Rodiče ani studenti si na školní pomůcky většinou půjčovat nemusejí

Hradec Králové, 29. srpna 2018 – Jen 8 procent českých rodičů a studentů si někdy vzalo úvěr na školní potřeby. Pokud už si půjčí, tak zpravidla jen menší částku, do 3 000 korun. Vyplývá to z průzkumu, realizovaného pro společnost KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Se začátkem nového školního roku čekají rodiče nemalé výdaje. Například nezbytná výbava pro prvňáka přijde nejméně na 4 000 korun – ale jen za předpokladu, že se rodiče zaměří na nejlevnější, neznačkové produkty. Nejdražší položkou z výbavy prvňáka je aktovka, která přijde nejméně na 1 000 korun. Značkové modely s propracovanou ergonomií stojí několikanásobně víc. Školáci dále potřebují penál, přezůvky, oblečení na cvičení, sešity, psací a kreslicí potřeby a mnoho dalších drobností. Přesto se ukazuje, že jsou rodiče připraveni financovat školní výbavu z úspor nebo v rámci běžných provozních výdajů domácnosti.

Na školní pomůcky si někdy půjčila peníze necelá desetina českých rodičů, tento podíl ale stoupá u studentů ve věku 18 až 26 let. V této věkové kategorii si na školní pomůcky někdy půjčilo necelých 15 % studentů. Nejběžnější jsou půjčky do 3 000 korun a za tímto účelem si lidé často půjčují v rámci rodiny.

Přestože dovolená a prázdninové programy pro děti představují nemalé výdaje, ukazuje se, že na náklady spojené se začátkem školního roku rodiče pamatují a nemusejí shánět peníze na poslední chvíli. Studenti, kteří si školní potřeby financují sami, mají zase přes léto zpravidla více příležitostí přivydělat si na brigádách,“ uvádí Jana Žaludová, tisková mluvčí společnosti KRUK.

Půjčky na školní pomůcky nesouvisejí se zaměstnaností a průměrným příjmem

Na školní potřeby si půjčují prakticky stejně muži i ženy, nejvíce obyvatelé Karlovarského kraje (na výbavu do školy si zde někdy půjčilo přes 17 procent respondentů průzkumu). Nejméně často si za tímto účelem půjčují lidé z Jihomoravského kraje (necelá 3 procenta dotazovaných). Zajímavé je, že v Praze, kde je z celé České republiky nejnižší nezaměstnanost a nejvyšší průměrná mzda, si na školní pomůcky někdy půjčilo více než 9 procent respondentů – to je více, než průměr za celé Čechy i Moravu.

Pokud rodiče potřebují na školních potřebách trochu ušetřit, vyplatí se poptat se po příbuzných a známých, jestli jim třeba doma po dětech nezůstala nepotřebná aktovka. Školní docházka je samozřejmě povinná a základní výbava nezbytná. Zároveň je dobré vyčkat s nákupy po prvním školním dni, prvňáčci obvykle dostávají základní balíček se školními pomůckami, který financuje zřizovatel školy nebo sponzoři. Nejméně majetným pomáhají například i charitativní organizace nebo speciální sociální programy přímo na školách,“ dodává Jana Žaludová, tisková mluvčí společnosti KRUK.

Poznámka

Údaje v tiskové zprávě vycházejí z průzkum realizovaného společností Ipsos pro společnost KRUK.

O společnosti KRUK
Společnost KRUK Česká a Slovenská republika s.r.o. (KRUK) je členem skupiny KRUK – mezinárodní společnosti, založené v roce 1998 a působící v České republice, Polsku, Rumunsku, Německu, Itálii, Španělsku a na Slovensku. Společnost KRUK se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Spravuje pohledávky bank, pojišťoven, telefonních operátorů i poskytovatelů energií a dalších služeb. Motto společnosti „Pomáháme splácet dluhy“ je výsledkem inovační politiky orientované na smírná řešení. Partnerský, osobní přístup k zadluženým osobám či firmám a pochopení jejich situace jsou hlavní přednosti, kterými se KRUK vyznačuje. Cílem tohoto přístupu je motivovat zadlužené osoby k zahájení jednání o splacení dluhů ve formě splátek, které si mohou dle své aktuální finanční situace dovolit. Více informací o společnosti KRUK je k dispozici na webu www.cz.kruk.eu.