Czech Airlines Technics vstupuje do nového segmentu služeb, bude prodávat náhradní díly na letadla

Praha, 11. 9. 2018 – Společnost Czech Airlines Technics (CSAT), dceřiná společnost Českého Aeroholdingu poskytující služby v oblasti údržby a oprav letadel, nově vstoupila na trh s prodejem spotřebního materiálu. Jedním z hlavních impulsů pro vstup do tohoto segmentu služeb byla poptávka ze strany aerolinek, dalších opraven, ale i obchodníků. Díky vybudované síti dodavatelů, velikosti skladových zásob a již vybudované logistické podpoře bude firma schopna pružně reagovat na náročné požadavky zákazníků při prodeji náhradních dílů na letadla. Mezi zákazníky již patří například České aerolinie, Travel Service, Enter Air a nově také Ministerstvo obrany ČR.

„Po důkladném zmapování a analýze trhu je segment prodeje spotřebního materiálu další zajímavou rozvojovou oblastí, která koresponduje s dlouhodobou růstovou strategií Czech Airlines Technics“ uvedl Pavel Haleš, předseda představenstva Czech Airlines Technics.

Prodej náhradních dílů na letadla a letadlové komponenty bude mít na starosti nově vytvořený tým, který bude aktivně tento materiál nabízet zákazníkům. Obrovskou výhodou na trhu je právě velikost skladových zásob v hodnotě přes 15 milionů USD, které má firma k dispozici v prostorách CSAT v areálu Letiště Václava Havla Praha. Oproti jiným odvětvím je dostatek naskladněných náhradních dílů klíčový zejména v situacích, kdy je nutné vyměnit díl na letadle co nejrychleji, aby se letadlo mohlo vrátit zpět do provozu.

„Ačkoli je trh v uvedeném segmentu vysoce konkurenční, věříme, že díky uvedeným skladovým zásobám, naší dlouholeté zkušenosti a široké síti dodavatelů, včetně výrobců letadel, je náš produkt pro zákazníky atraktivní,“ dodal Haleš.

Velkým úspěchem pro CSAT bylo také uzavření smlouvy na prodej materiálu s Ministerstvem Obrany ČR, kterému předcházelo otevřené výběrové řízení podle zákona o veřejných zakázkách. Čtyřletý kontrakt vyhrálo CSAT právě zejména díky vybudované síti dodavatelů, kterých má ve svém portfoliu více než 900, ale i nákupům přímo u výrobců letadel i jednotlivých komponentů.

O společnosti Czech Airlines Technics

Czech Airlines Technics je dceřinou společností skupiny Český aeroholding. Zaměřuje se zejména na opravy a údržbu letadel a letecké techniky na úrovni těžké údržby (base maintenance), traťové údržby (line maintenance), údržby letadlových celků (components maintenance), podpory provozovatelů (engineering) a údržby letadlových podvozků (landing gear maintenance). Společnost provedla v loňském roce přes 100 zakázek těžké údržby na letadlech typu B737, A320 Family a ATR, přičemž podstatná část těchto zakázek byla realizována na letadlech zahraničních zákazníků. Mezi nejvýznamnější zákazníky CSAT patří České aerolinie, Finnair, Transavia Airlines, Germania, Travel Service, KLM Royal Dutch Airlines a NEOS. Nad rámec běžné údržby

patří do portfolia poskytovaných služeb CSAT například realizace různých modifikací a servisních bulletinů, strukturálních oprav, výměn motorů, výměn a oprav letadlových podvozků a jiných letadlových komponentů. Za zmínku rovněž stojí modifikace Split Scimitar Winglets na letounech Boeing 737NG, kterou CSAT provedla jako první v kontinentální Evropě, a Sharklets na letounech Airbus A320.