Rekordní investice na finGOOD: 10 milionů na výkup a repase automobilů Tatra

Zatím největší investice na peer to business platformě finGOOD v její dvouleté historii směřuje do společnosti Excalibur Trade. Konkrétně na projekt zpětného výkupu nákladních automobilů Tatra, jejich repasování a následného doručení novým zákazníkům. Společnost Excalibur Trade by ráda na tento ambiciózní projekt získala prostřednictvím finGOOD od investorů deset milionů korun na dva roky s úrokem 8 % p.a. Cílem projektu je přispět k nahrazení stále spolehlivých a kvalitních automobilů Tatra novými modely, které lépe vyhovují současným požadavkům, a především přísným ekologickým normám.

„V současné době je v republice provozováno více než 14 tisíc vozidel Tatra, jejichž průměrné stáří je dvacet let. Chceme napomoci obnovení vozového parku zákazníků a příznivců značky Tatra,“ popisuje Karel Sýkora, výkonný ředitel Excalibur Trade, a doplňuje. „Společně s automobilkou Tatra Trucks jsme se do projektu zpětného odkupu vozidel Tatra zapojili před rokem. Prostředky, které bychom rádi získali od investorů prostřednictvím finGOOD, použijeme k tomu, abychom Tatrám vdechli nový život. Všechna vykoupená vozidla totiž v rámci projektu repasujeme a nabízíme je k dalšímu využití.“

Možnost odkupu starších vozidel je spojena s velmi zajímavou finanční dotací na pořízení nového vozu Tatra. Experti firmy Excalibur Trade provedou technické prohlídky vykupovaných vozidel, pořídí fotodokumentaci a vystaví protokol o jejich prohlídce a stavu. Na základě zjištěných skutečností také určí tržní a výkupní cenu vozidel. Rozdíl mezi těmito položkami může zákazník získat ve formě dotace na koupi nového vozu Tatra. Společnost Tatra Trucks následně podepíše se zákazníkem smlouvu na odkup staršího vozidla a o nákupu vozu nového. Vykoupená vozidla jsou po repasování vyvezena a prodána na trzích mimo Českou a Slovenskou republiku, jde převážně o export do rozvojových zemí.

„Společný projekt automobilky Tatra Trucks a společnosti Excalibur Trade je velmi zajímavý. Dát firmám možnost zakoupit nový vůz Tatra za zvýhodněných podmínek, a ještě napomoci tomu, aby starší, ale dosud plně funkční vozy dále sloužily novým zákazníkům, je skvělá myšlenka. Jsme proto velmi poctěni, že si společnost Excalibur Trade vybrala finGOOD k tomu, abychom pomohli realizovat tento záměr,“ říká Roman Vyorálek, jednatel společnosti finGOOD. „Naše platforma je založena na financování českých firem českými investory. Spojení se značkou Tatra je pro nás tedy velmi cennou referencí,“ doplňuje Roman Vyorálek.

Společnost Excalibur Trade je součástí průmyslového holdingu Czechoslovak Group. Na trhu působí od roku 1995. Zabývá se prodejem výstrojního materiálu, armádní techniky a prodejem náhradních dílů na vozidla Tatra, Praga a Avia. V současné době provozuje velkoobchod, síť maloobchodních prodejen a internetové obchody, kde nabízí více než dvacet tisíc položek. Nově firma uvedla na trh vlastní značku outdoorového zboží.

Více o finGOOD

FinGOOD je českou crowdfundingovou platformou zaměřující se především na české firmy, které hledají alternativní financování svých projektů. FinGOOD propojuje tyto společnosti se zhruba tisícovkou registrovaných uživatelů, kteří mají možnost se podílet na úvěru, který firma pro své projekty a další růst potřebuje. FinGOOD financuje české firmy od listopadu 2016 a od té doby jim zprostředkoval již téměř dvacet milionů korun. Služeb této P2B platformy využil například tradiční výrobce českých hodinek PRIM nebo již dokonce třikrát výrobce sportovního oblečení ALEA.

FinGOOD založili v srpnu roku 2014 Roman Vyorálek a Marek Galetka. Mezi investory firmy patří společnosti Arfin nebo startupová platforma Busyman.