Panasonic představuje etalon kvality mezi blu-ray přehrávači v oblasti obrazu i zvuku: model UB9000

  • Model UB9000 oceněný EISA přináší bezkonkurenčně kvalitní obraz a podporu technologií HDR10+ a Dolby VisionTM
  • O výtečný zvuk se stará řada originálních technologií, mimo jiné samostatné napájení audiosystému a nové antivibrační šasi
  • Díky kompatibilitě se systémy Google Assistant* a Amazon Alexa* lze nové systémy ovládat hlasem

Berlín, Německo (29. srpna 2018) – Společnost Panasonic představuje na veletrhu IFA 2018 špičkový blu-ray přehrávač DP-UB9000 s ultravysokým rozlišením (UHD) a podporou technologií HDR10+ a Dolby VisionTM. Přístroj přehrává obsah z blu-ray disků (včetně Ultra HD Blu-ray), z internetových zdrojů (Video On Demand, VOD) i z připojených USB zařízení. K dispozici bude během září.

Přehrávač vybavený obrazovým procesorem Hollywood Cinema Experience (HCX) je vyvinutý přímo odborníky v Hollywoodu. Díky tomu se můžete těšit na jedinečný divácký zážitek odpovídající představám profesionálních tvůrců.

Kromě skvělého obrazu nabízí model UB9000 také vynikající zvuk, na čemž mají zásluhu především analogové audio obvody včetně samostatného napájení, špičkový D/A převodník a vysoce kvalitní XLR výstup. Ke kvalitě zvuku přispívá i nové mimořádně pevné antivibrační šasi s nízkým těžištěm. Novinka přináší dosud nejlepší obraz a zvuk a zvedá laťku v oblasti AV techniky, což potvrdilo i letošní ocenění EISA v nejvyšší kategorii UHD blu-ray přehrávačů.

Panasonic UB9000 podporuje i hlasové ovládání prostřednictvím systémů Google Assistant** a Amazon Alexa**. Stačí promluvit na některé zařízení, které je s těmito technologiemi kompatibilní, a můžete přetočit nebo zastavit film bez nutnosti použití dálkového ovladače.

HDR v nejlepší formě  

Panasonic UB9000 podporuje technologii HDR10+, která obraz s využitím dynamických metadat průběžně optimalizuje. Jde o novou otevřenou platformu pro zpracování HDR obrazu, jíž vytvořily společně společnosti 20th Century Fox, Panasonic a Samsung. Kromě toho přehrávač podporuje technologii Dolby VisionTM, která posiluje jas, kontrast i živé barvy v různých obrazech a na různých zařízeních.

Vysoce kvalitní obraz: díky technologiím firmy Panasonic si budete připadat jako v kině

O kvalitní obraz, jedinečné barevné podání a tonální přechody s využitím technologií vyvinutých ve vývojářském centru Panasonic Hollywood Laboratory (PHL) se stará nejnovější verze procesoru Panasonic HCX. Procesor HCX, který byl vyvinut v loňském roce, dokáže reprodukovat barvy s maximální přesností a optimalizovat jas obrazu při sledování filmu z Ultra HD blu-ray nebo z internetových zdrojů.

Přesné zpracování barev

Barevné informace se v rozlišení 4K v komprimovaných formátech (např. Ultra HD Blu-ray) vyskytují v poměru 4:2:0, což znamená, že se v obraze nachází přibližně čtvrtina původních odstínů. Aby barvy na obrazovce (s hloubkou 4:4:4) vyzněly věrně, provádí přehrávač takzvaný upsampling neboli interpolaci. Při základní interpolační technice, tzv. dvoukrokové, systém vyhodnocuje sousední pixely po stranách, nahoře i dole, a podle nich doplňuje pixely chybějící. Panasonic používá vícekrokový proces, kdy barvy upravuje podle počtu podobných pixelů v každém směru. Signál 4:2:0 se tak převádí do hloubky 4:4:4 mnohem sofistikovanějším způsobem. Výsledkem je přirozený obraz s prostorovou hloubkou a živými barvami.

