Prazdroj zahájil opravu Jubilejní brány

Plzeň, 9. srpna 2018 – Plzeňský Prazdroj dnes zahájil opravu Jubilejní brány, jedinečné památky, která je symbolem pivovaru i jeho světového úspěchu již 125 let. Restaurátorská obnova brány potrvá do letošních Vánoc a pivovar k ní přistoupil především z důvodu eroze a poškození kamene, ze kterého je postavena a který je náchylný k tvorbě černých krust pod vlivem zplodin městského provozu i povětrnostních vlivů.

Během rekonstrukce budou zpevněny jednotlivé kameny, odstraní se staré a již dosloužilé vysprávky, restaurátoři povrch brány včetně soch vyčistí a provedou barevné retuše. „Po celou dobu rekonstrukce bude brána zakryta lešením, z ulice však bude umístěna síť s jejím vyobrazením. Vjezd do areálu bude zajištěn vždy jedním z oblouků, stejně tak bude fungovat po celou dobu alespoň jeden z vchodů pro pěší návštěvníky pivovaru, bohatého kulturního programu Léto v Prazdroji nebo letošního Pilsner festu,“ říká Petr Tůma, který má na starosti péči o historické dědictví Plzeňského Prazdroje. 20. prosince by pak brána měla doznat znovu své autentické podoby.

Základní kámen brány byl položen 5. října 1892 u příležitosti padesátého výročí Měšťanského pivovaru v Plzni, dokončena byla v roce následujícím. Od roku 1926 je brána součástí dodnes používané ochranné známky piva Pilsner Urquell.

Hned po svém dokončení se stala neodmyslitelným symbolem pivovaru, který znají milovníci plzeňského piva po celém světě. Poslední oprava se uskutečnila před 18 lety.

Poznámky pro editory

  • Jubilejní brána je první novorenesanční stavbou v Plzni. Jejím autorem je plzeňský stavitel a zároveň právovárečník Emanuel Klotz, který velkou část svého života působil ve vedení Měšťanského pivovaru v Plzni a postavil zde řadu dalších ceněných objektů – například i budovu objektu dnešního konferenčního centra Secese. Inspirací pro podobu brány se stal antický triumfální oblouk Porta Gemina v chorvatském městě Pula, který je výjimečný právě dvěma oblouky – naprostá většina antických i pozdějších triumfálních oblouků má totiž lichý počet vstupů.
  • Vrchol brány tvoří sousoší v nadživotní velikosti pojmenované Pivovarnictví, které symbolizuje sladovník s kopistem (velkou vařečkou) a děvče se srpem a chmelovým úponkem, mezi nimi na sudu stojí malý Gambrinus. Sousoší na vrcholu brány pochází od dvojice pražských sochařů Julia Effenbergera, který zhotovil model a Václava Žďárského, který jej následně vysekal v kameni. Na okrajích stojí dva stylizované půllitry piva s dekorativní čepicí pěny. Na bráně se střídají reliéfy klasů ječmene a šištic chmele a znázorněn je na ní i sladovnický znak. Jako stavební materiál byla pro spodní část brány použita štěnovická žula, horní část byla vypracována z hořického jemnozrnného pískovce.