Pale Fire Capital (Barta, Šenkypl a Holý) investuje až 55 milionů do Roivenue, datového nástroje pro efektivnější marketing

Česká firma Roivenue, která pomáhá vyhodnocovat a zefektivňovat investice do marketingu, má za sebou úspěšný rok. Její nástroj používají marketingová oddělení největších českých e-shopů i výkonnostní agentury, první zákazníky má i na Slovensku a v Polsku a meziročně vyrostla firma v obratu o 430 %. Na další expanzi získali významnou podporu v podobě investorů z Pale Fire Capital. Trojice Barta, Šenkypl a Holý nainvestuje do Roivenue až 55 milionů, výměnnou za minoritní podíl ve společnosti.

Většina firem řeší rozpočty do online marketingu nekoncepčně. Často umí optimalizovat jednotlivé kanály, chybí jim však pohled na celou cestu zákazníka, od imprese po konverzi, napříč kanály. Neumí dopočítat opravdovou návratnost marketingu – ROI. Řešením je Roivenue,” říká Pavel Šíma, CEO Roivenue, který je mj. také autorem populárního podcastu Demarketing, a dodává: “Díky machine learningu naše cloudová aplikace navrhuje, jak marketingový rozpočet efektivně přerozdělit, aby stejné investice přinášely vyšší zisky. Klienti jsou z Roivenue nadšení, umíme jim vydělat až 20x tolik, kolik za nás platí.”

Roivenue dává možnost na jednom místě a s jednou logikou vyhodnocovat veškeré marketingové kanály. Každá aplikace, každý marketingový kanál používá vlastní měření, porovnávat je mezi sebou a alokovat do nich svědomitě rozpočet je bez pokročilé datové analytiky nadlidský úkol. Roivenue právě toto nabízí, vyhodnocuje a zefektivňuje investice do marketingu pomocí pokročilých statistických metod, jako je třeba atribuční modelování, a dává jednotný přehled o výdajích a jejich návratnosti. S podobnou nabídkou přicházejí nově firmy jako Google nebo SAP, jejich řešení jsou však příliš robustní, uzavřená, a v neposlední řadě protěžují vlastní kanály. Roivenue je transparentní a dává proto možnost ředitelům marketingu vyhodnotit objektivně veškeré náklady do marketingu.

Na středoevropském trhu se Roivenue extrémně daří. Ve svém oboru je jednička na trhu – používají jej již největší hráči, mezi e-shopy Slevomat, Notino nebo Kytary.cz, z řad agentur pak firmy z GroupM, Publicisu i Dentsu Aegis. Meziročně tak firma vyrostla na dvojnásobek členů týmu, v obratu pak o 430 %. Mezi mezinárodní klienty patří například slovenský Orange nebo známý polský prodejce šperků Pandora.

Právě na další zahraniční expanzi hledala firma partnera, tři roky rostla z vlastních zdrojů. Našla jej v trojici zkušených internetových podnikatelů Jan Barta, Dušan Šenkypl a David Holý. Ti jsou známí zejména prodejem online srovnávače pojištění a povinného ručení Epojisteni.cz. Skrze jejich investiční fond Pale Fire Capital získá Roivenue až 55 milionů, výměnnou za minoritní podíl ve společnosti. První investiční kolo je ve výši 15 milionů, s tím, že opce na dalších 40 milionů jsou vázány na obratové milníky společnosti.

V internetovém byznyse se pohybuji bezmála dvacet let a vidím, že hlavní roli v dalším rozvoji e-commerce scény bude hrát schopnost analyzovat data a na jejich základě dělat rozhodnutí a automatizovat. Právě proto investujeme do Roivenue. Je to skvělý produkt na rychle rostoucím trhu a stojí za ním silný tým. Věříme, že se mezi velkými hráči stane v Česku rychle standardem a že má příležitost podobně uspět i na trzích západní Evropy,” komentuje investici Jan Barta, partner Pale Fire Capital.

Peníze použije Roivenue na růst týmu. Potřebuje přijmout desítky nových lidí. Kromě vývojářů (na machine learning, C#, .NET a JavaScript) hodlá hlavně posílit sales. Cílem je duplikovat růst středoevropského trhu v zahraničí. Ještě letos se Roivenue s investicí v zádech vydá do Londýna, příští rok by pak mělo následovat Německo a Nizozemí.