Rohlik.cz čelil v pátek největšímu hackerskému útoku

Po krátké době se největší tuzemský online prodejce potravin opět ocitl pod masivním hackerským útokem. Sedmdesát minut nemohl Rohlik.cz v pátečních odpoledních hodinách plnohodnotně fungovat. Jednalo se o největší hrozbu, se kterou se IT oddělení muselo vypořádat. „Čelili jsme až 33 tisícům požadavkům za minutu. Útok byl rozhodně silnější než ten v srpnu,“  popisoval Ondřej Klamt, technický ředitel společnosti Rohlik.cz.

Opět šlo o DDoS, při kterém se e-shop přehltil četnými požadavky vysílaných z rozptýlených počítačů po celém světě. Předchozí útok ze 7. srpna zahltil Rohlik.cz až 5000 požadavky za minutu. To v pátek byl úder několikanásobně silnější. „Byli jsme poučeni a tentokrát jsme rychleji aplikovali záchranná opatření, především jsme museli ihned odříznout přístupy ze zahraničí,“ popisoval Ondřej Klamt.

Potíže byli především s nefunkčním serverem, který se kvůli napadení resetoval a musel se opět nakonfigurovat. „Opravdu to byl nejhorší hackerský útok, se kterým jsme se v Rohliku.cz střetli. Vše se nám ale podařilo uchránit,“ potvrdil technický ředitel Ondřej Klamt. Podobné hrozbě čelil Rohlik.cz před 20 měsíci, v tomto roce už šlo o druhé napadení.

„Vysvětlení pro to nemám, ale zároveň mi to tentokrát už nepřijde jako náhoda. Bohužel, DDoS útoky jsou zákeřné také tím, že jejich původ je téměř nemožné vystopovat,“ dodal Ondřej Klamt z Rohliku.cz.