Hackeři používají USB flash disky k útokům těžebním softwarem

25. září 2018 – Nejúspěšnějšími roznašeči malwaru mezi navzájem nepropojenými počítači jsou dlouhodobě USB flash disky. Ty v poslední době stouply v oblibě u hackerů i jako prostředek pro šíření škodlivých programů, jejichž prostřednictvím v napadených počítačích mohou těžit kryptoměny. Ačkoliv se množství i různorodost útoků prostřednictvím těchto nástrojů zatím drží při zemi, rok od roku narůstá. Tato a další zjištění přináší přehled společnosti Kaspersky Lab zaměřený na hrozby USB přenosných zařízení pro rok 2018.

S USB paměťmi se setkáváme již bezmála dvě desetiletí. Za tu dobu se s nimi setkal snad každý, snadností svého použití si získaly dobrou pověst, naopak ale sklízí kritiku za nízkou bezpečnost uchovávaných dat. Stal se z nich oblíbený reklamní předmět a častý pomocník v pracovním i běžném životě. I proto jsou stále v hledáčku kyberzločinců, kteří je využívají ke svým zákeřným aktivitám. Z přehledu Kaspersky Lab vyplývá, že zločinci ve spojení s USB disky používají konzistentní arsenal hrozeb. Top 10 hrozbám přenášeným USB flash disky, jak je zaznamenal systém Kaspersky Security Network (KSN), vévodí od roku 2015 malware Windows LNK. V žebříčku se také objevuje velmi známý exploit z roku 2010 „zranitelnost Stuxnet“ nebo CVE-2018-2568 a nově se na první pozice začínají tlačit minery kryptoměn.

Podle dat z KSN je velmi rozšířeným minerem na přenosných discích trojský kůň Trojan.Win32.Miner.ays/Trojan.Win64.Miner.all, který je známý od roku 2014. Po úspěšném stažení těžebního programu do počítače se skrytě nainstaluje a spustí. Miningový software je schopný stahovat z internetu požadavky, které mu následně umožňují odesílat jakékoliv výsledky na server útočníka. Aktuální data ze sítě Kaspersky Lab ukazují, že některé infekce jsou i mnoho let staré. Útočníci tak jejich prostřednictvím mohou negativně ovlivňovat výkon počítačů i řadu let.

 

Počet detekcí 64 bitových verzí těchto minerů každý rok o zhruba šestinu narůstá. Mezi lety 2016 a 2017 stouply o 18,42 %; pro období mezi roky 2017 a 2018 odborníci očekávají nárůst o 16,42 %. I na základě těchto údajů lze hodnotit, že šíření minerů prostřednictvím USB flash disků je velmi efektivní.

 

Rozvojové trhy, kde se USB disky velmi často používají v obchodním styku, jsou nejzranitelnější k infekcím přenášeným těmito médii. Nejpostiženějšími oblastmi tak jsou Asie, Afrika a Jižní Amerika. Ojedinělé případy se ale objevují i v evropských zemích a Severní Americe.

 

Tento rok 21. srpna odborníci Kaspersky Lab informovali o novém bankovním malwaru Dark Tequila, k jehož šíření kyberzločinci také použili USB zařízení. Tato hrozba útočila na uživatele v Mexiku přinejmenším od roku 2013. Malé USB disky podle jiného alarmující zjištění dokáží vyřadit z provozu celé výrobní linky v průmyslových podnicích. V první polovině tohoto roku totiž  přispěly k šíření 8 % útoků na průmyslové řídicí systémy.

 

„I když už v současnosti nejsou USB disky tak efektivními přenašeči malwarových infekcí jako tomu bývalo ještě před pár lety, zůstávají podle našich dat i nadále významným hráčem. Nejen, že jsou stále běžnou součástí pracovních aktivit mnoha společností a institucí, ale pozornost hackerů přitahují i svými bezpečnostními nedostatky, které internetoví piráti snadno zneužívají. Existují ale jednoduché kroky, jak ochránit svá data a počítače před hrozbami spojenými s USB disky. Jedním z nich je používání zašifrovatelných USB flashek, k jejichž obsahu se hackeři dostanou jen velmi obtížně, nebo využívání bezpečnostních řešení, která zkontrolují nezávadnost jejich obsahu,“ doporučuje Denis Parinov, anti-malwarový odborník ze společnosti Kaspersky Lab.

 

Bezpečnostní řešení jako je například Kaspersky Endpoint Security for Windows poskytuje nejvyšší míru zabezpečení a možnost šifrování všech přenosných zařízení, mezi než patří i USB flash disky.

 

Celá zprávo o hrozbách spojených s USB disky je dostupná na blogu Securelist.com.

 

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností již více než 20 let. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb nové generace zaměřených na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.

 

Pro další informace prosím kontaktujte:

 

Václav Prchlík

Junior PR Consultant

Grayling Czech Republic

Tel.: 224 251 555

vaclav.prchlik@grayling.com

Twitter.com/GraylingCZ