Znamená více hodin více práce? 6. ročník Dne spolupráce odkudkoli chce ukázat, že nikoli

Praha 19. září 2018 – Ve dvou pětinách (42 %) českých firem brzdí přechod do digitální ekonomiky vlastní lidé, konkrétně nepřipravenost zaměstnanců a managementu na změnu řízení a stylu práce. Zjistila to nová studie společnosti Microsoft. Modernizace firemní kultury je i proto hlavním tématem 6. ročníku Dne spolupráce odkudkoli, který Microsoft tradičně pořádá třetí čtvrtek v září. Tento rok spojil síly se soutěží CBRE Zasedačka roku, neboť oba projekty dlouhodobě podporují změnu pracovního prostředí a rozvoj moderních forem spolupráce. Letos v rámci kampaně Den spolupráce odkudkoli společně pořádají diskusní setkání na téma „Zaměstnanec v digitální ekonomice“.

průzkumu Microsoftu vyplynuly tři faktory, které brzdí modernizaci firemní kultury v Česku. Jsou to:

  • soustředění na čas strávený v kanceláři, spíše než na výsledky a kvalitu práce,
  • nedostatečná spolupráce a sdílení mezi týmy a
  • nízká samostatnost a proaktivita zaměstnanců, kteří často čekají na přesné zadání úkolu.

Modernizace firemní kultury je pro české manažery tématem číslo jedna. Dvě třetiny (64 %) uvedly, že potřebují hlavně zlepšit spolupráci, zapojení a produktivitu zaměstnanců. Až poté následuje optimalizace procesů, inovace produktů či zkvalitnění interakce se zákazníky, říká Lenka Čábelová, manažerka komunikace, Microsoft Česko a Slovensko.

Technologie mají lidem pomoci pracovat chytřeji – ne více a déle

Člověk, kterého práce baví a který se na ni dokáže soustředit, dokáže v krátkém čase mnohem více, než když jen rutinně plní zadání, které ho nezajímá. Moderní technologie tomu mohou pomoci, ale nestačí je nakoupit. Lidé musí rozumět tomu, jak tyto nástroje používat,“ zdůrazňuje Lenka Čábelová.  Ve firmách, jež zavedly takovou digitální kulturu, pracuje dvakrát více lidí v tzv. flow, tedy ve stavu soustředěné motivace, kdy podávají nejvyšší výkon. Množství lidí, kteří přichází s novými nápady, se ztrojnásobil a angažovanost vzrostla čtyřikrát.

„Řízení lidí zaměřené na výsledky musí být založené na vzájemné důvěře a odpovědnosti. Zaměstnanec, díky možnosti zůstat doma nebo si přizpůsobit pracovní den rodinným aktivitám, nechce ztratit důvěru v něj vloženou. Proto má snahu odvést svou práci co nejlépe,“ dodává Filip Muška, Workplace Consultant společnosti CBRE.

Roste obliba kanceláří, které podporují setkávání a sdílení

Ke změně stylu práce a firemní kultury výrazně přispívají i flexibilní kancelářské prostory. To potvrzuje i letošní studie CBRE EMEA Occupier Survey 2018, která uvádí, že podíl společností, které vůbec nevyužívají flexibilní prostory, poklesne z 35 % na 21 % během tři let. V oblibě jsou zejména tzv. co-workingové prostory. V příštích třech letech počet firem využívajících co-workingové prostory vzroste o 20 procentuálních bodů na 56 %.

„Mladí lidé vyrůstají a studují v prostředí, kdy je možné během dne volně fungovat a učit se po kavárnách nebo v moderních knihovnách. Při hledání práce budou vyhledávat firemní kulturu, která jim bude blízká díky návykům získaných ze studií a z běžného života,“ doplňuje Filip Muška.

„Po přestěhování do nové kanceláře, jejíž páteř tvoří 4patrový co-workingový prostor, vzrostly spolupráce, inovativnost a produktivita zaměstnanců o zhruba 30 %,“ dodává Lenka Čábelová.

Zdroj: Průzkum, který pro Microsoft realizovala agentura Ipsos Mori. Zahrnul vedoucí pracovníky 763 středně velkých a velkých firem (nad 250 zaměstnanců) v Rusku, Polsku, Řecku, Maďarsku, Rumunsku a České republice. V Česku šlo o 109 firem.  Průzkum se zaměřil na tři odvětví: finanční služby, retail a výroba.

O společnosti Microsoft

Microsoft (Nasdaq “MSFT” @microsoft) umožňuje digitální transformaci v éře inteligentního cloudu a inteligentního internetu věcí. Naší misí je pomoci každému člověku a každé organizaci na světě dokázat více. Microsoft Corporation vznikla před více než 40 lety – v dubnu roku 1975. Česká pobočka zahájila činnost v roce 1992. Na podzim 2015 jsme se spolu s pražskou divizí  Skype přestěhovali do nového světa práce – kanceláře vytvořené pro svět práce odkudkoli. V červenci 2016 spojila česká pobočka síly se slovenskou a vznikl Microsoft Česká republika a Slovensko. Na podzim 2016 bylo v Praze otevřeno vývojové centrum Microsoft Dynamics.

O soutěži CBRE Zasedačka roku – www.zasedackaroku.cz

Soutěž vyhlašuje a zastřešuje společnost CBRE, světový lídr v oblasti komerčních realitních služeb. V roce 2014 proběhl první ročník. Od té doby se do soutěže v České republice zapojilo přes 325 firem a porota z nich vybrala 135 finalistů. Soutěž získala také mezinárodní rozměr a v současnosti probíhá také na Slovensku, v Rakousku, Polsku, Rumunsku a Belgii. Generálními partnery jsou společnosti Skanska, LIKO-S a Techo, hlavními partnery jsou Microsoft, Ecophon, Nespresso, Proudly, Spaceti a Underline. Mezi další partnery patří AI-DESIGN, AmCham, Art of Space, Česká rada pro šetrné budovy, ČVUT, katedra architektury, e-kolo.cz, Mercedes a Givelo. Mediálními partnery jsou Forbes, E15, mediální skupina Lagardere (Evropa 2, Frekvence 1 a Radio ZET), kancelarsnu.cz, archspace.cz, inspirati.cz, markething.cz a cbreproperties.cz. Více o soutěži se dozvíte na webových stránkách www.zasedackaroku.cz.