Prabos hlásí úspěšné první pololetí, potvrzuje dividendu a zvyšuje odhady hospodaření pro příští rok

Tradiční český výrobce obuvi Prabos dosáhl v prvním pololetí roku tržeb ve výši 198 milionů korun se ziskem 5 milionů korun. Letos by tak měl dosáhnout celkových tržeb zhruba 335 milionů korun a zisku na úrovni 33 milionů korun. Mezi významné tuzemské klienty v současnosti patří např. Armáda a Policie České republiky, ČEZ, Lesy ČR nebo Škoda Auto. Ze zahraničních odběratelů lze zmínit například švédskou policii.

Hospodářské výsledky tak skončí mírně pod původními odhady vedení společnosti. Důvodem je posunutí objednávek některých významných zákazníků do první poloviny příštího roku. „Předpokládáme, že se zhruba 15 milionů korun tržeb promítne ve výsledcích příštího roku, tržby by tak mohly dosáhnout v roce 2019 úrovně 400 milionů korun a čistý zisk 56 milionů korun,“ komentuje průběžné hospodářské výsledky Prabosu předseda představenstva Jaroslav Palát. Zároveň potvrdil, že za letošní rok i přes účetně slabší výsledky společnost plánuje vyplatit nominálně takovou výši dividendy, se kterou investoři počítají.

„Pokud se do konce roku nic nestane, měla by dividenda za rok 2018 dosáhnout původně očekávané úrovně 23,3 koruny za akcii, tj. 5,57 % při současné ceně akcie 418 korun,” odhaduje František Bostl ze společnosti STARTEEPO, která byla manažerem vstupu Prabosu na pražskou burzu START a na burzu RM-SYSTÉM. Její výplatu sám očekává během druhého čtvrtletí příštího roku. „Za rok 2019 pak očekáváme dividendu vyšší oproti původním odhadům, a to na úrovni 34,8 koruny za akcii. Dividendový výnos k současné ceně akcie by tak měl dosáhnout úrovně 8,33 %,“ dodal.

Přelomový rok pro Prabos

Společnost Prabos plus, a.s., která v moravském Slavičíně vyrábí pracovní a volnočasovou obuv a boty pro bezpečnostní složky, zažívá impozantní rok. Firma letos úspěšně vstoupila rovnou na dva burzovní trhy, a to START pražské burzy a RM-SYSTÉM české Fio banky. „Ke konci září jsme doprodali již téměř všechny mé akcie určené minoritním investorům,“ uvedl Palát. „Ve spolupráci se společností STARTEEPO se nám podařilo oslovit privátní i institucionální investory a prodat celkem 14,7 % akcií společnosti za celkovou hodnotu přibližně 59 milionů korun. Můj podíl ve firmě je tak zredukován na současných 35,3 procenta s tím, že dodatečných 0,3 procenta akcií použiji během následujících měsíců na tvorbu likvidity na trhu START i RM-SYSTÉM,“ doplnil.

Kladné přijetí akcií Prabosu na trh RM-SYSTÉM potvrdil i vedoucí makléřského oddělení Fio banky David Lamač. „Z řad našich klientů jsme zaznamenali značný zájem o akcie, což se projevilo zajímavou obchodní aktivitou. Na RM-SYSTÉMu se od červnového vstupu zobchodovaly akcie Prabosu za zhruba 7 milionů korun, což představuje více než 11 % celkové emise.“ Obchody probíhaly při průměrné ceně 425 korun za akcii, což je o 6,25 procenta výše, než byla jejich emisní cena na trhu START. „Při pokračujícím příznivém hospodaření a solidním indikovaném dividendovému výnosu lze předpokládat zájem investorů o tento titul i v budoucnu,“ dodal.

Prabosu se letos podařilo také úspěšně otevřít avizovanou šicí dílnu na Ukrajině. Otevřeno zde bylo 15 nových míst a první dodávka výrobků již dorazila do slavičínské centrály k dalšímu zpracování. Prabos si slibuje od ukrajinské dílny mnohé, a to i na straně výchovy vlastních pracovníků. Společnosti se totiž podařilo navázat úzkou spolupráci s tamními učňovskými obory, jejichž studenti posledních ročníků již brzy zamíří do šicí dílny Prabosu na praxi.

Aktuálně probíhá také vývoj technologie customizace obuvi včetně využití 3D tisku, kde Prabos spojuje síly a zkušenosti s přední českou značkou Michal Pavlas Shoes, a firma posílila i pozice ve vlastním oddělení designu. Dále se na první čtvrtletí příštího roku chystá spuštění ostré verze mobilní aplikace a eshopu a společnost letos získala prestižní označení „Testováno v Antarktidě“ pro jeden ze svých nejprodávanějších modelů bot. Další úspěch se rýsuje v Izraeli, kde boty Prabosu postoupily mezi užší výběr třech potenciálních dodavatelů, kteří budou dodávat boty pro tamní armádu po dobu následujících třech let.

O společnosti Prabos

Společnost Prabos plus a.s. je výrobce obuvi s tradicí sahající až do roku 1860. Tehdy vznikla společnost Japis, která zpracovávala usně a po I. světové válce zahájila výrobu obuvi. Po znárodnění v roce 1948 přešla společnost Japis pod správu n.p. Baťa a následně byla v roce 1952 začleněna do n.p. Svit Gottwaldov. Teprve v roce 1991 se závod transformoval jako samostatná divize společnosti a.s. Svit Zlín. 1.1.1993 získala společnost právní subjektivitu pod názvem Prabos a.s. Slavičín, která se postupně transformovala na současnou Prabos plus a.s.

Dnes se společnost řadí v regionu CEE mezi přední výrobce pracovní obuvi pro průmyslové použití, obuvi pro vojenské, hasičské a policejní složky a také obuvi trekové, lovecké a outdoorové. Boty Prabos obouvají zaměstnanci předních českých výrobních společností, Armáda ČR, Makedonská policie či německý Bundeswehr. Firma dodává či dodávala své boty i pro armády Litvy, Švýcarska, Polska, Nizozemska nebo Velké Británie. Oblibu má značka také mezi českými myslivci. Obuv byla úspěšně testována v extrémních podmínkách českými egyptology či polárníky z Mendelovy polární stanice v Antarktidě.

Dle předběžné účetní uzávěrky dosáhla firma v roce 2017 tržeb přesahujících 330 milionů korun a zisku 42,5 milionu korun po zdanění, který meziročně vzrostl o 56 %.

V následujícím období hodlá Prabos rozšířit své výrobní kapacity a produktovou nabídku směrem k segmentu volnočasové outdoorové obuvi. Ještě v tomto roce by měla být představena nová kolekce bot typu Work&Walk. Firma také plánuje expandovat na rychle rostoucí ukrajinský trh a zároveň se chce více soustředit na online marketing a prodej pomocí nejnovějších technologií. Jednou z novinek by měla být mobilní aplikace, která díky 3D měření nohy zaručí zákazníkům přesný a pohodlný online nákup.