Hypoteční produkty jsou si čím dál více podobné, ušetříte na nich mnohem méně než dříve. Nejvíce lze nyní uspořit na energiích

České domácnosti mohou ušetřit desítky tisíc korun ročně pouhou změnou poskytovatelů finančních produktů nebo energií. Přesné údaje o jednotlivých možnostech úspor pravidelně poskytuje společnost Porovnej24.cz prostřednictvím projektu Index24, který sleduje reálné výdaje domácností a možnosti úspor u nejběžnějších produktů. Největším výdajem je pro velkou část českých domácností hypotéka. Na té šlo přitom ještě loni změnou produktu ušetřit v průměru skoro 2 000 Kč měsíčně, tedy 24 000 ročně. Hypoteční produkty jsou ale díky regulacím už tak srovnatelné, že měsíční splátky se mohou lišit jen o pár set korun, konkrétně v červnu byl takzvaný index úspory u hypoték jen 599 Kč měsíčně. Naopak zajímavých úspor mohou lidé dosáhnout především změnou dodavatele plynu.

Projekt Index24  už pátým rokem sleduje vývoj útrat domácností a také možností úspor u jednotlivých výdajů. „V polovině letošního roku sledujeme další pokles indexu úspor u hypoték, produkty bankovních domů jsou si totiž hodně podobné a měsíční splátky u nich tak velmi srovnatelné. Podle našich dat mohou domácnosti na měsíční splátce ušetřit jen necelých 600 Kč, to je v meziročním srovnání o 68 % méně,“ komentuje aktuální data Zbyněk Laisek, zakladatel Porovnej24.cz. Index úspory u hypoték klesl jen od začátku tohoto roku o více než 21 %. Vzhledem ke stále se zpřísňujícím podmínkám pro splácení hypoték lze očekávat, že pokles bude i nadále pokračovat, a rozdíly mezi jednotlivými hypotečními produkty se tak budou stále více vyrovnávat. Při splácení hypotéky přitom může i pár set korun měsíčně znamenat značné úspory. Při pětileté fixaci hypotéky se tak dá ušetřit 36 000 Kč.

Také u povinného ručení postupně hodnoty indexu úspory klesají, za poslední pololetí o 28 %. Zatímco koncem roku 2017 mohly domácnosti na ručení ušetřit přes 4 300 Kč ročně, aktuálně mohou být jejich úspory maximálně 3 100 Kč za rok. Největší snižování cen proběhlo začátkem tohoto roku, nyní dochází opět k pozvolnému zdražování pojištění. Zvyšování cen se dotýká všech sledovaných modelových rodin.

U havarijního pojištění nebo spotřebitelských půjček se ceny za poslední pololetí výrazněji nepohnuly. Jinak to ale vypadá u energií. „Pokud bych v tomto období hledal možnosti úspor, určitě bych doporučil optimalizovat rodinný rozpočet změnou dodavatele plynu, domácnosti by totiž průměrně ušetřily 3 303 Kč. U domácností, které využívají plyn více, např. na topení i vaření, pak výše úspory roste.“ doplňuje Zbyněk Laisek. Za poslední pololetí tak vzrostl průměrný index úspory u této položky o 1 690 Kč. O téměř 400 Kč více mohou navíc domácnosti uspořit při výběru výhodnějšího dodavatele elektřiny.

Samotný Index24 sleduje dvě hlavní veličiny, díky kterým může jednotlivé ceny produktů srovnávat a zkoumat. Jsou jimi index útraty a index úspory. Index útraty ukazuje průměr cen, které lidé běžně utrácejí za finanční produkty a energie. V posledním roce i díky dobrým ekonomickým výsledkům trhu směřuje index vzhůru, útraty domácností se tedy zvyšují. Na růstu indexu se nejvíce podílí rodiny a single domácnosti. Index úspory naopak sleduje, kolik mohou domácnosti ušetřit správným výběrem dodavatele sledovaných služeb. Ukazuje tedy, jaký je cenový rozdíl ve stejných produktech mezi dodavateli. V posledních letech se rozdíly mezi dodavateli snížily, což je dáno především nižším rozdílem mezi nabídkami bank u hypotečních úvěrů.

O společnosti Porovnej24.cz

Index24 je provozován společností Porovnej24.cz, která se zaměřuje na srovnávání finančních produktů přes internet. Porovnej24.cz je největším a nejnavštěvovanějším finančním porovnávačem, který operuje s nabídkou produktů více než 80 firem. Zároveň je i předním poskytovatelem unikátního softwaru pro finančně poradenské společnosti. Cílem firmy je zjednodušení finančního rozhodování a optimalizace finančních výdajů občanů.

Index24 je unikátním projektem svého druhu, který sleduje vývoj finančních produktů již od roku 2013. Výsledky slouží k predikci vývoje cen do dalšího období a pomáhá určit, kdy je správný moment pro sjednání vybraných pojištění a nákupu energií. Index24 je postaven na srovnávání cen produktů pro čtyři modelové domácnosti – rodiny s dětmi, single domácnost, mladý pár nebo seniory.