Vítr ve vlasech nebo čerstvě utržené jahody. Sodexo pošesté plnilo přání seniorů

Praha, 1. října 2018 – Zatímco pro většinu lidí jsou zaměstnanecké benefity každodenní součástí pracovního života, pro seniory žijících v domovech a stacionářích napříč republikou je tomu přesně naopak – možnost opět zažít docela obyčejné radosti života, jako je procházka lesem nebo projížďka na kole, je pro ně nesmírně vítaným zpestřením. Společnost Sodexo se jako expert na kvalitu života dlouhodobě snaží seniorům tyto obyčejné radosti umožnit v rámci iniciativy Plníme přání seniorům. Do finále se letos dostalo 34 projektů ze všech koutů republiky a díky solidaritě veřejnosti se u všech podařilo vybrat požadovanou částku, kterou Sodexo zdvojnásobilo. Ve fondu na Plnění přání seniorům je tak 872 551 korun.

Procházka lesem je ten nejsnazší lék na splín nebo stres. Zní to jako samozřejmost, ale mnohým seniorům působí i krátká procházka bolesti nohou, zad a hlavně kloubů. Členové olomouckého klubu SenSen proto požádali o prostředky na nákup nordic walkingových holí. Při chůzi totiž více zapojují svaly horní části těla, a navíc poskytují lidem další opěrné body pro rozložení váhy, takže se snižuje zátěž kloubů.

Senioři z Otrokovic nechtějí jen chodit, chtějí opět cítit vítr ve vlasech, sledovat míhající se krajinu a naslouchat přírodě kolem nich. Zaměstnanci příspěvkové organizace SENIOR Otrokovice tak přišli s nápadem, jak jim tyto zážitky dopřát. Shodli se na tom, že ideálním řešením by bylo kolo, až na to, že kvůli zdravotnímu stavu pro většinu důchodců nepřicházelo v úvahu. Přišli proto s nápadem sehnat pro seniory elektrotříkolku, která by seniory zavezla na výlety do přírody nebo do oblíbené kavárny. Tento skvělý nápad ještě vylepšili studenti místního gymnázia, kteří se nabídli jako dobrovolníci, jež by mohli elektrokolo řídit.

Řadu přání, s nimiž se lze seznámit na webových stránkách www.plnime-prani-seniorum.cz, by mnozí považovali za samozřejmost. Například nová kuchyňská linka, o kterou si napsali senioři z Domova se zvláštním režimem Pomocné ruce. Nejen pečení a vaření, ale i umývání nádobí – činnost, kterou mnozí bytostně nesnášejí a do poslední chvíle odkládají – je pro klienty s chronickými duševními onemocněními vítanou zábavou. Pro mnoho z nich jsou totiž podobné činnosti něco, na co byli celí život zvyklí a dávalo jejich životu řád. A právě proto do Brna zamíří zbrusu nová kuchyňská linka včetně spotřebičů.

Kdekdo si svůj odchod do důchodu spojuje s časem klidu, kdy se bude moci naplno věnovat své zahrádce. V realitě je to samé klečení a složité vstávání. Pak je i takové obyčejné pěstování jahod pro mnohé, hlavně nepohyblivé, seniory vzdáleným snem. Tak rádi by natáhli ruku k zemi a sladký červený plod utrhli. Ve Vrchlabí proto našli způsob, jak naopak zemi přiblížit k ruce. Jejich přáním je zřídit vyvýšený mobilní záhon.

„Naším cílem je zvyšovat kvalitu života. Senioři často nemají dostatek financí na volnočasové aktivity, a proto jsme se rozhodli podpořit jejich pohybové nebo kulturní koníčky. Těší nás, že společně s veřejností již šestým rokem Plníme přání seniorům a přinášíme jim malé radosti pro každodenní život,“ říká závěrem Tereza Knířová ze Sodexo Benefity. Organizace mohly přání přihlašovat do března, poté byla zahájena sbírka, ve které se za několik měsíců podařilo vybrat celkem 872 551 korun. Sedmý ročník iniciativy Plníme přání seniorům bude zahájen opět začátkem příštího roku.

Sodexo v České republice

Od roku 1992, kdy Sodexo vstoupilo na český trh, poskytuje všech 2000 zaměstnanců skupiny v ČR služby, které zlepšují kvalitu každodenního života. Sodexo nabízí firmám i institucím služby v oblastech zaměstnaneckých benefitů, motivačních programů a řešení pro veřejnou správu, ať už prostřednictvím elektronických karet a poukázek na stravování a volný čas, dárkových poukázek nebo systému na správu benefitů Cafeteria. Dále pak i služby v oblasti komplexních řešení služeb na míru u klienta (firemní restaurace a širokou škálu služeb facility managementu – správy budov, údržby mechanických zařízení a elektro, revizí, projekt managementu, úklidu a administrativních služeb).