Kam kráčí republika? Odpoví ekonom Tomáš Sedláček na přednášce v Paláci YMCA

Slavíme sto let od vzniku Československa: jak ale vidíme sami sebe? Kam se ubírá svět a kam v něm míříme my? Může za současné přešlapování na místě postmoderna? A jak viděl roli naší republiky Tomáš Garrique Masaryk? Na tyto otázky se ve své veřejné přednášce s názvem Mladí bez poslání (Youth without a Mission) v pražském Paláci YMCA zaměří populární český ekonom Tomáš Sedláček. Přednáška se uskuteční 21. září od 19.30 hodin v budově Na Poříčí 12 a je otevřena nejširší veřejnosti: pořadatelé doporučují zájemcům registraci předem na emailové adrese jednatel@palacymca.cz. Vstupné je dobrovolné, výtěžek půjde – jako vždy v případě YMCA – na podporu volnočasových aktivit dětí a mládeže.

„Ekonom Tomáš Sedláček je mužem mnoha zájmů: poutavý debatér, esejista a také sportovec a srdcař, který své myšlenky dovede vášnivě prezentovat. K přednášce o současném postavení naší republiky jsme ho vyzvali proto, že jeho ekonomické úvahy mají vždy širší přesah. A jsou blízké hodnotám jako je demokracie, společenská odpovědnost a pracovitost, které vždy zastávala také YMCA, největší a nejstarší celosvětová organizace zaměřená na výchovu, vzdělání a všeobecný rozvoj mladých lidí,“ říká Petra Otřísalová, ředitelka pražského Paláce YMCA. Ta zároveň připomíná, že kulatiny tento rok neslaví jen republika, ale i Palác YMCA: architektonicky pozoruhodná budova v ulici Na Poříčí 12 si letos připomíná 90. let od svého otevření.

„YMCA zastává zásadu jednoty lidské bytosti, kterou tvoří tělo, duše a duch,“ vysvětluje Petra Otřísalová. „Všechny tři součásti jsou pro člověka nezbytné a celistvá lidská bytost začíná teprve tam, kde se všechny tři složky vzájemně propojí.  Červený trojúhelník, jenž právě toto spojení symbolizuje a YMCA ho má proto ve znaku, však nesmí zůstat prázdný. Proto je čtvrtým rozměrem rozvoje osobnosti ještě jedna část – modré přetnutí – a tou je svět,“ dodává Otřísalová. A připomíná, že Tomáš Sedláček se světoobčanem stal už od mládí. Dětství strávil ve Skandinávii, konkrétně ve Finsku a v Dánsku, kde má organizace YMCA tradičně silné zázemí.

Přednášky s tradicí

Přednášky významných osobností v Paláci YMCA byly oblíbené už ve třicátých letech minulého století, kdy moderní budova sloužila jako ubytovna mladých mužů.  „Chlapecký klub v Paláci YMCA navštívil například Edvard Beneš, tehdejší ministr zahraničí,“ vypráví Petra Otřísalová. Šestipatrová, památkově chráněná budova postavená ve stylu moderního klasicismu byla otevřena v roce 1928. Kromě mnoha kanceláří, které si pronajímají různé firmy, se v paláci nachází sídlo pražské, české i evropské YMCA. Pro veřejnost tu funguje tu sportovní centrum s posilovnou, tělocvičnou, bazénem a od září letošního roku i nová finská sauna. V budově je také mateřská školka rodinného typu. A stále tu jezdí výtah páternoster, jeden z nejstarších v Praze.

www.palacymca.cz

PhDr. Tomáš Sedláček, Ph.D.

Narodil se 23. ledna 1977 v Roudnici nad Labem a část dětství prožil s rodiči ve Finsku a v Dánsku.

Absolvoval Karlovu univerzitu, kde později získal doktorát. Studoval i v USA.

Byl poradcem prezidenta Václava Havla a členem Národní ekonomické rady vlády – garantem pro oblast veřejných financí.

Je hlavním makroekonomickým stratégem ČSOB a přednáší filozofii a ekonomii na Karlově univerzitě.