Hackeři se do bankovních účtů dostávají skrz mobily

9. srpna 2018 – Mobilní bankovní trojští koně se staly největším strašákem na poli kybernetických hrozeb ve druhém čtvrtletí letošního roku. Množství jejich instalačních balíčků pro mobilní bankovnictví, které pomáhají útočníkům vyhnout se detekci bezpečnostními řešeními, vystoupalo na 61 000. Dosáhly tak na historické maximum, kdy se jejich počet oproti předchozímu čtvrtletí ztrojnásobil. Další podobná zjištění přináší čtvrtletní report společnosti Kaspersky Lab, věnující se vývoji kybernetických hrozeb.

Mobilní bankovní trojani představují nechvalně známý typ malwaru, který je určen k tomu, aby jeho prostřednictvím zločinci kradli peníze přímo z bankovních účtů mobilních uživatelů. Je proto velmi vyhledávaným nástrojem kyberzločinců po celém světě, který jim umožňuje snadný výdělek. Malware se většinou maskuje jako legální aplikace, čímž láká uživatele, aby si ji stáhli. Poté, co se bankovní aplikace spustí, překryje trojan obrazovku vlastním rozhraním. Pak už kyberzločincům k dovršení krádeže stačí, aby uživatel zadal své údaje.

Druhé čtvrtletí zaznamenalo masivní nárůst tohoto typu trojských koní. 61 045 zaznamenaných instalačních balíčků představuje historické maximum, které doposud Kaspersky Lab zaregistrovala. O toto vysoké číslo se z velké části zasloužili tvůrci trojského koně Hqwar, kteří mají na svědomí polovinu nově objevených modifikací. Okolo pěti tisíc instalačních balíčků připadá také trojanovi pojmenovanému Agent.

Od dubna do června se mezi země s nejvyšším podílem uživatelů, kteří byli napadeni mobilním bankovním malwarem (v porovnání se všemi uživateli napadenými jakýmkoliv mobilním malwarem), umístily Spojené státy americké (0,79 %), Rusko (0,7 %) a Polsko (0,28 %). Zatímco si Rusko s USA pouze prohodily místo na prvních dvou místech, Polsko se na třetí příčku vyhouplo z devátého místa, kde se nacházelo v prvním čtvrtletí. Zapříčinily to především trojští koně Trojans.AndroidOS.Agent.cw a Trojan-Banker.AndroidOS.Marcher.w.

Podle odborníků z Kaspersky Lab je tento výrazný nárůst mobilních bankovních trojanů odrazem celosvětového trendu v oblasti mobilního malwaru. Celkově totiž počet jejich instalačních balíčků oproti předchozímu období stoup o 421 000.

„Při pohledu na vývoj kybernetických hrozeb ve druhém čtvrtletí si jasně uvědomujeme, jak snadno mohou být ohroženi uživatelé mobilních zařízení. Celkový nárůst mobilního malwaru, obzvláště v oblasti bankovnictví, dokládá, že kyberzločinci neustále vyvíjejí nové modifikace svých zhoubných softwarů. Zdokonalují především techniky, které mají zamezit bezpečnostním řešením, aby malware detekovala. Uživatelé a celé bezpečnostní odvětví by proto měli být v nadcházejících měsících obzvláště obezřetní,“ komentuje Viktor Čebišev, bezpečnostní odborník ze společnosti Kaspersky Lab.

Kybernetické hrozby týkající se České republiky ve druhém čtvrtletí

 

  • Od dubna do června zaznamenaly produkty Kaspersky Lab 2 670 585 internetových malwarových útoků na počítače v České republice.
  • Ve druhém čtvrtletí zaútočilo na české počítače 2 526 150 malwarových infekcí, které pocházely z offline zdrojů jako jsou USB disky, CD nebo DVD.
  • Z České republiky pocházelo ve druhém čtvrtletí 1 193 502 kybernetických útoků, což je 0,12 % celkového světového objemu. Česká republika tak zaujímá v tomto žebříčku 24. místo na světě. Na prvních místech jsou USA (45,87 %), Nizozemí (25,74 %) a Německo (5,33 %).

 

Další zajímavé statistiky týkající se online hrozeb ve druhém čtvrtletí 2018:

  • Bezpečnostní řešení Kaspersky Lab detekovala a zastavila 962 947 023 útoků, které pocházely z online zdrojů ve 187 zemích po celém světě (20% nárůst oproti předchozímu čtvrtletí).
  • Antivirovými komponenty bylo detekováno 351 913 075 unikátních adres URL jako škodlivých (více než 24% nárůst oproti předchozímu čtvrtletí).
  • Pokusy o infekci malwarem, který má za cíl ukrást peníze prostřednictvím online bankovnictví, byly zaznamenány na 215 762 uživatelských počítačích (více než 5% nárůst oproti předchozímu čtvrtletí).
  • Antivirus Kaspersky Lab detekoval celkově 192 053 604 unikátních škodlivých objektů, což je o dvě procenta více než v prvním čtvrtletí tohoto roku.
  • Produkty Kaspersky Lab pro mobilní zařízení detekovaly 1 744 244 škodlivých instalačních balíčků, což je 32% nárůst oproti prvnímu čtvrtletí.

Více informací o vývoji kybernetických hrozeb se dozvíte na blogu Securelist.com.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností již více než 20 let. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb nové generace zaměřených na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.