Zpátky do školy: ty správné notebooky, tablety a mobily pro školáky i studenty

Bezpečný notebook

Víte, podle jakých kritérií vybírat počítač pro dítě či teenagera? Jak zařídit, aby se malý uživatel pohyboval na internetu bezpečně? A jak mu vytvořit uživatelský účet a mít pod kontrolou jeho online aktivitu? Odpovědi na všechny tyto a další otázky přináší nový projekt Můj první počítač, který připravil Datart společně s Microsoftem. „Na stránkách www.prvnipocitac.cz najdou rodiče i děti zásady bezpečného používání počítačů včetně bezpečnosti na internetu. Rodiče zde například získají detailní návod, jak mít pod kontrolou stahování aplikací svých dětí, jak nastavit dobu používání počítače nebo jak fungují rozšířené nástroje pro nastavení přístupnosti obsahu. Děti tu zase najdou tipy na zajímavé Windows funkce, třeba jak vytvářet skvělá automatická videa s hudbou, “ popisuje Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datartu.

„Bezpečnost na internetu je aktuálním společenským tématem. Proto tento projekt apeluje na rodiče školáků a studentů, tedy ty, kteří první počítač obvykle pořizují, aby svým dětem umožnili používat notebook bezpečně – ochránili jejich soukromá data či osobní údaje nebo jim zamezili přístup na potenciálně nebezpečné nebo nevhodné stránky,“ uvádí Iva Pavlousková.

Datart do projektu vybral i konkrétní notebooky vhodné pro školády a studenty: lehčí a menší, designově povedené, s dobrou konfigurací, s dostatečnou kapacitou pro ukládání dat a předinstalovanými Office pro práci ve škole i doma. „Součástí balení jsou i samolepky, kterými si děti budou moci svůj notebook ozdobit. Tyto notebooky budou exkluzivně k dostání pouze v Datartu,“ dodává Iva Pavlousková.

Produktové tipy k projektu Můj první počítač:

Notebook Lenovo IdeaPad 120S

Stylový notebook nadchne malého uživatele kvalitním širokoúhlým 14palcovým displejem s HD rozlišením, velkou výdrží baterie (až 8 hodin), funkcí always-on, díky které může ze svého USB konektoru nabíjet ostatní zařízení, i když je notebook vypnutý, a nízkou hmotností jen 1,4 kg. Potěší ho i procesory Intel Apollo Lake a RAM paměť o kapacitě 4 GB zajišťující plynulé surfování po internetu či sledování videí. A díky ochrannému nátěru bude i na konci školního roku pořád vypadat jako nový. Navíc MS Office 365 na jeden rok zdarma. V modrém provedení. Cena je 5990 Kč.

Notebook Lenovo IdeaPad 120S

Speciální ochranný nátěr chrání notebook před opotřebením, pryžové detaily na spodním krytu navíc usnadňují odvětrávání. Se čtyřjádrovým 1,1 GHz procesorem Intel Celeron N3450, 4 GB RAM kartou, kartou HD Graphics 500, 14palcovým displejem s rozlišením Full HD, 64GB flash pamětí s možností rozšíření microSD kartami, HDMI rozhraním, vysokorychlostným USB 3.0, USB-C 3.1, možností připojení sluchátek, hmotností 1,4 kg a až 8hodinovou výdrží bude dětským spolehlivým parťákem. MS Office na jeden rok zdarma. V šedém provedení. Cena je 6990 Kč.

Další produktový tip:

Notebook Apple MacBook Air 13 – pro náročné studeny a milovníky Apple

Na jedno nabití vydrží až 12 hodin, filmy v iTunes dokáže také přehrávat až 12 hodin a v pohotovostním režimu vydrží až 30 dnů. Váží pouhých 1,35 kg, pyšní se konstrukcí s tloušťkou 1,7 cm a váš potomek ocení i procesor Intel Core i5 páté generace s grafikou Intel HD Graphics 6000 nebo 13,3palcový IPS displej. Nabízí až třikrát rychlejší bezdrátové připojení oproti předchozí generaci díky základně podporující technologii Wi-Fi 802.11ac, která navíc dosáhne dál. SSD úložiště je až sedmnáctkrát rychlejší než notebookové pevné disky a macOS operační systém nabízí širší možnosti práce s fotkami nebo bezpečnější nakupování na internetu.Cena je 26 990 Kč.  

