Většina zákazníků rychlý internet nevyužije. Přesto za něj platí

Praha, 7. srpna 2018 – Operátory nabízená rychlost internetu přesahuje požadavky uživatelů. Většině zákazníků přitom stačí průměrná rychlost nabízených připojení. Podle českého poskytovatele internetu AIM je zákazníkům mnohdy vnucováno zbytečně rychlé a o to dražší připojení, které ani nevyužijí. Základní otázkou tak při pořizování internetu není rychlost připojení, ale k čemu internet zákazník využívá.

Technologie jdou stále dopředu a poskytovatelé dnes nabízejí už tak rychlé internetové připojení, které zákazník nedokáže v rámci běžných potřeb naplno využít. „Je to spíše honba za čísly mezi poskytovateli. Dnes už se zákazníkům nenabízí nižší pásmo, než je 100Mbit. Přitom takovou rychlost využije málokdo. Pokud využívám internet ke komunikaci s přáteli, vyhledávám informace nebo na internetu nakupuji, takové připojení je dostačující. Extrémně vysoké kapacity běžný uživatel internetu nevyužije. Bohužel za něj ale často zbytečně platí,“ říká za AIM Jakub Jánský. Pro zákazníka je podle něj důležité hlavně stabilní a spolehlivé připojení než neúměrně vysoká rychlost.

Někteří poskytovatelé internetu navíc lákají zákazníky na rychlost až 1 Gbps, která se ale po bližším prozkoumání projeví jako sdílená. Znamená to, že takovou rychlost koncový zákazník reálně nedostane, ale sdílí ji s ostatními sousedy v domě. Ve skutečnosti tak využívá menší, než nabízenou rychlost. To se může samozřejmě lišit. Pokud sdílí internetové připojení méně lidí, může být rychlost vyšší. V opačném případě platí za vyšší rychlost zbytečně.

Lidem, kteří internet využívají jen ke čtení mailů, postačí připojení o rychlosti 20Mbit nebo i méně. Naopak ten, kdo hraje přes internet náročné hry, bude potřebovat několikanásobně rychlejší připojení – minimálně 100 Mbit. „Všem ostatním, kteří podle našich zkušeností tvoří asi 70 procent trhu, bych doporučil zlatou střední cestu – tedy internet o rychlosti kolem 50 Mbit,“ vysvětluje Jakub Jánský. Upozorňuje ale také na to, že některé regiony ani zdaleka nedosahují rychlosti 50 Mbit, a proto je celý trh z hlediska nabídky poměrně nevyvážený.

Běžně rychlý internet stačí i k novému trendu – sledování televize přes internet. Kvůli jejímu pořízení tak není potřeba navyšovat rychlost internetového připojení. A kolik lze ušetřit výběrem optimální rychlosti? „Pokud máte solidního poskytovatele, pak nabízená rychlost připojení roste rychleji než cena za něj. To znamená, že za dvojnásobnou rychlost nezaplatíte dvojnásobek ceny. U nespolehlivých firem, které vám neporadí s optimální rychlostí, se rozdíl v ceně může vyšplhat do několika tisíc korun ročně,“ vysvětluje Jakub Jánský.

A k čemu Češi internet nejčastěji používají? Podle průzkumu společnosti AIM je to komunikace s přáteli, vyhledávání informací a nákupy. Svého poskytovatele internetu čeští uživatelé nemění kvůli pomalé rychlosti, ale kvůli nestabilitě připojení nebo vysoké ceně.

O společnosti

Obchodní značka AIM společnosti Planet A, a.s. je český poskytovatel internetového připojení, který působí na trhu už 10 let. Zaměřuje se zejména na poskytování internetu a televize po optické síti. V současné době využívá služeb AIM více než 50 tisíc zákazníků. V loňském roce AIM rozšířila poskytování vlastního internetového připojení na území celé České republiky. Společnost neustále pracuje na rozšiřování vlastní infrastruktury a pokrývání dalšího území technologií optických vláken. Součástí služeb AIM je poradenství a pružný zákaznický servis. V roce 2014 spustila AIM společně s brněnskou společností Smart Comp a.s. internetovou televizi Kuki, která má v nabídce více než 100 televizních kanálů s možnostmi zpětného přehrávání a dalšími chytrými funkcemi. Generálním ředitelem je Martin Havrda.