Každý měsíc se ztratí okolo 23 000 mobilních zařízení, zjistila Kaspersky Lab

14. srpna 2018 – Prázdniny jsou v plném proudu a teplé letní počasí vyzývá k tomu, jet se ochladit někam k vodě nebo na výlet do zahraničí. Vodní radovánky i poznávání nových míst úplně vybízí k tomu, abychom si své zážitky zachytili na video nebo zvěčnili na fotografiích. Podle průzkumu Kaspersky Lab představují pro každého pátého právě fotografie a videa z cest nejdůležitější data, která mají uložená ve svých mobilních zařízeních. Pokud by jim ale někdo mobil či tablet ukradl, nebo ho na cestách ztratili, mělo by až 28 % lidí fotky a videa nenávratně ztracené.

Z dat, která má společnost Kaspersky Lab k dispozici díky svému speciálnímu řešení Kaspersky Internet Security for Android a jeho speciální Anti-Theft funkci, vyplývá, že ke krádeži či ztrátě mobilního zařízení dochází 1,5krát každou minutu. Během jediného měsíce je tak celkem nahlášeno 23 000 zařízení s operačním systémem Android jako ukradených nebo ztracených. Protože v chytrých telefonech a tabletech uchováváme spoustu cenných informací, mezi které patří i dovolenkové audiovizuální vzpomínky, které jsou pro řadu uživatelů velmi důležité, je nutné se o zařízení náležitě starat. Zařízení bychom tak měli chránit před svou nepozorností a nekalými úmysly zlodějů nejen po fyzické stránce, ale zajistit i softwarovou ochranu.

Další průzkum Kaspersky Lab dokládá, že celosvětově zažily ztrátu nebo krádež svého zařízení 4 % lidí. Z toho se v  57 % případů ztráta týkala uživatelů mobilních zařízení s OS Android. 29 % uživatelů přišlo o notebook a 21 % o svůj iPhone. Krádeží nebo ztrátou tak uživatelé přicházejí o zařízení, jehož cena se v průměru vyšplhá na bezmála 11 000 Kč (485 USD).

Ochranu a pocit většího bezpečí mohou uživatelům poskytnout moderní bezpečnostní řešení, která v sobě zahrnují nástroje označované jako anti-theft. Díky nim mohou v případě ztráty zařízení zapnout alarm, uzamknout obrazovku nebo mobil dohledat prostřednictvím GPS. Pokročilá řešení dokonce umožňují pořídit fotografii, která může odhalit identitu podvodníka nebo místo, kde se nachází. I navzdory všudypřítomným rizikům a dostupné pomoci ale tyto bezpečnostní prvky využívá pouze 22 % uživatelů.

„Počet ztracených nebo ukradených zařízení je enormní, zvlášť když si uvědomíme, že náš průzkum bere v úvahu pouze zařízení s Androidem a nainstalovaným řešením Kaspersky Lab Anti-Theft. 23 000 tak je pouze zlomkem celkového počtu mobilů a tabletů, o které každý měsíc uživatelé přijdou. Proto jim doporučujeme, aby si nainstalovali bezpečnostní řešení, které poskytuje ochranu proti krádežím. Ovládání této funkce je velmi jednoduché a v mnoha situacích pomůže uživateli získat svůj ztracený mobil zpátky,“ říká Dmitry Aleshin, odborník ze společnosti Kaspersky Lab.  

Řešení Kaspersky Internet Security for Android obsahují tuto speciální funkci Anti-Theft. Ta chrání uživatelská data tím, že je v případě krádeže nebo ztráty zařízení znepřístupní. Prostřednictvím portálu My Kaspersky pak uživatelé mohou svůj přístroj dohledat, nebo vzdáleně uzamknout. Dokonce mohou spustit alarm, a to i v případě, kdy pachatel přepne telefon do tichého režimu.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností již více než 20 let. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb nové generace zaměřených na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.