Nezbytný mobilní telefon

„Děti vyžadují čím dál častěji větší velikost displeje, aby si na telefonu mohly přehrávat videa. A stále platí, že se nechtějí příliš odlišovat od svých spolužáků a vyžadují takový model, který je zařadí mezi třídní většinu. Případně model, který je ještě o třídu výš. Důležité je i barevné provedení, tedy zlatý nebo růžový odstín pro dívky a šedý, modrý nebo černý odstín pro kluky,“ popisuje Iva Pavlousková.

Produktové tipy:

Mobilní telefon Lenovo K6 Dual SIM

Cenově dostupný telefon v celokovovém těle nabízí výbavu v podobě prémiového zvuku (díky vyspělému kodeku a dvěma zadním reproduktorům s technologií Dolby Atmos®), vysokého výkonu, čtečky otisků prstů, živého 5palcového Full HD displeje, LTE, podpory 2 SIM karet, systému Android nebo celodenní výdrže baterie. Oblíbenou hudbu či fotky může váš potomek ukládat díky 2GB RAM, nebo může úložiště rozšířit o kartu microSD s kapacitou až 128 GB. A ocení i 13Mpx zadní fotoaparát a 8Mpx přední fotoaparát pro pořizování selfie. Cena je 3999 Kč.

Mobilní telefon Honor 10 – vlajková loď

Nabízí nejlepší poměr ceny a výbavy. Zaujme originální designem Aurora, jež zajišťuje odlesky z různých úhlů, a 5,84palcovým displejem s jemným Full HD+ rozšlišením a malým výřezem. Ukrývá i extrémně výkonná hardware, 4 GB operační paměti, špičkový duální fotoaparát na zadní straně s kombinací 24+ 16 Mpx nebo přední 24Mpx kameru. Nabízí i zabezpečení rozpoznáním tváře, ultrazvukovou čtečku otisků prstů pod sklem na přední straně, LTE, NFC, systém Android nebo oboustranné USB-C pro pohodlné a rychlé nabíjení. V černém, šedém, zeleném či modrém provedení. Cena je 10 990 Kč.

Kamarád tablet

„Tablety si drží standardní přízeň a často bývají prvním přístrojem, který rodiče dětem pořizují – slouží především k přehrávání videí na YouTube nebo sledování filmů například na dovolené. Nabízejí ale i řadu dalších funkcí, což ocení zejména děti o něco starší,“ uzavírá Iva Pavlousková.

Produktové tipy:

Tablet Huawei MediaPad T3 10 – tablet pro celou rodinu

Nabízí kvalitní konstrukci ve vesmírně šedém provedení, 9,6palcový přehledný IPS displej s rozlišením 1280x800px. O rychlý chod aplikací se stará výkonný čtyřjádrový procesor v kombinaci s 2GB operační pamětí, využít ale můžete i interní 16GB paměť, kterou v případě potřeby snadno rozšíříte vložením micro SD karty. Vysokokapacitní baterie se postará o celodenní výdrž, tablet se pyšní i dvěma fotoaparáty (5Mpx zadním a 2Mpx předním), GPS, GLONASS, systémem Android či možností dětského zámku. Cena je 3999 Kč.

Tablet LENOVO Yoga Tablet 3 10

Může se pochlubit pohledným 10,1palcovým displejem s celkovým rozlišením 1280x800px, 4jádrovým procesorem Qualcomm s celkovým taktem 1,3 GHz, operační pamětí o velikosti 1 GB, systémem Android nebo 8Mpx otočným fotoaparátem, který plně supluje fotoaparát přední. Výhodou je i vysokokapacitní baterie, která umožňuje používat tablet až 18 hodin bez nabíjení, nebo stojan na zadní stěně, díky kterému můžete tablet zavěsit na stěnu, postavit, položit či držet v ruce. Díky technologii AnyPen a speciálnímu povrchu displeje navíc můžete psát na tablet prakticky čímkoliv – třeba tužkou nebo vidličkou. Cena je 5490 Kč.

Všechny produkty koupíte v kamenných prodejnách Datart nebo na www.datart.cz.