Letní hity 2018 na Alza.cz: klimatizace, vířivky, sporttestery, ale i alternativní strava

Praha, 5. září 2018 – Letošní tropické léto se na Alza.cz odehrálo ve znamení chlazení domácností, prodeje vířivek i alternativní stravy. Mezi nejprodávanější produkty patřily i tlačítkové telefony, fitness náramky, drony a chytré vychytávky do domácnosti. Internetový leader ty nejzajímavější z chytrých produktů do domácnosti představí již tento týden na akci Future Port v Praze (6. – 7. 9. 2018.) a o dva týdny později i na veletrhu For Arch.

Nezvykle horké počasí přálo typicky letnímu zboží, jako jsou bazény, nafukovací hračky do vody, lednice, ale hlavně ventilátory a klimatizace. Právě poslední dvě jmenované zaznamenaly extrémní nárůst – díky tropickému srpnu se různých chladicích zařízení prodaly desítky tisíc kusů, což je zhruba čtyřnásobek oproti loňskému létu.

„Překvapivým skokanem letošní sezóny se staly nafukovací vířivky ze segmentu hobby a zahrada, které v sobě kombinují výhody klasických bazénů a luxusních jacuzzi. Ve srovnání s loňskem vzrostly prodeje více než desetinásobně, což z nich dělá trendy produkt léta 2018,“ říká obchodní ředitel firmy Petr Bena. Jejich cena startuje na 9 990 Kč a využitelnost je až do 0° C.

Tradičně nejprodávanější zboží na Alze je elektronika, v čele s mobilními telefony. U zákazníků letos v létě zabodovaly i dvě novinky – kultovní tlačítková retro Nokia 8110, na jejíž žlutou verzi má Alza exkluzivitu (celkem 2 500 prodaných kusů ve všech verzích a barvách 8110 za léto), a notebooky vybavené urychlující pamětí Intel Optane Memory. Kombinace vysoké rychlosti a příznivé ceny těchto počítačů přesvědčily od začátku léta už stovky uživatelů.

Prázdninovému žebříčku holdovala kategorie Sport, která nabízí přes 26 tisíc produktů. Za červenec/srpen se v této kategorii prodalo například přes 13 000 kusů fitness náramků, přičemž nejoblíbenější je zn. Xiaomi. Pozadu ale nezůstávají ani sporttestery, dominantní je značka Garmin. Oblibu si získala i alternativní strava Mana, kterou má největší český e-shop v nabídce od loňska. V porovnání s létem 2017 se její prodej zvýšil 6x. Aby Alza uspokojila zvýšenou poptávku po tomto druhu stravování, přidala do svého sortimentu i trvanlivé, nutričně vyvážené nápoje Saturo. Češi si také letos v létě velmi oblíbili trvanlivé jídlo na cesty AdventureMenu vhodné nejen pro kempování v přírodě, ale i do drsnějších podmínek. Jasné prvenství v příchutích přitom drží klasika – Hovězí guláš s bramborem (za léto tisíce prodaných kusů). Trend aktivního trávení volného času a cestování potvrzuje i zvýšená obliba autochladniček s kompresorem a nosičů kol na tažné zařízení. Ve výčtu nejprodávanějšího sortimentu nemohou chybět ani grily, prodávaly se spíše ty větší v cenové relaci kolem 5 tisíc korun, vedly zejména ty na uhlí a plyn.

Léto přálo i prodejům dronů – přes 1 000 ks různých druhů a velikostí vybízelo své majitele k natáčení videí z ptačí perspektivy. Pořizovány jsou rovněž pro komerční využití, např. pro monitorování objektů ze vzduchu. Jednoznačným vítězem v této kategorii se staly smart drony od značky DJI Mavic Air Fly. Rodiče pak koncem srpna, před začátkem školního roku, pořizovali dětem chytré hodinky s GPS čipem, díky němuž mají přehled o jejich pohybu a dítě má možnost zavolat v nouzi pomoc (meziroční nárůst cca o 20 %).

Zákazníci v létě také investovali do Smart domácnosti, zejména do zabezpečení (chytré zámky), domácích hlasových asistentů (např. Google Home Mini), wi-fi zásuvek nebo LED osvětlení (LED pásek Philips Hue). Všechny tyto produkty Alza představí tento týden od 6. do 7. září na festivalu a konferenci Future Port v Praze, za 14 dní pak na veletrhu For Arch. Na obě akce přiveze ukázku bydlení budoucnosti s chytře vybavenou kuchyní, obývacím pokojem, koupelnou a zahradou.

O společnosti Alza.cz a.s.

Lídr internetového trhu a udavatel trendů, taková je Alza. Svědčí o tom nejen rekordní obraty roku 2017, ve kterém Alza utržila podle předběžných výsledků téměř 21 miliard Kč bez DPH, ale také řada inovací na poli e-commerce. Alza doručuje své zboží a má otevřené prodejny i o víkendu. Zákazníci si mohou své objednávky vyzvednout v široké síti samoobslužných AlzaBoxů. Firma také nabízí unikátní klubový program Alza Premium, podporuje start-upy, pro herní a hi-tech nadšence otevřela  Alza TechZone v Holešovicích, spustila prodejnu budoucnosti, na Showroomu otevřela profesionální foto-video studio, SmartHome a neustále rozšiřuje své produktové portfolio. Za své úspěchy získala řadu ocenění, například Nejdůvěryhodnější značka mezi e-shopy, Křišťálovou Lupu, MasterCard Obchodník roku atd. Společnost se chová odpovědně, v loňském roce podpořila přes 40 neziskových organizací. Nejdůležitější Alza milníky naleznete zde.