Češi o prázdninách surfují hlavně na mobilech a tabletech

Praha, 17. srpna 2018 – Počet reálných uživatelů (RU) měřených TOP 30 webových stránek meziročně vzrostl v průměru o 9 % díky přístupům z mobilních zařízení. Jedná se o dlouhodobý trend, kdy nárůst RU i počtu zhlédnutých stránek z mobilů je vyvážen poklesem přístupů z platformy PC. Internetová populace v ČR dosáhla v červenci 2018 počtu 7,47 mil. uživatelů. Data vyplývají z kvartálních výsledků projektu NetMonitor, které připravuje Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR).

„Výsledky měření návštěvnosti webových stránek NetMonitor potvrzují dlouhodobý trend, který je na meziročním srovnání dobře patrný, a to, že se návštěvnost přesouvá do mobilní platformy, která stále ještě mírně roste. Ukazuje se tak, že tzv. mobile first přístup k internetu je již pevně ukotven ve způsobu konzumace online obsahu,“ komentovala výsledky Kateřina Hrubešová, výkonná ředitelka Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR). Přístupy z mobilních zařízení v porovnání s přístupy z počítačů nejvíce dominují právě v období letních prázdnin, kdy uživatelé přistupují k internetu z počítačů méně častěji než v ostatních měsících.

Největší meziroční změnu v počtu reálných uživatelů v top 30 serverech zaznamenal web recepty.cz (+39 %), denik.cz (+34 %) a zive.cz (+31 %). Z pohledu zhlédnutých stránek (PV) došlo k největším meziročním změnám u webových stránek sbazar.cz (+107 %), recepty.cz (+80 %) a zive.cz (+44 %).

Výsledky projektu AdMonitoring budou prezentovány za další čtvrtletí z důvodu neúplných dat způsobených přechodem deklarujících médií, která mají majoritní podíl na výkonech, na novou technologii.

Kompletní výsledky kvartální prezentace naleznete zde.

 

Pro další informace kontaktujte, prosím:

Tereza Tůmová, PR manažerka

mobil: +420 739 465 233

e-mail: tereza.tumova@spir.cz