LambdUp 2018 – Konference měnící přístupy k programování

1 den. 5 workshopů. 7 přednášek. A více než 150 vývojářů nadšených do funkcionálního programování koncentrovaných na jednom místě. Takový bude druhý ročník konference LambdUp, která se uskuteční již 13. září 2018 v pražské La Fabrice. Konference, která podruhé reaguje na vzrůstající celosvětový trend užívání jazyků a principů funkcionálního programování, přiblíží publiku z teoretického a praktického hlediska jazyky ReasonML, Clojure, Elm, F# a Elixir. Zároveň otevře otázku propojení hlavních vývojářských přístupů.

Vzhledem k tomu, že na českém trhu převládají vývojáři, kteří programují v objektově orientovaných jazycích, se LambdUp zaměří na představení důvodů a výhod, proč by se jejich pozornost měla ubírat směrem k funkcionálnímu programování a jak jim funkcionální přístup může vypomoci v jejich každodenní práci. Zároveň ukáže, že nalézt nejlepší řešení neznamená použít pouze jedno paradigma. Rozdělení daného úkolu na jednotlivé části totiž umožní propojení odlišných přístupů, a získání toho nejefektivnějšího výsledku.

Funkcionální jazyky ReasonML, Clojure, Elm, F# a Elixir přiblíží publiku sedm mezinárodních expertů. Antonín Hackenberg, hlavní garant obsahu, ve stručnosti vyzdvihl následující: „Categories for the Working Hacker bude první přednáška a zároveň teoretické otevření od Philipa Wadlera, uznávaného vědce přezdívaného otec Haskellu. Dále zmíním Ju Liu a jeho real-time programování s názvem How to use Elm to generate a Mondrian painting. Programátory samozřejmě zajímá použití v praxi – na to se mohou těšit v podání Saši Juriće, který se specializuje na Elixir a jeho zavádění do reálných projektů. Třešničkou na závěr bude nový funkcionální jazyk ReasonML, který nedávno představil Facebook. Mateusz Zatorski předvede, jak v tomto jazyku psát React aplikace.”

Pět workshopů, které budou předcházet konferenčnímu odpoledni, povedou jak lídři jednotlivých českých funkcionálních komunit (Prague Lambda, FSharping či Elm Prague), tak Andrea Leopardi, jeden z tvůrců jazyka Elixir.

Vstupenky na událost, která se uskuteční 13. září v pražské La Fabrice, je stále možné zakoupit na oficiálních webových stránkách.