Vítězné fotografie Huawei Next Image Awards

Právě skončila letní soutěž Huawei Next Image Awards pro evropský region.
Nadšenci fotografie z dvaceti zemí měli šanci sdílet své fotografické díla a bojovat o cenu Grand Prix. Hlavním cílem soutěže nebylo vyhrát atraktivní ceny, ale zjistit, jak na svět skrze fotku nahlíží lidé z různých kultur. A taky zvědavost, jestli je mobilní fotografie součástí jejich každodenního života.

Od 9. července do 27. srpna soutěžní fotografie získaly celkem 956 326 hlasů. Hlasující vybírali z 67 610 fotografií, z čehož 26 640 jich bylo přihlášeno do kategorie Příroda, která se tak stala vůbec nejpopulárnějším z celkových 6 témat. Do regionální soutěže se přihlásilo 2943 soutěžících z Česka.

Vítěz bere vše
Konečným vítězem a držitelem hlavní ceny Grand Prix se stala soutěžící s přezdívkou rekapavose svým autoportrétem Art&Leukemia, která vykresluje její boj se zákeřnou nemocí. Její fotografie byla vybrána porotou ze snímků, které obdržely nejvíce hlasů od fanoušků. Kromě odměny 10 000 eur a zařízení Huawei MateBook X, získala výherkyně i možnost zúčastnit se fotoexpedice v Itálii pořádanou časopisem National Geographic. Kromě toho bude jedna z fotografií výherkyně publikována i v samotném magazínu.

Velkým potěšením je i výhra českého účastníka Zdeňka Dvořáka v kategorii Story Board.

Odborná porota
Soutěž Huawei Next Image Awards se soustředila pouze na jednu velmi specifickou oblast fotografie – mobilní fotografii. Moderní smartphony jsou již vybaveny fotoaparáty, které mohou svou kvalitou bez problémů konkurovat těm klasickým. Technický pokrok je nevyhnutelný a osobnosti, které byly součástí poroty, to mohou jen potvrdit. Mobilní fotografie je šancí pro každého zachytit ten nejlepší okamžik. Proto rozhodování poroty nebylo vůbec snadné. Pří výběru oceněných fotek hodnotili její členové tři hlavní body: umělecká hodnota fotografie, kvalita a na třetím místě unikátnost a originalita fotografie.

Porotu tvořilo šest známých osobností s různým uměleckým pozadím. Dominic Bracco, oficiální fotograf National Geographic, Alex Lambrechts, Leica fotograf, Tomasz Lazar, držitel ocenění World Press Photo, Bobby Anwar, uznávaný dánský fotograf a Gal Gadot, herečka a ambasadorka řady P zařízeních Huawei. Těchto pět umělců doplňil Yamming Wang, prezident Huawei Consumer Business Group Huawei CEE&Nordic.
„Chtěli jsme umožnit všem milovníkům fotografie pořídit ten nejlepší snímek jejich smartphonem. Tisíce zaslaných snímků, které jsme viděli díky Next Image, nás inspirovaly k dalšímu objevování možností pro novou generaci vizuální kultury, společně s uživateli mobilních telefonů po celém světě“ dodal Yamming Wang.

Kategorie a vítězové
Jednotlivé kategorie a jejich vítězové:

Faces– experimenty s identitou a síla portrétu;
<costin.mocanu, The rainy day>

Good Night– zhoršené světelné podmínky nesmějí zkazit radost z focení;
<Wes.MW, Caught in a beam of light>

Hello, Life!– sdílení emocí skrze každodenní zážitky;
<costin.mocanu, Solo>

Check-In– nová místa a nepoznané zážitky;
<emiliobgr, Sir Archibald>

Nature– flora i fauna nabízí spoustu inspirace;
<вiктор>

Story Board– příběh, který se vejde do devíti rámečků;
<zdenek-dvorak, Moments from the life of my daughter>

An Audience Prize– autor fotografie s nejvíce hlasy od fanoušků;
<Laima>

Soutěž samotná, počet účastníků, zaslaných snímků a hlasů ukazuje, že mobilní fotografie získává čím dál tím větší množství pozornosti. Díky úspěchům moderní technologie je to možné – například s aktuálně vedoucím zařízením žebříčku DxO, Huawei P20 Pro. Jeho trojitý fotoaparát s rozpoznáním snímku, skvělým nočním módem a AI asistencí umožňuje uživatelům pořizovat fotografie jako opravdový profesionál.

Oficiální web Next Image: http://campaign.consumer.huawei.com/eu/