V soutěži Equa bank Rodinná firma roku začalo hlasování o Cenu veřejnosti

Praha, 17. září 2018 – Začalo hlasování široké veřejnosti v soutěži Equa bank Rodinná firma roku. Hlasovat na www.rodinafirmaroku.cz je možné od 17. září do 30. září 2018. Vyhlášení všech vítězů 7. ročníku soutěže proběhne již tradičně v rámci Dne podnikatelů České republiky 10. října 2018 v Praze. Oznámeny budou tři nejlepší rodinné firmy kategorie Střední firma a tři nejlepší kategorie Malá firma, které zvolila porota. Zároveň bude vyhlášen vítěz Ceny veřejnosti, který je vybírán z obou kategorií. Soutěž pořádá Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, generálním partnerem soutěže je již tradičně Equa bank dalšími partnery jsou společnosti Deloitte, Amway a LeasePlan.

Vítěze Ceny veřejnosti soutěže Equa bank Rodinná firma roku (EBRFR) je možné vybírat z 5 nejlepších rodinných firem kategorie Střední firma a 5 nejlepších kategorie Malá firma. 10 finalistů vybrala porota. V kategorii Střední firma byly nominovány společnosti: Beznoska, BIOMAC, Centrum FotoŠkoda, PETROF a ZLKL a v kategorii Malá firma: Akord Kvint, REKO, Rodinná firma Pleva, VMS VISION a ZELENKA Czech Republic. Hlasovat je možné na internetové adrese www.rodinnafirmaroku.cz/hlasovani-verejnosti/. Hlasující, který svůj hlas udělí jako 1000. v řadě, získá kvalitní hodinky tradiční značky PRIM, stejně jako vítězná firma za každou kategorii.

Vítězové voleni porotou jsou již od předešlého 6. ročníku vyhlašováni ve dvou kategoriích. O nejlepší 3 podniky kategorie Malá firma usilují společnosti s maximálním počtem 50 zaměstnanců a ročním obratem do 10 milionů eur. Kategorie Střední firma má strop maximálně 250 zaměstnanců a obrat do 50 milionů eur.

„Podpora rodinných firem je důležitá. Vytvářejí pracovní místa, významnou měrou se podílejí na exportu a tím i na budování dobrého jména naší země v zahraničí. Těší se důvěře u cílových zákazníků, ale také u obchodních partnerů. Proto se o podporu rodinného podnikání snaží Equa bank od svého vstupu na trh. Stáli jsme u zrodu soutěže Equa bank Rodinná firma roku a letos jsme například jako první banka na českém trhu uvedli unikátní produkty určené rodinným firmám,“ říká Luboš Janoušek, ředitel firemního bankovnictví Equa bank, která je generálním partnerem soutěže EBRFR.

Equa bank Rodinná firma roku hledá inspirativní příběhy rodinných firem, které úspěšně překonaly mnohá úskalí v podnikání, zakládají si na dobrém jménu, čestném jednání a tradici firmy, kterou zamýšlejí zachovat prostřednictvím svých následníků i pro další generace. Rodinné firmy podnikají promyšleně, odpovědně, v dlouhodobém horizontu a také pomáhají v místě, kde působí. Je pro ně důležitá i podpora rodiny v podnikání či sdílení zkušeností.

Jsme rádi, že počet soutěžících firem každým rokem stoupá. Našim cílem, jako pořadatele, je zvýšit povědomí o důležitosti rodinných firmem pro českou ekonomiku a celý tento segment dlouhodobě podporovat. Letošní rok jsme proto vyhlásili jako Rok rodinného podnikání 2018 s řadou cílených aktivit pro tento segment a zejména s jejich velkou propagací v televizi i dalších médiích,“ dodává Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Nominované společnosti pro hlasování o Cenu veřejnosti 2018

(řazeno dle abecedy)

Akord Kvint spol. s r.o.

Akord Kvint se zabývá výrobou a prodejem kvalitních školních, studentských, koncertních a mistrovských smyčcových hudebních nástrojů, výrobou polotovarů a prodejem veškerého příslušenství ze sekce smyčcových nástrojů. Firma vznikla v roce 1991 a v současné době exportuje své výrobky do zhruba 30 zemí světa. Společnost zaměstnává 21 pracovníků a ve vedení aktivně působí 3 rodinní členové. Majitel Ing. Josef Holiš stále osobně nakupuje a přetřiďuje rezonanční dřevo, se svými syny kontroluje proces výroby v klíčových uzlech a přehrává téměř každý výsledný nástroj. www.akordkvint.com

Beznoska, s.r.o.

Společnost Beznoska vyrábí implantáty, nástroje a operační pomůcky určené pro potřeby ortopedie a traumatologie. Díky důrazu na inovace zaregistrovala několik patentů, např. patent 295413 Kyčelní kloubní jamky TC. Firma prodává své výrobky v současné době v České republice, na Slovensku, Ukrajině, v Rusku, Portugalsku, Německu, Skandinávii, Egyptě a Kazachstánu. Společnost vznikla v roce 1992. Dnes zaměstnává 111 pracovníků a jsou v ní aktivní 4 rodinní členové. Více informací o společnosti naleznete na webové stránce www.beznoska.cz.

BIOMAC s.r.o.

