Drak z VUT si doletěl pro další vítězství v mezinárodní soutěži Formula Student

Studenti z brněnského VUT znovu dokázali, že se svými znalostmi a dovednostmi patří mezi světovou špičku. Tým studentů TU Brno Racing, který působí na Fakultě strojního inženýrství VUT navázal na loňské vítězství a na domácím závodě Formula Student Czech Republic obhájil vítězství v kategorii formulí se spalovacím motorem. V letošním roce se této kategorie celkově zúčastnilo 32 týmů z celého světa, které celý rok pracovaly na vývoji, výrobě a testování nových závodních monopostů. Na závodech konaných v termínu 31. července až 4. srpna 2018 na Autodromu v Mostě pak měly týmy možnost porovnat výsledky celoroční náročné práce. TU Brno Racing zvládl nelehkou roli favorita a díky skvělým výsledkům v jednotlivých disciplínách soutěže Formula Student se této partě nadšených studentů podařilo vystoupit až na nejvyšší stupínek.

“Letošní monopost Dragon 8 prošel velkou obměnou oproti svému předchůdci. Jednalo se zejména o velké úpravy na podvozku a aerodynamickém paketu vozu, od kterých jsme očekávali, že dosáhneme ještě lepších jízdních vlastností formule. Tyto předpoklady se nám potvrdily již v průběhu testování a výsledky z posledních soutěží jsou důkazem, že jsme se vydali správným směrem. Výraznou změnou prošel také design samotného vozu,” uvedl vedoucí týmu Josef Jelínek.

Během celého závodu v Mostě panovaly velmi vysoké teploty, které každý den doprovázely silné bouřky. Vzhledem k rozmarům počasí tým musel řešit i správný výběr pneumatik. Při závodu autokros byla většina tratě téměř suchá, ale na posledních 100 metrech byla trať z velké části zalita vodou. Vzhledem k výbornému času z autokrosu se tým z VUT probojoval až do finále vytrvalostního závodu. Ten však byl před samotným začátkem finále zrušen z důvodu velmi bouřky, která proměnila mosteckou závodní trať v jezero. Do celkového hodnocení tedy byly započítány všechny disciplíny, kromě vytrvalostního závodu a měření spotřeby.

Základem letošního umístění TU Brno Racing byly vyrovnané úspěchy ve statických disciplínách. Studenti brněnské techniky získali první místo v inženýrském designu společně s oceněním za návrh od společnosti Ricardo a krásné 2. místo v kategorii prezentace business plánu. Z části, kde porota hodnotí nákladovou studii případné sériové výroby, vzešlo pro tým nakonec 9. místo. “V rámci dynamických disciplín se týmu podařilo velmi dobře bodovat v disciplínách skidpad a autokros. V celkovém hodnocení skidpadu se tým nakonec umístil na 4. místě a v autokrosu to bylo výborné 2. místo. Na závěrečném slavnostní vyhlášení výsledků byl tým vyhlášen vítězem ve své kategorii vozů se spalovacím motorem a obhájil tak loňské vítězství. Do příštího roku si tedy dále poneseme toto břemeno a budeme moci bojovat o hattrick,” naznačil výhled do budoucna Jelínek.