Nepoctivé směnárny podaly na Piráty trestní oznámení

raha, 3. září 2018 – Už více než měsíc varují Piráti turisty před nepoctivými směnárnami, po celou dobu se pak potýkají s útoky ze strany nepoctivých směnárníků. Ti například nasadili bodyguardy, kteří dobrovolníky slovně uráží a fyzicky je napadají, což je v rozporu s ústavním právem. Nyní proti Pirátům podnikají i právní kroky, kdy podali trestní oznámení. Piráti však v boji proti nepoctivým směnárníkům nyní ještě přitvrdí, podařilo se jim dosáhnout dohody, že zákon umožňující reklamovat transakci ve lhůtě několika hodin projedná ve zkrácené lhůtě Sněmovna.

Směnárníci viní Piráty z porušení pravidel hospodářské soutěže, poškození cizích práv a pomluvy. Tato obvinění považují Piráti za zcela neopodstatněná. „Sdílením veřejně dostupných informací jsme se zjevně měli dopustit pomluvy, poškození cizích práv a nekalé soutěže. Když chceme s někým z vedení směnáren ohledně situace mluvit, vytáhnou na nás akorát právníky a pošlou na nás gorily. Majitelé nejsou k nalezení, nezveřejňují povinné výkazy, všude figurují bílí koně a neznají nic než hrubou sílu,” komentuje kandidát Pirátů na primátora Prahy Zdeněk Hřib fakt, že směnárníci se rozhodli podniknout proti Pirátům právní kroky.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů a bývalý pražský zastupitel Jakub Michálek se mezitím zasadil o to, aby vládní návrh zákona z pera ČNB byl Sněmovnou projednán rychleji. „Nový zákon o směnárnách máme v prvním čtení. Sehnal jsem ve Sněmovně podporu, včetně podpory paní ministryně Schillerové, aby byl zákon projednán ve zkrácené lhůtě. Jde o vládní návrh, který vznikl v ČNB, a od počátku tlačíme ministerstvo k tomu, aby byl přijat co nejdříve,” shrnuje neutěšenou situaci Michálek.

„Chceme, aby Praha měla ve světě dobrou pověst, aby naši hosté doma neříkali, že je v Praze okradli. Nepoctiví taxikáři, směnárníci a další poškozují Prahu i pověst svých profesí. V případě směnáren jsme udělali maximum možného. V Praze je však spoustu dalších problémů, na které se chceme zaměřit a vyřešit je – jeden po druhém. Zajistíme, aby se v Praze nekradlo ani na radnici ani na ulici,” uzavírá Hřib.