Check Point varuje před zákeřnou zranitelností ve WhatsAppu

Aplikace WhatsApp, která slouží pro zasílání zpráv a je vlastněná Facebookem, má více než 1,5 miliardy uživatelů, více než miliardu skupin a každý den je jejím prostřednictvím zasláno 65 miliard zpráv, což vytváří samo o sobě obrovský potenciál pro online podvody. A každá nová slabina jen umocňuje nebezpečí.

Výzkumný tým společnosti Check Point odhalil novou zranitelnost právě v populární aplikaci pro zasílání zpráv. Zranitelnost by mohla útočníkům umožnit zachytit a manipulovat zprávy odesílané v soukromých i skupinových konverzacích, a poskytnout tak útočníkům nebezpečný nástroj na vytváření a šíření dezinformací, které vypadají jako zprávy z důvěryhodných zdrojů.

Check Point zjistil tři možné varianty útoků, které mohou zneužívat tuto zranitelnost – všechny zahrnují taktiky sociálního inženýrství, které pomohou obelstít koncového uživatele:

  • Pomocí funkce “citace” ve skupinové konverzaci je možné změnit identitu odesílatele, dokonce i když osoba není členem skupiny.
  • Útočníci mohou změnit text něčí odpovědi.
  • Lze odeslat soukromou zprávu jinému účastníkovi skupiny, která je ovšem veřejná pro všechny, takže když cílová osoba reaguje, odpověď je viditelná pro všechny účastníky konverzace.

Check Point o svých zjištěních informoval společnost WhatsApp. Check Point se navíc domnívá, že tato zranitelnost má nejvyšší prioritu a vyžaduje odpovídající pozornost.

Více informací najdete v analýze společnosti Check Point:

https://research.checkpoint.com/fakesapp-a-vulnerability-in-whatsapp/