Marketing MonStaaS – první celodenní SaaS konference v České republice

Ve čtvrtek 11. října se v Brně sejdou profesionálové z oblasti SaaS (software-as-a-service), kteří chtějí sdílet svoje know-how a podpořit tak vznik globálně úspěšných SaaS podniků v České republice a na Slovensku. Hlavním tématem bude marketing a analytika v SaaS.  Konference Marketing MonStaaS má být prvotním impulsem pro pravidelná setkávání odborníků z této oblasti.

SaaS je novým proudem, kde vznikají nadějné startupy a technologické firmy s vyšší přidanou hodnotou. SaaS projekty nabízejí svým uživatelům využívat svoje aplikace online přímo v internetovém prohlížeči, nepotřebují nic instalovat a vše si snadno spustí kdekoliv s přístupem k internetu.

Rozjet SaaS projekt je komplikované, musí být především postaven na velmi dobré myšlence. Pokud však takovýto projekt překoná prvotní extrémně náročnou fázi a získá trakci, zisky jsou mnohem větší, globální expanze snadnější a hrozba zkopírování produktu konkurencí minimální. Nejen celodenní event zaměřený na SaaS segment v našich končinách chybí ale i ucelenější osvěta.

“První myšlenka na SaaS akci nás napadla při společné cestě autem. Stěžovali jsme si navzájem, že velké akce jsou často zaměřené hlavně na e-commerce a dozvíme se tam jen málo věcí, které jsou relevantní pro nás, kteří děláme na SaaS projektech. Proto jsme se rozhodli uspořádat vlastní akci,” říká Martin Souček CMO z dotazníkové platformy Survio.  Lukas Mehnert, který se stará o marketing Smartlooku, ještě připojuje: “Vše jsme začali teprve letos v únoru. Původně jsme to chtěli udělat jen jako malou soukromou akci pro pár známých, ale pak se nám trošku vymklo z rukou a podařilo se nám zapojit hodně zajímavé speakery. Dnes už je z toho informacemi nabušený celodenní event.” Martin Souček ze Survia doplňuje: “A protože jsme do toho chtěli dostat i naši pověstnou moravskou pohostinnost, připravili jsme na závěr akce degustaci skvělých moravských vín, která určitě prolomí ledy. Odpolední networking tak bude probíhat v příjemné a uvolněné atmosféře.”

“Obsah na e-commerce, startup nebo technologických akcích je často příliš obecný nebo není relevantní pro někoho, kdo buduje globální SaaS projekt. Od určitého bodu velikosti se startupy nedají házet do jednoho pytle a know-how mezi vertikálami (e-commerce, SaaS, travel, real estate atd.) není přenositelné. Zatím nebyl prostor, kde by se sdílely industry specific postupy a know-how, které posouvají SaaS projekty vpřed,” uvádí třetí ze zakladatelů akce a spoluzakladatel Smartsuppu, Vladimír Šandera.

Cíle konference Marketing MonStaaS jsou následující:

  • Popularizovat SaaS a vyhranit ho jako samostatné odvětví vedle e-commerce a dalších vertikál.
  • Sdílet know-how mezi úspěšnými SaaS projekty.
  • Vybudovat česko-moravsko-slovenskou SaaS komunitu.
  • Expanze lokální SaaS projektů do zahraničí a dostat ČR a Slovensko na globální mapu.
  • Poučit se z chyb ostatních a jít správnou cestou.

Několik příkladů problémů, které jsou specifické pro většinu SaaS projektů, a organizátoři by tato témata rádi diskutovali nejen v přednáškách samotných, ale také během networkingu:

  • Jak řešit globální marketing a sales? Ze zkušeností je SaaS sales odlišný od “old economy” sales, je třeba budovat SaaS specific know how.
  • Jaké marketingové nástroje využívat ve své práci.
  • Jak správně a efektivně měřit a vyhodnocovat data.
  • Jak budovat marketingový tým.
  • Jak budovat značku SaaS projektů.

Svoje zkušenosti budou předávat zástupci SaaS firem jako Veronika Miňovská, Michal Pastier, Jarda Vojna a Tomáš Janů, Petr Bureš, Šárka Abíková, Ivan Hruška a nebudou chybět ani zakladatelé, kteří se se svými týmy zasloužili o první SaaS event – Lukas a Martin.

“Do budoucna plánujeme další větší či menší akce se zaměřením na témata jako je development, produkt, UX, sales nebo lokalizace do různých jazyků. Vše se bude vždy točit kolem SaaS. Konference bude náš první krok k vybudování odborné komunity. Jsme rádi, že je o konferenci tak velký zájem. Věříme, že splní nejen očekávání návštěvníků, ale i ta naše,” říká Martin Souček ze Survia.

Moderátorem akce je Jan Mayer, ostřílený SaaS builder a founder DataWeps. Akce se koná v JIC (Jihomoravské inovační centrum), které je partnerem celé konference. Bude zakončena tradičně řízenou degustací moravských vín a navazující after party.

Počet míst je omezený, upřednostňováni jsou lidé ze SaaS projektů! Podrobné informace o programu a možnost registrace najdete na webu https://www.marketingmonstaas.cz