Premiér přislíbil podporu zákonu o digitální službě

Praha, 21. září 2018 – Dnes jsem se sešel s předsedou vlády Andrejem Babišem a vládním zmocněncem pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou, abychom prodiskutovali můj pozměňovací návrh, který zavádí povinný elektronický spis na velkých úřadech od roku 2021, a zákon o právu na digitální službu. Ten přispěje k revoluci v digitalizaci státu, a proto jsem rád, že této myšlence premiér a vládní zmocněnec pro digitalizaci vyjádřili svou podporu. Věřím, že tato podpora nám pomůže při prosazení obou návrhů ve Sněmovně a o digitalizaci veřejné správy se přestanou vést pouhé debaty, ale skutečně se začne něco měnit k lepšímu.

Vláda nyní pracuje na analýzách a zřízení cloudového úložiště pro státní správu. Proto jsem premiéra seznámil se svým návrhem k elektronickému oběhu spisů. Od roku 2021 by si je podle něho úřady musely posílat elektronicky a z trhu by zmizely nekvalitní spisové služby, které nesplňují národní standard. Za provoz spisových služeb dává veřejná správa 6 miliard korun ročně. Pokud pozměňovací návrh projde, budou moci občané nahlížet do spisů z domova a vyřizování věcí se zrychlí. Navíc uspoříme náklady na poštu a nebudou ze spisů mizet dokumenty. Návrh projednává sněmovna a obávám se, že ho nejvíc budou torpédovat dodavatelé IT systémů nesplňujících zákonné standardy.

Ze schůzky také vyplynulo, že podporu vládního zmocněnce pro digitalizaci, a díky tomu i premiéra, má návrh zákona o právu na digitální službu. Právě k tomuto zákonu Ivan Bartoš tento týden inicioval schůzku, kde tento návrh páteřního zákona elektronizace veřejné správy projednali zástupci parlamentních stran. Tento nový zákon má občanům garantovat možnost komunikovat se státem digitálně, a to do 5 let od schválení. To by nás opět posunulo o krok blíže k realitě nového tisíciletí.

Video s vizí Pirátů k digitalizaci