Doba asociální. Tři čtvrtiny lidí upřednostňují mobil před kontaktem s ostatními

1. října 2018 – Tři čtvrtiny lidí raději předstírají „zaneprázdněnost“ na svém chytrém mobilu, než by se bavili s jinými.

Díky chytrému telefonu s internetem můžeme být neustále ve spojení s desítkami přátel. Pro spoustu lidí ale také mobil představuje nástroj, díky němuž se mohou v různých společenských situacích vyhnout kontaktu s ostatními. Nejnovější průzkum společnosti Kaspersky Lab tento aktuální trend lidského chování potvrdil – tři čtvrtiny lidí (75 %) se přiznaly, že používají svá zařízení k předstírání zaneprázdněnosti, když s někým nechtějí mluvit.

Představte si, že v baru čekáte na svého partnera. Všude okolo je plno lidí, popíjejí drinky a živě se baví. Co budete dělat vy? Zapředete hovor s někým, koho vidíte poprvé v životě? Nebo vytáhnete z kapsy mobil a budete projíždět různé stránky a sociální sítě do té doby, než přijde vaše druhá polovička? Je vám příjemnější konverzovat nebo jen navazovat oční kontakt s cizími lidmi, nebo raději hledíte do zářícího displeje?

Ve většině případů platí druhá situace. Daleko jednodušší, než navázat nezávaznou společenskou komunikaci je sáhnout po mobilu a předstírat zaneprázdněnost. Průzkum Kaspersky Lab zjistil, že 72 % lidí se takto ve společnosti chová v situacích, kdy neví, co dělat. Mobil ke svému rozptýlení používáme i ve chvílích, kdy se nesnažíme stranit kolektivu. 46 % lidí brouzdáním v mobilu každý den jednoduše zabíjí čas a 44 % slouží jako každodenní rozptýlení.

Po mobilu ovšem nesaháme pouze v případech, kdy cítíme potřebu rozptýlení, ale i v situacích, kdy musíme vyřešit určitý úkol, ale nechceme navazovat kontakt s ostatními lidmi. Typickou situací by mohlo být zeptání se kolemjdoucích na cestu nebo telefonické objednání taxi. V současnosti ale téměř třetina lidí (31 %) tyto záležitosti řeší prostřednictvím internetových stránek nebo aplikací. Je to pro ně snazší než mluvit s jinými lidmi.

I vzhledem k tomu, že nám chytrá zařízení pomáhají s každodenními problémy nebo sociálně nepříjemnými situacemi, jsme na jejich fungování čím dál závislejší. Pokud tedy přestanou z jakéhokoliv důvodu fungovat, může jejich absence způsobit až panické stavy. Třetina lidí (34 %) se proto například obává toho, že by přišli o zdroj zábavy, pokud by ztratili přístup ke svému chytrému zařízení. 12 % se dokonce obává, že nebudou schopni předstírat zaneprázdněnost, pokud se jejich zařízení porouchá.

„Používání chytrých zařízení má na nás daleko větší vliv, než bychom si mohli na první pohled myslet. Samozřejmostí se už stal internet v kapse, který nám pomáhá s každodenními starostmi – s vyřizováním pracovních e-mailů, nakupováním, vyhledáním dopravy nebo ubytování a podobně. Chytrá zařízení jsou ale pro řadu lidí důležitá i ve společenských situacích, kdy si nejsou jistí nebo neví, jak se chovat. Proto je velmi důležité, aby elektronika fungovala tak, jak má a byla neustále po ruce,“ komentuje Dmitry Aleshin, odborník ze společnosti Kaspersky Lab.

Aby se mohli uživatelé kdykoliv spolehnout na svá chytrá zařízení, ať už se jedná o jakoukoliv situaci, zajistí řešení Kaspersky Security Cloud jeho bezpečné připojení:

 

  • Při čekání na kamaráda v baru se chci připojit k lokální Wi-Fi, ale jak zjistím, jestli je bezpečná?

 

S řešením Kaspersky Security Cloud jsou všechna zařízení chráněna proti síťovým hrozbám, i když se uživatel přihlásí k nezabezpečenému veřejnému Wi-Fi hotspotu. Ochrana osobních dat je zaručena díky jejich přenosu skrz šifrovaný kanál. Data jsou tak chráněna bez ohledu na připojení.

 

  • Nudím se a dochází mi baterie, co budu dělat?

 

V uživatelském rozhraní Kaspersky Security Cloud můžete průběžně sledovat aktuální stav nabití svého zařízení. Řešení zobrazuje čas, který zbývá do celkového vybití. Ideální je také nosit spolu s chytrým zařízením i tzv. power banku, která poskytuje mobilu potřebnou šťávu pro další provoz.

 

  • Ztratil jsem mobil. Co teď?

 

Pokud se vám stane tato nepříjemnost, nebo vám mobil dokonce někdo ukradne, můžete zachovat klid v případě, že používáte Kaspersky Security Cloud. Toto řešení ochrání vaše zařízení a data před zpronevěřením. Obsahuje totiž možnost vzdáleného uzamčení zařízení a funkci sledování, díky níž se budete moci se svým mobilem znovu šťastně shledat.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností již více než 20 let. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb nové generace zaměřených na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.