Huawei představuje Kirin 980, první komerční čipset na světě vyrobený 7nm technologií

Huawei představuje Kirin 980, první komerční čipset na světě vyrobený 7nm technologií

Berlín, 31. srpna 2018 –Společnost Huawei, druhý největší výrobce smartphonů na světě představil v rámci veletrhu IFA 2018 čipset Kirin 980. Nejnovější srdce mobilních zařízení nejen posouvá vnímání výkonu na novou úroveň, ale též předznamenává další vývoj v oblasti mobilní umělé inteligence.

Kirin 980 je první komerční čipset na světě se 7nm produkovaný výrobní technologií od společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturer (TSMC). Spojuje nejvyšší výkon v top třídě se širokými možnostmi konektivity a pozoruhodným výkonem zpracování Dual NPU AI.

“Minulý rok jsme světu ukázali potenciál umělé inteligence ve smartphonu s modelem Kirin 970. Tento rok přichází jeho následovník – všestranný čipset, který nejenže nabízí výjimečné schopnosti umělé inteligence, ale přináší i špičkový výkon,“ řekl během prezentace novinky Richard Yu, CEO Huawei Consumer Business Group.“Model Kirin 980 je vybavený úplně novým procesorom, GPU a duálním NPU. Je to nekompromisní motor pro další generaci špičkových produktů.”

Absolutní nadřazenost

7nm technologie od společnosti TSMC umožňuje čipsetu Kirin 980 skombinovat 6,9 bilionů tranzistorů s rozměry 1 cm2, což představuje 1,6-násobek v počtu tranzistorů oproti předcházející generaci. V porovnání s 10-nanometrovým procesorem přináší o 20 % vyšší výkon a 40 % snížení spotřeby energie čipu.

Kirin 980 je též prvním čipsetem s využitím jader Cortex-A76, které jsou o 75 % výkonnější a o 58 % efektivnější v porovnání s předcházející generací. V osmijádrové konfiguraci zůstává procesor ze dvou vysoce výkonných jader na bázi Cortex-A76; dále dvou vysoce efektivních jader na bázi Cortex-A76; a též čtyř extrémně efektivních jader Cortex-A55. Aby se tato jedinečná konfigurace mohla naplno využít, vyvinul Huawei inovativní podsystém Kirin CPU s technologií Flex-Scheduling, která flexibilně přiděluje úlohám nejvhodnější jádra. V praxi toto řešení funguje tak, že velká jádra zabezpečují trvalý výkon, zatímco ultra-efektivní jádra jsou určená na řešení běžných, nenáročných aktivit s extrémní energetickou účinností.

V porovnání s předcházející generací se též zlepšila rychlost. Kirin 980 umožňuje rychlejší spouštění aplikací, lepší multi-tasking a všeobecně příjemnější uživatelský zážitek.

Protože se grafika v mobilních hrách v posledních letech stává stále sofistikovanější, integrovali vývojáři HUawei do čipsetu Kirin 980 novou grafickou jednotku Mali-G76, aby přinesla jedinečné herní zážitky. Mali-G76 nabízí o 46 % vyšší výkonnost při zpracování grafiky s o 178 % vyšší energetickou účinností oproti předcházející generaci. Inovovaná GPU má též inovativní technologii zvyšování taktu, která využívá umělou inteligenci na identifikaci zátěže her a přizpůsobení zdrojů pro optimální herní výkony.

První mozek s dvěma hemisférami na trhu

Nejnovější čipset Kirin 980 představuje novou éru zařízení s umělou inteligencí. Duální neurální procesor v Kirin 980 zdokonaluje i AI na zařízení ve smyslu vyšší výkonnosti a druhé generace umělé inteligence v telefonech. Díky synergii dvou NPU dokáže rozpoznat obraz rychlejší než by dokázaly dva samostatné procesory. Kirin 980 dosáhl rychlosti zpracování 4600 snímků za minutu, což je o 120 % víc v porovnání s předchůdcem. Mikročip navíc podporuje běžné softwarové struktury pro umělou inteligenci jako Coffee, Tensorflow a Tensorflow Lite a poskytuje sadu nástrojů, která ulehčí práci vývojářům.

Full-Featured ISP

Spolešnost Huawei ve snaze poskytnout nejlepší zážitek z fotografování integrovala do čipové sady svůj vlastní IS čtvrté generace. Kromě 46-procentního nárůstu rychlosti zpracování dat v porovnání s předchůdcem nabízí i lepší podporu pro konfiguraci vícerých fotoaparátů v jednom smartphonu. Přináší též úplně novou technologii reprodukce barev HDR, která dokáže manipulovat s kontrastem nebo vyzdvihnout objekty na různých místech záběru.

Kirin 980 navíc využívá řešení Multi-pass, které redukuje šum bez ztrát v detailech obrazu, což výrazně pomáhá při scénách s nízkým osvětlením.

Další novinkou ISP je zlepšení sledování pohybu. Pokud chce uživatel zachytit fotografii například člověka v pohybu, dokáže procesor rozpoznat bod zaostření s přesností 97,4 % a pohybující se objekty budou bez problémů ostré.

Na stoupající popularitu videí na sociálních sítích reaguje Kirin 980 implementací nového modulu fotoaparátu. Ten snižuje opoždění při snímání videí až o 33 %.

Světová špička v konektivitě

Aby společnost Huawei poskytla uživatelům zařízení napájených čipsetem Kirin P80 nejlepší možnost připojení na internet, integrovala do novinky první modem na světě podporující LTE Cat.21 s maximální rychlostí stahování 1,4 GB/s. Mikročip navíc podporuje agregaci operátorů i napříč frekvenčními pásmy, díky čemuž si uživatelé mohou svobodně vybrat mobilního operátora a stále mít stejně spolehlivé připojení.

Představení prvního zařízení série Mate, poháněného novinkou Kirin 980, je naplánované už na říjen tohoto roku. Nová generace zážitků s umělou inteligencí je tedy doslova za rohem.