Také v Liberci Unicorn naplňuje strategii „jdeme s prací do regionů“

Unicorn otevírá letos už čtvrtou regionální pobočku 

Praha | 27. srpna 2018 – Společnost Unicorn, přední evropský dodavatel informačních systémů a řešení v oblasti informačních a komunikačních technologií, dnes v Liberci slavnostně zahajuje provoz svého v pořadí 21. vývojového centra. Ta se nacházejí v 15 městech čtyř evropských států. V letošním roce jde už o čtvrté vývojové centrum, které zahájilo svou činnost: v dubnu byla otevřena pobočka v Písku, v květnu v Pardubicích a v červnu v Ostravě. V dalších čtyřech českých městech a také na Ukrajině probíhají přípravné práce na otevření dalších vývojových center. Unicorn tak uvádí do praxe svou dlouhodobou strategii „jdeme s prací za lidmi do regionů“. 

„Máme více než 2 100 spolupracovníků, přibližně polovinu z nich v Praze, kde máme hned pět vývojových center. Regionální vývojová centra hrají v našich rozvojových plánech důležitou roli a počet ´mimopražských´ spolupracovníků v příštích měsících bude dále růst,“ říká Lukáš ZRZAVÝ, provozní ředitel (COO) Unicornu. „Software je dnes doslova všude a ve všem, potřeba nových softwarových řešení se stále zvyšuje. Proto, pokud jsou někde lidé, kteří chtějí vyrábět software, můžeme spolupracovat. Rádi jim nabídneme práci tam, kde mají rodinu, kde chtějí bydlet, kde jsou zvyklí žít.

Regionální vývojová centra Unicornu často vznikají v „univerzitních“ regionech, kde se přirozeně koncentrují talentovaní a motivovaní lidé. Studenti vždy tvořili významný zdroj spolupracovníků Unicornu, řada z nich začala pracovat v regionální pobočce v sídle univerzity a po dokončení studia se přesunula do pobočky v místě nebo blízkosti místa bydliště. 

Dnes jsme ještě o krůček dál. Ptáme se spolupracovníků, kde – v jakém městě – by chtěli pracovat, a pokud najdeme shodu, místo si vyhodnotíme a pokud do sebe všechno zapadne, pobočka může vzniknout. Tímto způsobem vzniklo například i vývojové centrum právě tady v Liberci. Prvními místními spolupracovníky budou kolegové, kteří dříve pracovali v naší pobočce v Mladé Boleslavi a nyní se mohou vrátit blíže k domovu a nebo vyřešit každodenní dojíždění. Není to ale jen tak, že bychom vytvářeli spolupracovníkům pobočky podle místa jejich bydliště. Jádrem každého regionálního týmu jsou často spolupracovníci, kteří už v Unicornu nějakou dobu pracují, ale předpokládá se, že další růst a rozvoj už bude z ´místních zdrojů´. Ověřili jsme si, že tento model velmi dobře funguje,“ říká Lukáš ZRZAVÝ.

Na vývoji každého softwarového řešení Unicornu se podílí tým, ve kterém jsou zastoupeni nejrůznější specialisté. Často jsou týmy složeny z lidí, kteří nesídlí v jedné pobočce. To klade velký důraz na efektivní komunikaci a systém práce. Významným pomocníkem je v tomto směru UnicornApplication Framework, firemní platforma pro tvorbu aplikací a informačních systémů s bohatým uživatelským rozhraním, založeným primárně na nejmodernějších webových technologiích. Práce ve standardizovaném prostředí mimo jiné umožňuje lépe spolupracovat, vyvíjet software odkudkoli, bez ohledu na sídlo pobočky či třeba stát. 

Jako doklad toho, že výroba software opravdu nezná hranic, může posloužit příklad spolupracovníka, který u nás začal pracovat během studia na vysoké škole. V rámci programu Erasmus odjel na studijní pobyt na Taiwan, kde se mu tak zalíbilo, že už tam zůstal. Stále se ale plnohodnotně podílí na našich projektech. Z našeho pohledu je to stejné, jako kdyby pracoval v některé z našich domácích poboček,“ říká Lukáš ZRZAVÝ. 

Nová vývojová centra ale nevznikají jen podle potřeb spolupracovníků. Důvodem může být i požadavek zákazníka, resp. potřeba být zákazníkovi nablízku. Takovým příkladem může být například pobočka v nizozemském Arnhemu, která vznikla na podporu energetických projektů v oblasti podmořských interkonektorů (přenos elektrické energie kabely po mořském dně, typicky propojení elektrických soustav kontinentální Evropy a Velké Británie). Zajímavostí v této souvislosti je, že na reálný provoz těchto systémů (na to, že elektřina správně „teče“ mezi Evropou a Velkou Británií) díky nejmodernějším informačním a komunikačním technologiím dohlížejí kolegové z plzeňské pobočky. 

Dalším příkladem může být pobočka a vývojové centrum v Mladé Boleslavi, které dlouhodobě spolupracuje na řadě projektů s největším českým výrobcem automobilů a současně největší českou společností Škoda Auto.

Naší ambicí je být prvotřídním světovým systémovým integrátorem a dodavatelem IT řešení s vysokou přidanou hodnotou. Spolupracovníkům se snažíme vytvářet takové pracovní podmínky, aby mohli podávat co nejlepší výkon a současně byli spokojení a motivovaní. Náš projekt ´jdeme s prací za lidmi do regionů´ je dalším krokem na této dlouhé cestě,“ uzavírá Lukáš ZRZAVÝ.

Vývojová centra Unicornu:
6x Praha                 Bratislava (Slovensko)
2x Brno                             Prešov (Slovensko)
Hradec Králové                      Arnhem (Nizozemsko)
Chrudim                            Kyjev (Ukrajina)
Liberec                              Ternopil (Ukrajina)
Mladá Boleslav
Ostrava
Pardubice
Písek
Plzeň

O Unicornu

Unicorn je skupina společností poskytující komplexní služby v oblasti informačních systémů a informačních a komunikačních technologií. Od roku 1990 je posláním skupiny přinášet klientům konkurenční výhodu a vysokou přidanou hodnotu prostřednictvím špičkových informatických produktů a služeb poskytovaných v dohodnuté kvalitě, kvantitě, termínu a rozpočtu. Součástí skupiny Unicorn je Unicorn Systems, Unicorn College a Plus4U. Další informace o Unicorn Systems jsou k dispozici na webových stránkách https://unicorn.com.