Adiabatické chlazení EUCOLD funguje jako lidské tělo

Brno, 4. září 2018 – Společnost 4heat, přední český dodavatel komplexních řešení pro vytápění a chlazení, nabízí revoluční klimatizační systém EUCOLD, který využívá chladicího mechanismu na principu biologické regulace teploty lidského těla.

V České republice se dlouhodobě mění klimatické podmínky a jedním z jejich důsledků je trvalé oteplování – od roku 1991 se každoročně zvyšuje průměrná roční teplota o přibližně 0,04 °C. Extrémní teploty především v letních měsících jsou pak sice velmi příjemné pro pobyt u vody, ale rovněž stojí za vznikem tzv. „stresu z tepla“. Tento jev se projevuje již při teplotě od 27 °C a vede ke snížené produktivitě práce, ospalosti, celkové únavě a dalším zdravotním obtížím. Aby bylo možné zachovat pocitově příjemné a pracovně efektivní prostředí, je vhodné využívat systémů pro chlazení vzduchu.

Evoluce tradičních klimatizací

Nejrozšířenějším prostředkem pro chlazení vzduchu jsou klasické klimatizační jednotky využívající kompresor se čtyřfázovým oběhem chladiva. Tyto systémy ovšem pracují s vysokým tlakem v kompresoru, který má velké energetické nároky, jeho provoz je hlučný a případný servis přijde na více než polovinu celkových pořizovacích nákladů.

Tyto nevýhody tradičních klimatizací řeší tzv. adiabatické chlazení EUCOLD určené ke snižování teploty především velkých prostor, typicky pracovních hal. Teplotní regulace prostor pomocí adiabatického chlazení vychází cenově mnohem výhodněji než při použití klasických klimatizačních řešení, adiabatické jednotky lze navíc umístit na střechu i boční stěny objektů.

Čím teplejší vzduch, tím lepší chlazení

Adiabatické chlazení využívá přeměnu citelného tepla na teplo latentní, kdy dochází k evaporaci (odpařování) cirkulující vody na speciální vložce, která umožňuje ochlazení teplého vzduchu. Takový proces zná každý z práce lidského těla, jenž se ochlazuje pocením – na navlhčené pokožce vystavené proudu vzduchu lze pociťovat pocit chladu.

Celý proces adiabatického chlazení je závislý na teplotě vstupujícího vzduchu do jednotky a jeho relativní vlhkosti. Vyšší teplota vstupujícího vzduchu a jeho nižší relativní vlhkost přitom umožňují efektivnější ochlazování vystupujícího vzduchu. Do prostoru ochlazovaných objektů je pak vždy vháněn čerstvý vzduch (již ochlazený) a současně je přirozeným prouděním odváděn teplý vzduch.

Až 5× levnější provoz

Adiabatické chlazení EUCOLD představuje modulární a přizpůsobivý systém, jehož hlavními výhodami oproti běžným klimatizacím jsou především:

  • Velmi nízké provozní náklady (cca 3-5× nižší oproti tradiční klimatizaci) – elektrickou energii spotřebovává pouze ventilátor a malé čerpadlo.
  • Krátká doba návratnosti počátečních investic díky minimálním nákladům na provoz.
  • Ideální pro nasazení do náročnějších průmyslových objektů – skladů, výrobních hal, garáží, tělocvičen, pekáren a dalších.
  • S rostoucí teplotou vstupujícího vzduchu roste i chladící výkon – chlazení je tak výhodnější.
  • Čím nižší je relativní vlhkost, tím efektivněji jednotka pracuje – vhodné řešení pro klimatické podmínky v Česku a na Slovensku.
  • Absence chladiva – tím je zaručena 100% bezpečnost provozu a nízké servisní náklady.
  • Ekologický provoz – žádné chladivo = žádná zátěž na životní prostředí.
  • Vysoká čistota filtrovaného vzduchu – nečistoty se zachycují na filtrech, které se automaticky čistí.
  • Možnost nastavení režimu ventilace – pouze přívod venkovního vzduchu do objektu filtrovaného přes filtr v adiabatické jednotce.
  • Přirozený fyzický pocit pohody v interiéru (potvrzený studií NASA), zlepšení hygienických podmínek – dosažení optimální zdravé vlhkosti.

V nabídce společnosti 4heat jsou aktuálně dva modely řady EUCOLD s označením HPA19 a HTA30. Doporučená koncová cena pro model HPA19 činí 109 000 Kč bez DPH, pro model HTA30 pak 194 000 Kč bez DPH. Technické specifikace a bližší informace o systémech adiabatického chlazení lze najít na webu https://4heat.cz/adiabaticke-chlazeni-eucold, poptávkový formulář je k dispozici na stránce https://4heat.cz/eucold. Demo centrum s instalací adiabatického chlazení mohou zájemci navštívit v Brně.

O společnosti 4heat

Společnost 4heat byla založena v roce 2011 a rychle se vypracovala na pozici předního českého dodavatele komplexních řešení pro průmyslové vytápění a chlazení. Svými službami pokrývá celý životní cyklus produktů od konzultací přes návrh řešení až po samotnou realizaci a autorizovaný servis. Zajišťuje výhradní zastoupení společností ApenGroup a Carlieuklima, jejichž technologie založené na více než 50letých zkušenostech využívají jako topné médium plyn, vodu, páru i elektřinu. Další informace lze najít na webu www.4heat.cz.