Nadace Unipetrol podpořila 48 nadaných studentů částkou 1,8 milionu korun. Jsou mezi nimi i mladí hokejisté

Litvínov, 21. září 2018 – Nadace Unipetrol předala studentům středních a vysokých škol stipendia na podporu jejich vzdělávání pro letošní školní rok. Předávání se uskutečnilo přímo ve výrobním areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova za účasti členů správní rady nadace a hostů – Livie Klausové, předsedkyně Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových, a Jířího Šlégra, generálního ředitele HC Verva Litvínov. Mezi podpořenými studenty bylo také pět studentů z dorosteneckého hokejového týmu HC Verva Litvínov a jedenáct vysokoškolských studentů zvolených ve spolupráci s Nadačním fondem manželů Livie a Václava Klausových. Celkem bylo předáno 48 stipendií, z toho 25 stipendií středoškolským a 23 vysokoškolským studentům, v celkové hodnotě 1 810 000 korun.

Druhý ročník stipendijního programu vyhlásila Nadace Unipetrol letos v dubnu a uzávěrka přihlášek se uskutečnila 15. července 2018. Porota, složená ze zástupců Nadace Unipetrol, VŠCHT Praha, Unipetrolu a Unipetrol výzkumně-vzdělávacího centra (UniCRE) při výběru zohledňovala nejenom studijní prospěch, ale také mimoškolní aktivity jednotlivých uchazečů, jejich angažovanost v dalších projektech nadace, pracovitost a výsledky v chemických olympiádách a studentských konferencích.

“Podpora talentovaných a pracovitých studentů je pro naši nadaci prioritou. Spíš vyhovíme menšímu počtu žadatelů, ale s jistotou, že se jedná o ty nejlepší, kteří se přírodním vědám, a hlavně chemii, budou věnovat naplno. Také chceme oceňovat studenty se sportovním talentem, a proto jsme ve spolupráci s HC Verva Litvínov vybrali pět mladých dorostenců, kteří mají správný tah na branku, nejen v hokeji, ale i ve škole,“ uvádí Tomáš Herink, člen správní rady Nadace Unipetrol.

Předáním stipendií však spolupráce nekončí. Nadace pečlivě sleduje rozvoj všech podpořených studentů, a to nejenom jejich studijní výsledky, ale také jejich zapojování do speciálních projektů nad rámec školy. „Sledujeme rozvoj podpořených studentů, jejich angažovanost a ty nejlepší chceme podporovat dlouhodobě. Pomáhá nám v tom přímá spolupráce se středními školami i s jednotlivými pedagogy,“ dodává Tomáš Herink.

Mezi čestnými hosty, kteří se slavnostní akce účastnili, byla paní Livia Klausová, předsedkyně Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových, a předseda Jiří Šlégr, generální ředitel HC Verva Litvínov. Osobně také studenty na místě podpořil i vědec a popularizátor chemie Michael Londesborough, který je tváří nadace a ambasadorem skupiny Unipetrol.

„Každá nadace má své zaměření, které ji občas může limitovat. I proto jsme rádi spojili síly s Nadačním fondem manželů Livie a Václava Klausových a dokázali jsme společně objevit nové talenty,“ vysvětluje Julie Růžičková, ředitelka Nadace Unipetrol, která doplňuje: „Cílem nadací a nadačních fondů je pomáhat. Nástroje k dosažení cíle však mají odlišné, a proto by měly umět spolupracovat.“ Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových se v rámci stipendijního programu zaměřuje na studenty, kteří  se nacházejí v ekonomicky tíživé situaci bez ohledu na studijní výsledky, prospěch a studijní cíle. Na proti tomu Nadace Unipetrol podporuje studenty s výborným prospěchem, s mimořádným talentem a s jasnou orientací na přírodní vědy.

Informace o Nadaci Unipetrol

Nadace Unipetrol zahájila svoji aktivní činnost v roce 2017. V prvním ročníku rozdělila v rámci stipendijního programu stipendia mezi 40 středoškolských a vysokoškolských studentů přírodovědných a technických oborů v celkové hodnotě 1,5 milionu Kč. V roce 2018 získalo stipendia 48 studentů v hodnotě 1,8 milionu korun. Loni spustila nadace grantový program zaměřený na podporu vzdělávací a vědecké činnosti středních škol, v jehož rámci rozdělila 2,7 milionů Kč dvanácti středním školám z celé republiky. Ve třetím pilíři své činnosti se věnuje podpoře speciálních vědeckých projektů. Nadace šíří povědomí o chemii mezi žáky základních škol během série naučně-zábavných programů nazvaných Báječný den s chemií. Více informací o poslání Nadace Unipetrol a jednotlivých programech je k dispozici na internetových stránkách www.nadaceunipetrol.cz.