ESET odhalil spojitost mezi útoky malwarů NotPetya a Industroyer, stojí za nimi stejná skupina

Praha 13. září 2018 – Společnost ESET objevila důkazy, které spojují nechvalně proslulou kybernetickou skupinu TeleBots s Industroyerem, nejnebezpečnějším moderním malwarem zaměřeným na průmyslové řídicí systémy a viníkem masivního výpadku elektřiny v ukrajinské metropoli Kyjev v roce 2016.

Skupina TeleBots se „proslavila“ škodlivým kódem NotPetya, malwarem pro šifrování disků, který narušil globální obchodní transakce v roce 2017. Ten souvisel i s útokem skupiny BlackEnergy, který byl využit v roce 2015 a představoval jeden z prvních případů využití škodlivého kódu, jež způsobil výpadky elektrické energie na Ukrajině. Stalo se tak rok před zásahem „průmyslového“ malwaru Industroyer.

„Spekulace o spojitosti mezi Industroyerem a skupinou TeleBots se objevily krátce poté, co Industroyer zasáhl ukrajinskou rozvodnou síť,“ říká analytik společnosti ESET Anton Cherepanov, který vedl analytické týmy zaměřené na útoky ransomwarů Industroyer a NotPetya. „Neexistoval k tomu ale žádný pádný důkaz – až dosud.“

V dubnu 2018 narazila společnost ESET na novou aktivitu skupiny TeleBots: pokud o nasazení nového backdooru, který ESET detekuje jako Exaramel. Bližší analýzou tohoto škodlivého kódu dospěl ESET k závěru, že tento backdoor je zdokonalenou verzí hlavního backdooru šířícího Industroyer – což je první důkaz, který spojuje Industryoer se skupinou TeleBots.

„Objev Exaramelu potvrzuje, že skupina TeleBots je i v roce 2018 stále aktivní a útočníci neustále vylepšují své nástroje a taktiky,“ uzavírá Cherepanov. „Činnost této skupiny budeme nadále sledovat,“ slibuje.

Poznámka pro editory

Když ESET Research popisuje kybernetické útoky a stopy kybernetických skupin, znázorňuje spojitosti založené na technických indikátorech, jako jsou podobnosti kódů, sdílené Command & Control servery, řetězce pro tvorbu a šíření malwaru a další důkazy. Vzhledem k tomu, že společnost ESET není zapojena do vyšetřování v oblasti vynucování práva nebo vyšetřování zpravodajských informací, nechceme spekulovat o tom, že by tyto útoky mohly být přisuzovány některému konkrétnímu národnímu státu.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Ten drží rekordní počet ocenění a díky němu může více než 100 milionů uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy včetně mobilních a poskytuje neustálou proaktivní ochranu při minimálních systémových nárocích. ESET se stal první společností, která díky dlouhodobě vysoké úrovni ochrany získala 100 ocenění prestižního magazínu Virus Bulletin VB100. Za těmito úspěchy stojí zejména dlouhodobé investice do vývoje. Jen v České republice nalezneme tři vývojová centra a to v Praze, Jablonci nad Nisou a Brně. Společnost ESET má lokální zastoupení v Praze, celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.