Sněmovna vyřadila návrh Pirátů na zrušení výjimek ze zveřejňování smluv ČEZu z pořadu schůze

Praha, 19. září 2018 – Hlasy poslanců hnutí ANO, ČSSD, KSČM, SPD, ODS a KDU-ČSL dnes vyřadily z programu jednání 19. schůze Sněmovny pirátský návrh novely zákona o registru smluv. Díky němu by společnost ČEZ a další společnosti s většinovým podílem státu musely zveřejňovat smlouvy stejně jako všechny ostatní organizace ovládané státem. Návrh zákona přitom doporučil garanční výbor.

„Zákon o registru smluv prošel garančním výborem, podpořil ho předseda vlády a je součástí vládního prohlášení. Svým dnešním hlasováním Vláda ČR porušuje svůj příslib bojovat proti korupci. Zatímco Piráti prosazují protikorupční zákony a chtějí dát občanům možnost kontrolovat hospodaření firem s většinovým vlivem státu a omezit plýtvání, korupci a trafiky, hnutí ANO od svého závazku ustoupilo,” uvedl předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Piráti se nyní budou snažit překonat sněmovní obstrukce a zařadit projednání tohoto bodu na příští schůzi. Podle strany je navrhovaná úprava nezbytná k tomu, aby veřejnost měla účinný přístup k informacím o smlouvách státních a polostátních subjektů v řádu nejméně miliard korun ročně. Současná podoba zákona umožňuje zcela skrýt informace o případných nevýhodných smlouvách. Ty jsou mnohdy indicií korupčního jednání.