Uživatelé aplikace Taxify na Slovensku ji mohou používat i nadále. Společnost před soudem uspěla už potřetí

Krajský soud v Bratislavě potvrdil rozhodnutí Okresního soudu v Bratislavě I a zamítl odvolání Občanského sdružení koncesovaných taxikářů (Občianske združenie koncesovaných taxikárov – OZKT), které se domáhalo omezení služeb Taxify. Soud zároveň OZKT nařídil, aby Taxify uhradilo náklady odvolacího řízení.

2018-05-30 17_47_35-Taxify - Jízda na jedno kliknutí

“Krajský soud se ve svém odůvodnění v plném rozsahu ztotožnil s našimi argumenty. Díky tomu budou moci obyvatelé Bratislavy a Košic nadále svobodně používat naši aplikaci a nebudou odkázaní jen na služby klasických taxispolečností. Chceme nadále naši aplikaci a služby vylepšovat tak, abychom umožňovali bezpečný, rychlý a cenově dostupný způsob cestování na Slovensku,” říká Roman Sysel, šéf Taxify pro Českou republiku a Slovensko.

Sdružení OZKT už v únoru 2018 soudní cestou požadovalo, aby se společnost Taxify zdržela poskytování taxislužeb s odůvodněním, že řidiči a vozidla údajně nesplňují požadavky pro poskytování těchto služeb. Podle rozhodnutí soudu však OZKT nebylo schopné dokázat skutečnost, že Taxify provozuje dopravu osob v rozporu s platnými předpisy.

Soud v této souvislosti potvrdil, že nebylo možné uložit Taxify zákaz poskytování taxislužeb, protože společnost Taxify takovou službu neposkytuje. OZKT podalo v dubnu 2018 na totožný okresní soud (Bratislava I) návrh, v kterém se dožadovalo vydání stejného opatření proti Taxify, které už bylo dříve zamítnuto. Tím, že se tento krok shodoval s předcházejícím návrhem, soud řízení proti Taxify zastavil a opatření proti Taxify nevydal. OZKT se proti tomuto rozhodnutí odvolalo.

Rozhodnutí Okresního soudu nyní definitivně potvrdil také Krajský soud v Bratislavě, který argumenty žalující strany nepovažuje za relevantní. Společnost Taxify, která vedle Bratislavy působí také v Košicích, tak u soudu uspěla už potřetí a může nadále bez omezení poskytovat své služby.

O Taxify

Taxify je aplikace propojující řidiče s cestujícími. Vznikla v Talinnu, kde má také sídlo. V současné době působí ve více než 20 zemích v Evropě, na Blízkém východě, v Africe a  Střední Americe. Po celém světě pro Taxify pracuje tým přesahující 200 lidí. Mnozí z nich dříve působili ve firmách typu Skype, TransferWise nebo Google. Nyní je nejrychleji rostoucí aplikací svého druhu v Evropě. V srpnu 2017 Taxify ohlásila uzavření strategického partnerství s platformou Didi Chuxing. Jeho cílem je zvětšení tržního podílu v Evropě a Africe. Aplikace je dostupná pro mobilní zařízení s operačním systémem Android a iOS. Zakladatelem a CEO je Markus Villig.