ESET: Nevyžádané reklamy jsou nejčastějším letním problémem českého internetu

Nejvyššího podílu mezi internetovými hrozbami dosáhl v červenci škodlivý kód JS/Adware.Agent.AA.

Praha 3. srpna 2018 – Uživatele v České republice během letních měsíců častěji obtěžují nevyžádané reklamy a falešné aktualizace softwaru, které jsou způsobeny tzv. adwarem. Během července je v prostředí internetu nejčastěji obtěžoval škodlivý kód JS/Adware.Agent.AA, který stál za více než desetinou případů všech online hrozeb a potenciálně nechtěných aplikací (Potentially Unwanted Applications, PUA) detekovaných společností ESET. Na druhé místo se přesunul malware JS/CoinMiner, který útočníci používají ke skryté těžbě kryptoměn a představoval 8,3 % zachycených útoků. Třetí pozice patřila dalšímu adwaru HTML/Adware.Agent.A s podílem 6,75 %.

„Adware řadíme mezi tzv. potenciálně nechtěné aplikace, které se do napadených zařízení stahují společně s některými nástroji – například video přehrávače, manažery stahování souborů, PDF generátory –  volně šiřenými po internetu. Poté, co jsou nainstalovány, zobrazují například vyskakovací okna s reklamou, bannery a podobně. Pro jejich autory jsou zdrojem peněz, které plynou z reklamních prokliků,“ vysvětluje Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti ESET.

„Podíl adware na internetových hrozbách v České republice během letních prázdnin výrazně roste. Během července se do první desítky zachycených škodlivých kódů dostaly hned tři adwary, které dohromady představovaly víc než pětinu všech detekcí, konkrétně 21,06 %,“ dodává Dvořák.

Na ústupu je naopak JS/CoinMiner, který klesl z 9,34 % na 8,3 % podílu na internetových hrozbách, či backdoor SMB/Exploit.DoublePulsar. Ten napadá počítače s neaktualizovaným operačním systémem Windows a loni na jaře se podílel na šíření ransomwaru WannaCry. Zatímco letos v červnu představoval 5,35 % všech zachycených hrozeb, v červenci jeho podíl klesl na 4,91 % a zařadil se na čtvrté místo v žebříčku nejčastějších škodlivých kódů na českém internetu.

Nejčastější internetové hrozby v České republice za červenec 2018:

  1. JS/Adware.Agent.AA (10,57 %)
  2. JS/CoinMiner (8,3 %)
  3. HTML/Adware.Agent.A (6,75 %)
  4. SMB/Exploit.DoublePulsar (4,91 %)
  5. JS/Adware.AztecMedia (3,74 %)
  6. HTML/FakeAlert (3,53 %)
  7. JS/Redirector (3,25 %)
  8. Win32/GenKryptik (2,21 %)
  9. PDF/Fraud (2,12 %)
  10. Win32/Exploit.CVE-2017-11882 (1,84 %)

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Ten drží rekordní počet ocenění a díky němu může více než 100 milionů uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy včetně mobilních a poskytuje neustálou proaktivní ochranu při minimálních systémových nárocích. ESET se stal první společností, která díky dlouhodobě vysoké úrovni ochrany získala 100 ocenění prestižního magazínu Virus Bulletin VB100. Za těmito úspěchy stojí zejména dlouhodobé investice do vývoje. Jen v České republice nalezneme tři vývojová centra a to v Praze, Jablonci nad Nisou a Brně. Společnost ESET má lokální zastoupení v Praze, celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.