Komentář Kaspersky Lab k úniku dat British Airways

„Zákazníci, kteří svěřují svá osobní data komerčním společnostem, by neměli mít žádné obavy o jejich bezpečné zpracování a uložení. Ačkoliv je British Airways zavedenou a důvěryhodnou leteckou společností, dávají dnešní ranní zprávy o odcizení údajů ze zhruba 380 000 platebních karet tušit, že zavedená bezpečnostní řešení neposkytovala takovou míru ochrany, jakou by měla. Je každopádně dobrou zprávou, že společnost British Airways přijala nezbytná opatření, aby své zákazníky o tomto incidentu zavčas informovala.

Zatímco bezpečnostní řešení dokáží výrazně snížit nebezpečí úspěšného kybernetického útoku, existují i další opatření, která mohou firmy využít k celkovému navýšení své ochrany. Firmy by měly především pravidelně aktualizovat své systémy a softwary, provádět bezpečnostní audity webů a penetrační testy infrastruktury. Veškerá hesla by přitom měla být silně chráněna za pomoci hashovacích a salting algoritmů. Zákazníci, kteří mají po tomto útoku obavy o svá data, by měli kontaktovat svoji banku a případně zrušit všechny podezřelé transakce s British Airways,“ doporučuje David Jacoby, bezpečnostní odborní ze společnosti Kaspersky Lab.

Odborníci z Kaspersky Lab radí, jak zacházet s osobními daty na internetu:

  • Aktualizujte svůj operační systém a aplikace hned, jak jsou aktualizace dostupné.
  • Používejte pouze zabezpečené stránky. Ty poznáte díky HTTPS, které se objeví na začátku adresy URL.
  • Používejte pro každou stránku, online účet nebo aplikaci unikátní heslo. To by mělo obsahovat minimálně 15 znaků a kombinovat písmena, číslice a speciální znaky.
  • Chraňte svá zařízení bezpečnostními internetovými řešeními.
  • Neklikejte na odkazy v e-mailech, o kterých nevíte, kdo je jejich odesilatelem. Pokud vám e-mailem přijde lákavá nabídka na výhodnou koupi, přesvědčte se přímo na dané stránce, jestli je to pravda a raději neklikejte na nabízený odkaz.
  • Vždy si důkladně čtěte obsah e-mailu a dávejte pozor na pravopisné chyby nebo špatně napsaná jména firem. Hackeři se vás budou snažit oklamat tím, že se vydávají za známou značku, jejíž jméno lehce zkomolí.
  • Pokud nakupujete na novém e-shopu, přesvědčte se, že se jedná o důvěrného prodejce. Zajímejte se například o kontakt, na který se můžete obrátit v případě, že nebude vaše objednávka v pořádku. Užitečné jsou i recenze ostatních uživatelů.