Technologii HbbTV na televizních obrazovkách v Česku využívají již dva miliony diváků, nejoblíbenější je v Praze

Praha, 16. srpna 2018 – Počet aktivních HbbTV zařízení se za poslední rok téměř zdvojnásobil, v současné době je v Česku k HbbTV připojeno již 1 060 000 přijímačů. Souvisí to mimo jiné i s příchodem nového standardu pozemního televizního vysílání a certifikací Českých Radiokomunikací (CRA) „DVB-T2 ověřeno“. Podle výzkumu FTV Prima, který provedla přímo prostřednictvím technologie HbbTV u více než 60 tisíc domácností, se na jeden přijímač dívá v průměru 2,06 diváků. Červené tlačítko tak využívají již více než dva miliony lidí. Jedna pětina příjmu HbbTV je v Praze, HbbTV sledují ve velké míře také diváci z jižní Moravy a středních Čech. CRA nabízejí televizním stanicím novou verzi HbbTV Managera – nástroje, který umožňuje komfortně a bezpečně spravovat interaktivní obsah na televizní obrazovce.

Hybridní vysílání HbbTV propojuje svět klasické lineární televize s internetem a stává se součástí nabídky většiny tuzemských televizních stanic.

Podle dat CRA, realizovaných na základě společného měření s FTV Prima, NOVA, Óčko TV, Seznam.tv a TV Šlágr, je HbbTV nejvíce využíváno v Praze (20,5 % z téměř 1 060 000 aktivních zařízení), dále na jižní Moravě (11,75 %) a ve středních Čechách (10,7 %). Nejčastěji lidé využívají přijímače značky LG (27,4 %), Philips (20,9 %) a Samsung (13,5 %). Nejrozšířenější je verze HbbTV 1.5 (79%), na trhu jsou ale již dostupné přijímače s nejnovější verzí HbbTV 2.0 a 2.0.1, i když zatím ve velmi nízké míře (2 %).

„Penetrace televizí, které podporují HbbTV, velmi úzce souvisí s příchodem nového standardu pozemního digitálního vysílání DVB-T2. V rámci naší certifikace DVB-T2 přijímačů je podpora HbbTV podmínkou pro udělení certifikátu DVB-T2 ověřeno. Možnost připojení televize k internetu a HbbTV je dokladem možností moderní terestrické platformy. Diváci mohou získat přístup k dalšímu obsahu, který televizní stanice zpřístupní prostřednictvím svých aplikací. Může se jednat o archiv televizních pořadů, odložené sledování, rozšiřující informace a zajímavosti k pořadům, reklamní a další obsah distribuovaný vedle bezplatného lineárního vysílání,“ doplňuje Martin Gebauer, generální ředitel CRA.

Na základě poptávky televizních stanic CRA přicházejí s novou verzí služby

HbbTV Manager. Služba HbbTV manager umožňuje kompletní řízení HbbTV

prostoru, včetně přidávání HbbTV aplikací, nastavování vzhledu rozcestníku,

ale i řízení zobrazování „červeného tlačítka“ na TV obrazovce. Zcela unikátní

je pak možnost přesné časové synchronizace zobrazování červeného tlačítka

s TV vysíláním v řádu milisekund, a to pro veškeré distribuční sítě (pozemní

vysílací platforma, satelitní příjem, kabelová televize atd.). Nová verze přináší

přívětivější uživatelské prostředí a nové funkce, které mají za cíl zjednodušit a

zrychlit práci s HbbTV prostorem pro jednotlivé televizní stanice. Velký důraz je kladen na bezpečnost celého řešení.

HbbTV Manager od CRA využívají TV Prima, NOVA, Óčko TV, Seznam TV, Šlágr TV a Retro TV.

České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.

Stáhněte si aplikaci CRA, vše o produktech, interaktivně na jednom místě: