V kanceláři budoucnosti se budete cítit skoro jako doma

PRAHA, 21. září 2018 – Backstage s tělocvičnou na jednom konci chodby, firemní bar na druhém. Zaměstnanci neprchají po pracovní době domů, ale jdou se ještě uvolnit a popovídat si s kolegy. To není scéna z utopistického románu Karla Čapka, ale trend, k němuž směřují kanceláře budoucnosti.

Takové jsou vize pracovního prostředí v roce 2037, které postupně představují přední čeští experti z různých oborů v rámci projektu Kancelář budoucnosti. Jeho partnerem je společnost Canon, která využívá zkušenosti nasbírané od svého vzniku v roce 1937, a je tak už dnes průvodcem řady firem do digitálního světa.

Kromě nástupu nových technologií, jako je ovládání zařízení hlasem nebo virtuální realita, se kanceláře promění také fyzicky. Firmy budou investovat do nadčasového designu, aby si udržely či získaly kvalitní zaměstnance, kterých je na trhu nedostatek.

„Cool image společností se stane rozhodujícím faktorem na pracovním trhu. Cílem zaměstnavatelů bude vytvořit z kanceláří tak příjemné prostředí, že se v nich pracovníci budou cítit stejně komfortně jako u sebe doma. Vzniknou fitness centra i firemní bary, kde se mohou lidé po pracovním dni setkat a v uvolněné atmosféře probrat aktuální dojmy z náročného dne. Z kanceláře se tak rázem stane místo, z něhož hned nemusí zaměstnanci utíkat domů,“ říká Radek Procházka, řídící partner realitní a poradenské společnosti Prochazka & Partners.

V zachování vzájemné komunikace mezi lidmi doufá herec a principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský, který je jinak příznivcem moderních technologií. „Existují profese, kterým technika práci jednoznačně ulehčuje, neumím si ale představit úplné nahrazení lidského faktoru. Ani si nic takového představovat nechci. Mám z toho zvláštní pocit, jako by něco umělého a nehmatatelného mělo vyhladit kolečka od kávy na stolech mých spolupracovníků. Když někoho nahradíte něčím, tak ať to bude sebevíc rafinovanější a úspornější, vždy s tím, kdo odchází, ztrácíte i kousek sebe,“ dodává Jan Hrušínský.

Přijďte diskutovat s odborníky na konferenci

Vizionářské názory zástupců z různých oborů jsou publikovány na speciální internetové stránce Kancelář budoucnosti. Najdete zde známá jména, jako jsou generální ředitel Canonu CZ Ladislav Paleček, šéf Microsoftu ČR a SR Rudolf Urbánek, ekonom Lukáš Kovanda či spisovatel Ondřej Neff.

Celý projekt vyvrcholí 9. října 2018 odbornou konferencí v pražském Centru současného umění DOX. Zúčastní se jí mimo jiné už zmíněný Ladislav Paleček, manažerka Microsoftu ČR a SR Lenka Čábelová, manažerka logistické společnosti DB Schenker ČR Markéta Markesová či ředitel Odboru provozu informačních technologií a komunikací MV ČR Bohdan Urban. Svůj názor přidá také kreslíř a humorista Štěpán Mareš, jehož kresby vizuálně doprovázejí celý projekt. Konferencí provede publicista Miloš Čermák a hosté představí i praktické zkušenosti ze svých oborů se zapojením moderních technologií do chodu kanceláře. Své místo na konferenci si můžete zdarma zaregistrovat již nyní na e-mailové adrese info@ivd.cz.

Společnost Canon je partnerem projektu Kancelář budoucnosti, neboť se sama snaží přicházet na trh s novými způsoby, jak zlepšit podmínky pro každodenní kancelářskou práci. Je nejen globálním lídrem ve zpracování obrazu a tisku, ale firmám nabízí také inteligentní kancelářská řešení, jako je automatické vyřízení faktur, digitální podatelna nebo správa firemních dokumentů.

O projektu Kancelář budoucnosti

V kanceláři tráví většina lidí velkou část svého života. To, jak nové technologie a přístupy v mnoha oblastech mění a budou měnit kanceláře, proto ovlivní také jeho kvalitu. Ambicí projektu Kancelář budoucnosti je přispět ke zmapování těchto trendů a nabídnout prostřednictvím našeho think tanku na speciální stránce vizi pracovního prostředí v roce 2037.

Projekt Kancelář budoucnosti chce přinášet inspirativní články i běžné postřehy z pracovního života a poskytnout je k zamyšlení. Vrcholem celého projektu bude 25. září 2018 odborná konference, které se zúčastní vybraní členové think tanku.

Partnerem projektu je společnost Canon, která je už dnes průvodcem řady firem do digitálního světa. Jako globální lídr v inovacích poskytuje služby z oblasti zpracování obrazu či

tiskových služeb a je dodavatelem inteligentních kancelářských řešení jako automatické zpracování faktur, digitální podatelna nebo správa firemních dokumentů. Canon dále podporuje také projekty Kopírka hledá kancelář a setkává se s podnikateli v rámci soutěže Firma roku.
O společnosti Canon Europe

Canon Europe je zastoupení japonské společnosti Canon Inc., globálního poskytovatele technologií a služeb z oblasti zpracování obrazu. Canon Europe působí přibližně ve 120 zemích, ve kterých zaměstnává 18 tisíc lidí. Na celkových celosvětových příjmech společnosti se Canon Europe podílí přibližně jednou čtvrtinou.

Společnost Canon Inc. byla založena v roce 1937. Od té doby díky neustálým inovacím svých produktů a řešení stojí v oblasti zpracování obrazu na světové špičce. Canon obohacuje životy běžných lidí i firem prostřednictvím inovací v mnoha segmentech – od fotoaparátů přes komerční tiskárny a firemní konzultační služby až po zdravotnické technologie.

Podniková filosofie společnosti Canon nese název Kyosei, což nejlépe vystihuje překlad „Společně žít a pracovat pro obecné blaho”. Společnost Canon Europe usiluje v rámci regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) o udržitelný růst podnikání se zaměřením na snižování vlastního dopadu na životní prostředí. Stejně tak dbá na to, aby i její zákazníci při využívání produktů a služeb Canon minimalizovali množství produkovaného odpadu.

Další informace o společnosti Canon Europe a Canon CZ jsou k dispozici na www.canon-europe.com a www.canon.cz.