Dnešní mládež se práce nebojí, na brigády chodí častěji než jejich rodiče

Peníze z brigád si studenti nejčastěji šetří

Praha, 23. srpna 2018 – Dnešní studenti si na rozdíl o generace svých rodičů přivydělávají mnohem častěji. Při studiu dnes pracuje 9 z 10  mladých, zatímco v generaci jejich rodičů to bylo jen 7 z 10. Nejčastěji mají dnešní studenti brigády v průběhu celého roku (téměř polovina dotazovaných). Téměř pětina mladých, především středoškoláků, ale i žáků posledního ročníku ZŠ, si přivydělává pouze o letních prázdninách.  Na rozdíl od svých rodičů také současní studenti více myslí na „zadní kolečka“. Tři z pěti (60 %) si vydělané finance šetří. Generace rodičů si peníze z letních brigád šetřila jen ve 14 %. Vyplynulo to z letního průzkumu Equa bank*.

Dnešní studenti jsou pracovití – 90 % z nich si při studiu přivydělává. Téměř polovina chodí na brigády, ať již jednorázově nebo v průběhu celého roku, čtvrtina pracuje po celý rok dokonce na hlavní nebo částečný úvazek, pouze o prázdninách si přivydělává 18 % studentů. Průměrně si vydělají 100 korun na hodinu. Zhruba 6 z 10 studentů si přitom všechny peníze, nebo jejich část, šetří do budoucna. Kromě úspor studenti nejčastěji peníze utrácejí za zábavu (kina, restaurace, divadla apod.). Muži, častěji než ženy, vydělané peníze investují do nákupu elektroniky, naopak ženy si za ně kupují oblečení. Vydělané či naspořené peníze použije každý čtvrtý student na cestování, ať již po Evropě, nebo po celém světě.

„Výsledky výzkumu jen potvrzují trend, který dlouhodobě sledujeme.  Stále více mladých lidí si u Equa bank otevírá nejen běžný účet, ale i spořicí účet, na němž získají při používání platební karty atraktivní úročení 1% p.a.“, komentuje výsledky průzkumu Ondřej Hák, ředitel rozvoje obchodu a produktů a služeb Equa bank.

Cílem průzkumu bylo také zjistit, zda dnes tolik diskutovaná Generace Z nebo Miléniálů se k práci staví aktivněji či pasivněji než jejich rodiče. Výsledky ukázaly, že dnešní studenti jsou mnohem aktivnější a přivydělávají si mnohem častěji než generace jejich rodičů. Zatímco dnes se mezi studenty najde pouze 1 z 10, který nepracuje, v generaci jejich rodičů to byli 3 nepracující  studenti z 10.

Mezigeneračně se studenti také liší ve výběru odvětví, které si pro práci při studiu volí. Zatímco rodiče dnešních mladých lidí si v době svých studií přivydělávali nejčastěji manuální prací (71 %), u dnešních studentů je to jen 40 %, následuje pak práce v obchodě a prodeji (32 %), v administrativě (12 %), ve vzdělávání (12 %) nebo v gastronomii (12 %).

V jednom se ale obě generace shodují – vydělané peníze chtějí utratit hned nebo si je šetří na krátkodobé až středně dobé cíle, jako je cestování. Žádná z generací si v tomto věku nešetřila ani si dnes nešetří na pořízení vlastního bydlení.  „Studentský život je krátký a je potřeba si ho pořádně užít. S pořízením bydlení  snadno pomohou banky, a to za stále příznivých podmínek a sazeb. U Equa bank lze navíc za pomoci rodičů pořídit i hypotéku až na celou cenu nemovitosti,“ uzavřel Ondřej Hák.

*Výzkum se uskutečnil v polovině srpna 2018 na reprezentativním vzorku populace ČR ve věkové skupině současných studentů 15 – 26 let a ve skupině bývalých studentu 40-65 let.