Model UB9000 je pro interpolaci obrazu s rozlišením Full-HD do 4K v optimální barevné kvalitě navíc vybaven i původním upscalingovým systémem 4K Direct Chroma.

[Aby systém fungoval podle výše uvedeného popisu, je zapotřebí připojit přehrávač k televizi kompatibilní s parametry 4K/60p/4:4:4 pomocí kabelu s prostupností 18 Gb/s. Při zpracování obsahu na Ultra HD Blu-ray má formát 4K/24p datový výstup 4:4:4/36-bit a formát 4K/60p má výstup 4:2:2/36-bit.]

Optimální zpracování HDR

Dostupné množství HDR obsahu na discích i v nabídce streamingových služeb stále roste, díky čemuž je stále důležitější i optimalizace HDR obrazu. Kromě působivého kontrastu záleží u obrazu z Ultra HD blu-ray přehrávačů i na co nejlepší kresbě detailů jak v jasných částech, tak i ve stínech. Za tímto účelem využívají nové přehrávače Panasonic tři nové technologie zpracování HDR.

  1. HDR optimalizace

Televize s podporou HDR využívají tzv. tonálního mapování, s jehož pomocí přizpůsobí jasový rozsah obrazu statickým metadatům. Vzhledem k omezením konkrétních modelů nelze však vždy dosáhnout optimálního výsledku. Pokud k mapování dochází v přehrávači, je kvalita HDR obrazu stabilní bez ohledu na typ televizoru. Při zpracování metodou společnosti Panasonic vzniká HDR obraz s vyšším rozlišením, přičemž tonální mapování umožňuje upravit úroveň jasu. K optimalizaci dochází i při úpravě běžného formátu HDR10 a televizního vysílání.

  1. HDR úpravy pro různá okolní prostředí a situace

Všechny modely pro rok 2018 jsou vybaveny technologií pro úpravu HDR obrazu, díky níž se kresba v jasných částech obrazu i ve stínech zobrazí maximálně věrně bez ohledu na okolní prostředí. V jasně osvětlené místnosti nejsou však tmavé scény tak dobře vidět a situace vyžaduje úpravu celkového jasu. A protože se HDR signál technicky liší od signálu se standardním dynamickým rozsahem, běžná funkce pro úpravu jasu nestačí. Panasonic UB9000 je z tohoto důvodu vybaven vlastním systémem optimalizace HDR signálu, což umožňuje upravit jas HDR obrazu dle aktuální situace. Stačí stisknout tlačítko HDR na dálkovém ovládání a vybrat si optimální nastavení.

  1. Konverze HDR na SDR (zpětné tonální mapování pro televize se standardním dynamickým rozsahem)

Funkce Dynamic Range Conversion posiluje jas a barevnou věrnost i na televizních obrazovkách bez HDR, takže obraz vypadá lépe než při promítání z běžného blu-ray přehrávače.

* K dispozici v němčině a angličtině

Podrobnější informace najdete v příloze.

O společnosti Panasonic

Panasonic Corporation je celosvětovým lídrem v rozvoji elektronických technologií a řešení pro zákazníky v odvětví spotřební elektroniky, bydlení, automobilovém průmyslu a podnikových řešeních. V roce 2018 slaví společnost sté výročí založení, od té doby roste v globálním měřítku. V současnosti má po celém světě 591 dceřiných společností a 88 přidružených společností, které za finanční rok končící 31. březnem 2018 zaznamenaly konsolidované čisté tržby ve výši 61,4 miliard Euro. Hlavním cílem Panasonic Corporation je vytvářet nové hodnoty prostřednictvím inovací v různých oborech a využívání svých technologií k zajištění lepšího života a lepšího světa pro své zákazníky. Chcete-li se o skupině Panasonic dozvědět více, navštivte http://www.panasonic.com/global.