Češi mají ve svých knihovnách 23 % nepřečtených knih. Na vině je nedostatek času i špatný výběr knihy

Češi mají ve svých knihovnách téměř čtvrtinu nepřečtených knih. Nejčastěji jde překvapivě o světové bestsellery, nedočtené zůstávají také tituly z povinné četby. Podle aktuálního průzkumu internetového knihkupectví Martinus.cz za to může nedostatek volného času, ale i špatný výběr knihy, který konkrétního čtenáře nakonec nezaujme. Změnit se to snaží již několik let iniciativa Den nepřečtených knih, která spojuje čtenáře po celém světě.

Domácí knihovna průměrného Čecha čítá nejčastěji něco mezi 20 – 50 knihami. O poznání lépe jsou na tom pouze dnešní padesátníci a šedesátníci, pětina z nich má totiž v knihovně hned několik set knih, 15 % dokonce 500 a více. Zřejmě i proto je tato generace podle průzkumu největšími milovníky literatury, téměř čtvrtina z nich navíc dočte každou knihu, kterou dostane do ruky.

Chceme knihy mít nebo číst?

Z celkového pohledu jsou na tom Češi ovšem o poznání hůře, ve svých domácnostech mají totiž nepřečtených  23 % knih. Vyhradit si jeden den v roce právě pro tyto knihy se snaží již sedmým rokem knihkupectví Martinus.cz. „Protože máme za to, že knihy by se měly nejenom kupovat, ale hlavně číst, snažíme se Dnem nepřečtených knih přilákat lidi zpět ke knihám, které z nějakého důvodu nedočetli,” říká Dušan Murčo z Martinus.cz.

Boj s časem i samotným obsahem

Až třetina lidí, mezi nimi nejčastěji mladí muži do 35 let, odkládá knihu ještě před samotným koncem příběhu kvůli nedostatku volného času. Výjimku zde tvoří pouze generace dnešních šedesátníků, pro které je mnohem větší překážkou únava. Další důvody, proč Češi nedočítají knihy, mají společného jmenovatele – chybí jim ty se správným obsahem. Jednak proto, že sami sáhnou ve výběru vedle nebo knihu dostanou jako dárek. Naopak rozečtení jiné knihy či další koníčky pro Čechy žádnou velkou překážku nepředstavují.

Nedočítáme nejenom povinnou četbu, ale i světové bestsellery

V průzkumu byl jako nejméně dočítaný titul zmiňován světový bestseller E. L. Jamese Padesát odstínů šedi, letošní novinka Počátek od úspěšného amerického spisovatele Dana Browna a knihy o čarodějnickém učni Harry Potterovi. „To, že v knihovnách mezi nedočtenými knihami figurují bestsellery, není nijak překvapivé. Hodně jsou totiž tyto tituly pořizovány jako dárek, který neodpovídá vkusu obdarovaného čtenáře,” říká knižní influencerka Lucie Zelinková.  

I když ne v tak hojném počtu, mezi nepřečtenými  tituly zabodovala i povinná školní četba. Na dočtení v českých knihovnách tak čeká například Babička, Osudy dobrého vojáka Švejka nebo Hemingwayův Stařec a moře.