Každá druhá platba v obchodě v Evropě je bezkontaktní, v ČR devět z deseti

Praha 18. září – Bezkontaktní platby jsou u Evropanů stále oblíbenější. Každá druhá platba kartou Mastercard v obchodě je v dnešní době bezkontaktní, jedná se o nejrozšířenější způsob bezhotovostního placení v evropských dějinách. A evropským premiantem bezkontaktního placení stále zůstává Česká republika, kde je podíl těchto rychlých, pohodlných a bezpečných plateb dokonce 93 procent.

Jednou z hlavních oblastí, jež stojí za nárůstem počtu bezkontaktních plateb, je veřejná doprava, kde bezkontaktní platby umožňují rychlejší odbavení a vyšší míru bezpečnosti. Počty cestujících veřejnou dopravou využívajících bezkontaktní technologie nepřestávají růst s tím, jak tato technologie získává v každodenním životě stále významnější roli. Společnost Mastercard tento vývoj podporuje a přispívá k zavádění bezkontaktního placení jako normy napříč evropským kontinentem.  Záměrem je zajistit, aby byly do roku 2020 všechny platební terminály v prodejních místech v evropských zemích schopné zpracovávat bezkontaktní platby.

Podíl bezkontaktních plateb na celkovém počtu u obchodníků v Evropě – vybrané trhy (srpen 2018):

Podíl
Evropa 48 %
Česká republika 93 %
Polsko 85 %
Maďarsko 83 %
Slovensko 83 %
Itálie 48 %
Rakousko 47 %
Francie 25 %
Německo 15 %
Belgie 5 %

„V Česku jsou bezkontaktní platby hlavním motorem technologických inovací. Nakupujícím zjednodušují život díky rychlému, pohodlnému a bezpečnému placení a obchodníkům zefektivňují procesy a zvyšují tržby. Ve zmiňované veřejné dopravě rostou počty transakcí na území ČR meziročně o 45 procent,“ uvedl generální ředitel Mastercard pro ČR, Slovensko a Rakousko Miroslav Lukeš.

Aktuální statistika společnosti Mastercard dokládá nesporný růst oblíbenosti bezkontaktních plateb v evropských zemích, když tento způsob placení v letošním prvním pololetí vykázal meziroční růst o 97 procent. Neustálý technologický pokrok v oblasti plateb a datových analýz v celé Evropě umožňuje zemím plně využívat neustálého rozvoje regionální infrastruktury. Výsledkem je, že každá země je schopna fungovat efektivněji a s vyšší mírou vzájemné integrace.

V evropských zemích dochází k výraznému posunu v chování spotřebitelů směrem k využívání bezkontaktních způsobů placení. Přeborníky v tomto ohledu jsou např. Polsko a další země, kde růst bezhotovostních transakcí je k dnešnímu datu více než 80 procent. Mnoho evropských zemí je na čele přechodu ke zcela bezhotovostní ekonomice, což je patrné i z odklonu obyvatel od hotovosti a rychlého nástupu využívání bezkontaktních způsobů placení.

Další rozšiřování bezkontaktního placení je důkazem ochoty, s jakou spotřebitelé v Evropě přecházejí na novou technologii přinášející důvěryhodná a pohodlná řešení.

O společnosti Mastercard
Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, je jednička v oblasti inteligentních, pohodlných a bezpečných plateb. Provozujeme nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a teritoriích celého světa. Produkty a řešení společnosti Mastercard ještě více usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi. Sledujte nás na Twitteru @MasterCardNews, připojte se k diskusi na CashlessPioneers Blog a přihlaste se k odběru nejnovějších zpráv v Engagement Bureau.