Firma BIOMAC vyrábí a prodává ekopaliva z dřevní biomasy (dřevěné brikety, pelety, krbové dřevo, podpalovací třísky, grilovací uhlí a briketky). Disponuje vývojovým, výrobním i montážním oddělením a provádí servis technologií briketáren a peletáren. Firma vznikla v roce 2000. V současné době v ní aktivně pracuje 9 členů rodiny Černých. BIOMAC zaměstnává 59 pracovníků. Více informací o společnosti naleznete na webové stránce www.biomac.cz.

Centrum FotoŠkoda

Milan Škoda založil svoji firmu FotoŠkoda v roce 1991. Z malého fotobazaru postupem času vybudoval velkou renomovanou prodejnu s širokou nabídkou fotoaparátů, videokamer a příslušenství, která v současné době sídlí v Paláci Langhans, ve Vodičkově ulici nedaleko Václavského náměstí. Rodinná firma Centrum FotoŠkoda v současné době zaměstnává téměř 100 pracovníků. Více informací o společnosti na www.fotoskoda.cz.

PETROF, spol. s r.o.

PETROF je největším výrobcem akustických klavírů a pianin v Evropě. Obchoduje na 5 kontinentech a vyváží do více než 65 zemí celého světa. Od roku 1864, kdy Antonín Petrof postavil svůj první klavír, firma vyrobila zhruba 630 000 nástrojů a řadu dalších v rámci PETROF Brand Family. Společnost zaměstnává celkem 242 pracovníků a nyní ji řídí již 5. generace rodinyPetrofů. 6 členů rodiny pracuje aktivně ve firmě a další figurují jako spoluvlastníci a externí spolupracovníci. Více informací o firmě naleznete na webové stránce www.petrof.cz.

REKO, s.r.o.

Firma REKO se zabývá průmyslovou výrobou, prodejem a servisem dopravních pásů a technické výstroje pro hnací a transportní techniku. Vznikla v roce 1992 za účelem výroby plochých hnacích řemenů a dopravních pásů. V současné době také na českém  trhu zastupuje italskou firmu Chiorino. Společnost REKO zaměstnává 34 pracovníků a ve firmě je aktivních 6 rodinných příslušníků. Více informací o společnosti naleznete na webové stránce www.reko-sro.cz.

Rodinná firma Pleva

Podnikatelé z přírody a od přírody. Pilná rodinná firma Pleva zpracovává voňavé včelí produkty z Orlických hor – med, mateří kašičku, pyl, propolis a včelí jed – a vyrábí z nich přírodní kosmetiku, poctivé medy a medoviny nejen na zahřátí. Nejširší nabídka přírodní kosmetiky se včelími produkty na českém trhu zahrnuje účinné krémy, Elixír mládí s mateří kašičkou či Krém s kapičkou včelího jedu, voňavá mýdla s příběhy paní Plevové a poctivou medovinu, jejíž nové příchutě s láskou a pečlivostí vymýšlí pan Pleva. Kromě manželů Plevových ve firmě pracují jejich dva synové, snacha a 9 pilných zaměstnanců. Léčivé včelí produkty i praktické rady, jak být zdravější a krásnější najdete na www.pleva.cz.

VMS VISION, s.r.o.

Firma VMS VISION vyrábí od roku 1993 pod značkou ekoTAB školní a kancelářské tabule, nástěnky, flipcharty, vitríny a další pomůcky vizuální komunikace. Materiály, z nichž jsou vyráběné tabule, jsou recyklovatelné a mají spolehlivou životnost desítky let, čímž výrazně šetří životní prostředí. Společnost je ve svém oboru největším českým výrobcem uvedených výrobků. Firma se primárně zaměřuje na trh v Česku, Slovensku a Polsku. Ve firmě jsou aktivní 3 rodinní členové. Společnost zaměstnává zhruba 40 pracovníků. Více informací o společnosti naleznete na webové stránce www.ekotab.cz.

ZELENKA Czech Republic, s.r.o.

Rodinná překladatelská agentura založená v roce 1990, která dnes poskytuje překladatelské služby i těm největším mezinárodním firmám. V současné době spolupracuje s více než 7 000 lingvisty z celého světa a zajišťuje překlady pro 220 oborů do více než 120 jazyků. V agentuře pracují 3 rodinní příslušníci společně s téměř 50 zaměstnanci. Více zjistíte přímo na stránkách www.zelenka.cz.

ZLKL, s. r. o.

Společnost ZLKL se specializuje na strojírenské činnosti. Konkrétně na obrábění, lisování, svařování, povrchové úpravy, 3D kontrolu kvality a také vývoj a konstrukci. Firma dodává především do nadnárodních koncernů, jako je Nidec a Siemens. Hlavním odbytištěm je po Česku Německo a Francie. Většina výrobků nachází využití v elektrotechnickém, automobilovém a vodohospodářském průmyslu. Firma vznikla v roce 1993. Dnes zaměstnává 157 pracovníků a jsou v ní aktivní 4 rodinní příslušníci. Více informací o společnosti naleznete na webové stránce www.zlkl.cz.

Harmonogram 7. ročníku soutěže Equa bank Rodinná firma roku (EBRFR)

17. 5. 2018 Zahájení 7. ročníku Equa bank Rodinná firma roku  
17. 5. 2018 – 17. 8. 2018 Přihlašování firem do soutěže
20. 8. 2018 – 7. 9. 2018      Výběr vítězů odbornou porotou a výběr 10 firem pro hlasování veřejnosti
17. 9. 2018 – 30. 9. 2018 Hlasování veřejnosti
10. 10. 2018 Den podnikatelů ČR – slavnostní vyhlášení vítězů EBRFR 2018 a Ceny veřejnosti