Sberbank dosáhla za první pololetí 2018 zisk 201 mil. korun

Praha, 3. 9. 2018 – Za prvních šest měsíců roku Sberbank CZ dosáhla zisku po zdanění ve výši 201 mil. Kč. Pozitivní vliv na výsledek měly především rekordní objemy FÉR půjček a FÉR hypoték, díky nimž rostly provozní výnosy, a vývoj opravných položek na úvěrové portfolio.

„Naše FÉR půjčky se těší stále vysokému zájmu klientů, meziročně se jejich objem zvýšil o 50 %. FÉR hypotéky a úvěry pro malé a střední podnikatele rostly o 10 %. Klienti oceňují naše férové produkty s jasnými podmínkami a transparentním úročením,“ vysvětluje Edin Karabeg, generální ředitel a předseda představenstva Sberbank CZ: „Ve druhém pololetí očekáváme pokračující růst klientských úvěrů a depozit s vědomím očekávané regulace na trhu hypoték a vývoje tržních úrokových sazeb. Budeme pokračovat v investicích do rozvoje obchodních aktivit banky, zaměřených především na online kanály,“ doplňuje výhled do konce roku.

Oblast firemních klientů byla ve srovnání s první polovinou roku 2017 úspěšnější zejména z pohledu provozních výnosů, ale i podílu neúrokových výnosů. Banka též zvýšila objem výnosů z financování exportních transakcí a oproti první polovině minulému roku významně narostl objem úrokového zajištění klientů.

Zisk banky je na stejné úrovni jako v prvním pololetí předchozího roku, kdy se na dosaženém zisku podílel mimořádný objem devizových operací před ukončením intervenčního režimu ČNB, který se již letos neopakoval. Zisk z finančních operací před tvorbou rezerv a opravných položek činil ke konci června celkem 1,112 mld. Kč. Bilanční suma ke konci prvního pololetí meziročně vzrostla o 3,04 % na 80,4 mld. Kč. Objem úvěrů poskytnutých klientům vzrostl oproti stejnému období předchozího roku o 5,3 % a ke konci prvního pololetí 2018 dosáhl hodnoty 61,2 mld. Kč. Klientské vklady vzrostly o 13 % na konečných 66 mld. Kč. Díky pečlivému řízení rizik banka v prvním pololetí roku udržovala i nízký podíl úvěrů v selhání (NPL), který se meziročně snížil z 5,6 % v polovině roku 2017 na 3,0 % v pololetí 2018. Počet aktivních klientů se zvýšil o 6 procent na 117 tisíc.

„Opravné položky se meziročně výrazně snížily o 58 mil. Kč, tedy o více než 35 %. Důvodem tohoto vývoje, který pozitivně ovlivnil hospodářský výsledek, je především zkvalitňování úvěrového portfolia, úspěšné řešení nesplácených úvěrů i příznivá makroekonomická situace. Banka se i nadále bude soustředit na zvyšování profitability, a to efektivním řízením úrokových výnosů a nákladů a zaměřením na dlouhodobě udržitelnou bázi provozních nákladů,“ komentuje Dušan Baran, finanční ředitel a místopředseda představenstva Sberbank CZ.

Sberbank CZ, a.s.

Sberbank CZ je univerzální bankou se širokou nabídkou finančních produktů a služeb retailovým klientům, malým a středním firmám i velkým společnostem. Její základní hodnotou je co nejvyšší spokojenost klientů. Zakládá si na férovém přístupu a vstřícných službách. Dlouhodobě rozvíjí program FÉR produktů s jasnými cenami a podmínkami. V rámci firemního bankovnictví má Sberbank CZ vedle nabídky běžných bankovních produktů silnou pozici v oblasti devizových operací, strukturovaného a exportního financování. Na českém trhu působí Sberbank CZ od roku 1993, od 1. ledna 1997 jako samostatná akciová společnost. Jejím majoritním vlastníkem je Sberbank Europe AG se sídlem ve Vídni