Nová videokamera Canon XF705 s podporou formátu XF-HEVC přináší revoluci v oblasti televizního vysílání

PRAHA, 12. září 2018 – Canon dnes představil nejnovější přírůstek do své řady profesionálních videokamer XF – novou vlajkovou loď XF705. Videokamera využívá souborový formát nové generace XF-HEVC a umí na paměťovou kartu SD pořizovat záznam v rozlišení 4K UHD při snímkovací frekvenci 50p s desetibitovým vzorkováním 4:2:2. Díky spojení snímače CMOS typu 1,0 s obrazovým procesorem DIGIC DV6 se XF705 může pochlubit velmi nízkým šumem, vysokou citlivostí, hloubkou ostrosti typickou pro tradiční filmové záběry i výstupy v mimořádné kvalitě a působivými detaily. Nová videokamera přináší i lepší podporu práce s vysokým dynamickým rozsahem a zcela zásadně tak vylepšuje workflow pro HDR produkci v rozlišení UHD.   

Přednosti videokamery XF705:

  • Rozlišení UHD/50p s desetibitovým vzorkováním 4:2:2, podpora formátu XF-HEVC
  • Zjednodušení práce se záznamem ve vysokém dynamickém rozsahu
  • Pokročilé rozhraní dle standardu 12G-SDI a IP streamování
  • Přesný a spolehlivý systém automatického zaostřování s duálními pixely CMOS
  • Širokoúhlý objektiv řady L s 15násobným optickým zoomem
  • Ideální pro všechny uživatele, kteří potřebují naplnit vysoké požadavky 4K UHD HDR produkce

Všestranné možnosti

Videokamera XF705 podporuje souborový formát XF-HEVC vyvinutý přímo společností Canon, který pro kompresi videa využívá kodek HEVC (High Efficiency Video Codec) a multimediální data zapouzdřuje do kontejneru dle standardu MXF (Material eXchange Format). HEVC využívá nejnovější kódovací technologii, která je přibližně dvakrát efektivnější než běžně používaný H.264/AVC a díky formátu XF-HEVC je tak zpracování dat v rozlišení 4K UHD podstatně jednodušší.

Canon XF705 umí vytvořit interní záznam s vysokým dynamickým rozsahem jak ve formátu Hybrid Log Gamma (HLG), tak i Perceptual Quantisation (PQ). Pro práci s vysokým dynamickým rozsahem je k dispozici řada asistenčních funkcí, které zvyšují a usnadňují kontrolu nad expozicí. Při interním HDR záznamu na paměťovou kartu SD lze současně posílat na výstup i signál se standardním dynamickým rozsahem.

Součástí nejnovějšího modelu je i pokročilé rozhraní dle standardu 12G-SDI, který umožňuje přenášet signál ve vysoké kvalitě a nekomprimovaném rozlišení UHD při snímkovací frekvenci 50p po jediném SDI kabelu. Za výrazným zjednodušením HDR produkce ve 4K UHD rozlišení stojí i podpora IP streamování ve formátu HEVC.

Bezproblémové natáčení  

Canon XF705 se může pochlubit větším snímačem CMOS typu 1,0 i systémem automatického zaostřování s duálními pixely CMOS, tedy technologiemi, díky kterým je zaostřování velmi přesné i rychlé. Uživatelé určitě ocení možnost zaostřovat pouhým dotykem na dotykovém displeji i podporu zaostřování s detekcí obličeje nebo se sledováním objektu. Navíc nechybí ani propracovaný grafický průvodce, který zjednodušuje ruční doladění zaostření.

V případě nové videokamery se mohou autoři snímků spolehnout na špičkovou optiku v podobě širokoúhlého objektivu řady L, který je určený pro rozlišení 4K a nabízí 15násobný optický zoom při ohniskové vzdálenosti 25,5 mm, světelnost f/2,8 i vysoce účinnou stabilizaci obrazu. Tři nezávislé kroužky s koncovými zarážkami zajišťují vysokou míru manuálního ovládání a práce s tímto všestranně použitelným objektivem je tak velmi pohodlná a přesně odpovídá požadavkům profesionálních uživatelů.

O společnosti Canon Europe

Canon Europe je zastoupení japonské společnosti Canon Inc., globálního poskytovatele technologií a služeb z oblasti zpracování obrazu. Canon působí přibližně ve 120 zemích, ve kterých zaměstnává 18 tisíc lidí. Na celkových celosvětových příjmech společnosti se Canon Europe podílí přibližně jednou čtvrtinou.

Společnost Canon Inc. byla založena v roce 1937. Od té doby díky neustálým inovacím svých produktů a řešení stojí v oblasti zpracování obrazu na světové špičce. Canon obohacuje životy běžných lidí i firem prostřednictvím inovací v mnoha segmentech – od fotoaparátů přes komerční tiskárny a firemní konzultační služby až po zdravotnické technologie.

Podniková filosofie společnosti Canon nese název Kyosei, což nejlépe vystihuje překlad „Společně žít a pracovat pro obecné blaho”. Společnost Canon Europe usiluje v rámci regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) o udržitelný růst podnikání se zaměřením na snižování vlastního dopadu na životní prostředí. Stejně tak dbá na to, aby i její zákazníci při využívání produktů a služeb Canon minimalizovali množství produkovaného odpadu.

Další informace o společnosti Canon Europe a Canon CZ jsou k dispozici na www.canon-europe.com a www.canon.cz.