Komunitní lednice na Kotlasce spojila sousedy

Praha, 10. září 2018 – V Komunitním centru a zahradě Kotlaska v sobotu 8. září proběhla Poprázdninová sousedská slavnost s podtitulem „Víte, že máme komunitní lednici?“. Na akci se potkali obyvatelé Palmovky, pobavili se a poseděli u jednoho symbolického stolu. A nejen to – cílem bylo seznámit je s komunitní lednicí, která je v rámci projektu Samsung Bezezbytku na Kotlasce umístěna, a zábavnou formou Libeňáky informovat, jak sami mohou předejít plýtvání potravinami. Během celého odpoledne se proto kolem lednice organizovaly kurzy vaření ze zbytků či fermentování zeleniny. Lidé do lednice nosili v rámci akce i nevyužité balené potraviny z domova, které chtěli sdílet.

Jednou z možností, jak předcházet plýtvání potravinami a zároveň pomoci těm, kteří jich nemají dostatek, je jejich sdílení. Podpořit to je cílem projektu komunitních chladniček Samsung Bezezbytku, z nichž jedna je umístěna právě na Kotlasce. Každý, kdo v dané komunitě žije, pracuje, podniká, či se v ní pravidelně pohybuje, může do lednice vložit cokoliv, co nespotřebuje a co je zároveň před datem spotřeby. A kdokoliv další si z lednice zase může vzít, co potřebuje nebo chce. Právě na popularizaci myšlenky komunitních lednic zábavnou formou a podporu omezení plýtvání potravinami byl zaměřen program celého sobotního odpoledne na Kotlasce.  

Každoročně každý z nás vyhodí do koše kolem 80 kg jídla v hodnotě 20 tisíc korun. Velké množství jídla končí v kontejnerech jednoduše proto, že zbylo a Češi pro něj nenašli další využití. „Právě proto jsme do programu zařadili zcela záměrně workshop vaření ze zbytků. Chtěli bychom, aby lidé nad vařením více přemýšleli a vyhazovali co nejméně potravin,“ říká Hana Kramlová, koordinátorka komunitní lednice na Kotlasce. „Během druhého workshopu jsme fermentovali zeleninu. Tímto procesem se významně prodlouží její trvanlivost a nemusíme ji tedy jíst všechnu najednou. A pokud se vám i po našich workshopech vytvoří v domácnosti přebytky, doneste je do komunitní lednice,“ dodává Hana Kramlová.

Během odpoledne si lidé mohli také vyrobit sáček na svačinu s potiskem, zahrát ping pong, zúčastnit se soutěže zaměřené na omezení plýtvání nebo poslechnout koncert. Na závěr se promítal film “10 Miliard – co máte na talíři?”.

V rámci projektu Samsung Bezezbytku jsou v Praze rozmístěny již tři komunitní lednice, které by měly pomáhat snižovat množství vyhozených potravin v daných lokalitách. „Myšlence sdílení potravin věříme. Trápí nás ohromné množství vyhozených potravin a jejich nedostatek na druhé straně. Rádi bychom prostřednictvím komunitní lednice propojili lidi v nejbližším okolí. To, co jednomu přebývá, si jednoduše vezme ten, kdo to potřebuje,“ říká Zuzana Mravík Zelenická, zodpovědná za CSR projekty Samsungu v ČR a SR.

„Nesmírně si vážím nového projektu Samsung Bezezbytku, jelikož plýtvání potravinami považuji za velký problém naší společnosti. Cením si pojetí projektu, který nemá ,jen´ pomáhat potřebným, ale získává i edukační rozměr,“ říká Radomír Nepil, místostarosta Prahy 8.

Komunitní lednici z projektu Samsung Bezezbytku najdou zájemci z řad dárců i uživatelů na adrese:

    • Komunitní centrum a zahrada Kotlaska – Nad Kotlaskou I., 180 00 Praha 8

 

  • Komunitní centrum Žižkov, Koněvova 65a, Praha 3

 

  • Studio ALTA, U Výstaviště 21, Praha 7  – kavárna „Obývák“

Do lednice lidé nosí jídlo, které bude dále někdo konzumovat, a právě proto existují určitá pravidla, na které dohlíží koordinátor lednice. „Do lednice se nesmí dávat nahnilé nebo zkažené potraviny. Všechno jídlo musí být před koncem uvedeného data spotřeby. Potraviny musí být v originálním balení. Výjimku tvoří například ovoce a zelenina,“ říká Veronika Doubnerová, manažerka projektu Samsung Bezezbytku.

Orientační seznam vhodných potravin pro komunitní lednice:

✓uzavřené, balené, originálně označené potraviny před datem spotřeby

✓čerstvé ovoce

✓čerstvá zelenina

✓čerstvé pečivo

✓neotevřené pasterizované mléko

✓jogurty

✓sýry

✓neotevřené ovocné šťávy, džusy

✓čerstvá vejce (viz datum spotřeby)

✓konzervované a neotevřené potraviny

Seznam vybraných nevhodných potravin pro komunitní lednice:

× vařené jídlo z domova nebo z jiného necertifikovaného zdroje

× nepasterizované mléko

× maso

× ryby (vyjma konzervovaných ryb)

× alkohol, či potraviny, které jej obsahují

* * *

Projekt Samsung Bezezbytku (www.samsungbezezbytku.cz) iniciovala a v rámci svých aktivit společenské odpovědnosti rozvíjí společnost Samsung Electronics Czech and Slovak. Projekt realizuje ve spolupráci s aliancí udržitelného podnikání BPS – Byznys pro společnost.