AXA podepsala „Závazek finančnictví bez tabáku“

26. září se na půdě Organizace spojených národů poprvé v historii spojili představitelé skupiny AXA a dalších finančních institucí se zástupci vlád a zdravotnických organizací, aby představili „Tobacco-Free Finance Pledge“, tedy závazek finančnictví bez tabáku. Tato celosvětová iniciativa vyzývá své signatáře, aby zvážili přijetí kroků, které povedou k nulové finanční podpoře tabáku ve všech oborech od úvěrování, přes pojišťovnictví až po investice.

„Jako poskytovatel zdravotních pojištění se denně setkáváme s dopady kouření na zdraví a kvalitu života lidí. AXA chce lidem pomáhat, aby vedli lepší život, a mít pozitivní vliv na společnost. V roce 2016 jsme byli jedním z prvních globálních pojišťovatelů a investorů, kteří zastavili investice do tabákové průmyslu a přestali jej i pojišťovat, protože věříme, že pouze jednotné kroky mohou vést k nějaké změně. Proto s potěšením vnímá sílu dnes představeného společného závazku za finančnictví bez tabáku,“ uvedl Thomas Buberl, CEO skupiny.

Přečtěte si celou tiskovou zprávu v angličtině.

O SKUPINĚ AXA

Skupina AXA je světovým lídrem v oblasti pojištění a správy majetku. Více než 165 000 zaměstnanců pečuje o 107 milionů klientů v 64 zemích celého světa. V Mezinárodních standardech účetního výkaznictví (IFRS) byly výnosy skupiny pro rok 2016 oceněny na částku 100,2 miliardy EUR, podkladové výnosy na 5,7 miliardy EUR. K 31. prosinci 2016 měla společnost AXA pod správou aktiva ve výši 1,429 miliardy EUR. Americká depozitní podílní společnost AXA je rovněž uvedena na platformě OTC QX pod označením AXAHY.
Skupina AXA je zahrnuta do nejvýznamnějších mezinárodních indexů SRI, jako jsou Dow Jones index udržitelnosti (DJSI) a FTSE4GOOD. Je zakládajícím členem Zásad udržitelného pojištění (UNEP FI) a je signatářem Zásad odpovědných investic OSN.
AXA v České republice a na Slovensku působí prostřednictvím penzijní společnosti (na Slovensku pak přes doplnkovú dôchodkovú spoločnosť a dôchodkovú správcovskú spoločnosť), životní pojišťovny, pojišťovny (se zaměřením na neživotní pojištění) a investiční společnosti. Má více než 1,35 milionu aktivních klientů, 515 zaměstnanců a více než 119 miliard korun aktiv pod správou.
AXA životní pojišťovna má na pojišťovacím trhu stabilní pozici. Objem aktiv pod správou životní pojišťovny ke konci roku 2016 činil 15,7 miliard korun. Počet smluv AXA životní pojišťovny ve stejném období dosáhl více než 290 tisíc zejména zásluhou rizikového životního pojištění. Pojistné z rizikového životního pojištění meziročně vzrostlo o 38 %.
AXA pojišťovna vstoupila na trh v roce 2008. Nabízí pojištění DOMOV (nemovitosti, domácnosti) a AUTO (povinné ručení a havarijní pojištění) se širokou nabídkou různých připojištění a asistenčních služeb.
AXA penzijní společnost potvrdila silné postavení na českém trhu, s tržním podílem 11 % je pátá největší podle hodnoty aktiv pod správou, která meziročně vzrostla o 4 % na 41,3 miliardy korun. Má více než 350 tisíc klientů (příspěvky zaměstnavatele, které jsou jednou z jejích priorit, registruje v případě 28 % smluv). Po transformaci se AXA penzijní společnost, a. s., zaměřila na růst efektivity, a navzdory vysoké volatilitě na finančních trzích dosáhl transformovaný fond v roce 2016 velmi dobrých výsledků.
AXA investiční společnost vstoupila na trh v roce 2007 a ke konci roku 2016 měla více než 110 000 klientů. Celkově společnost spravuje aktiva v hodnotě 5,8 mld. Kč. Klienti mohou investovat do 11 podílových fondů, z nichž tři jsou „zastřešující“ fondy, které klientům umožňují investice do 1 100 nejlepších fondů spravovaných společností AXA.
Tato tisková zpráva a informace byly zveřejněny společností AXA podle článku L. 451-1-2 francouzského Peněžního a finančního zákoníku a články 222-1 a násl. Obecná nařízení pro finančníky společnosti Autorité des marchés jsou k dispozici na webových stránkách skupiny AXA Group (axa.com).
TATO TISKOVÁ ZPRÁVA JE K DISPOZICI TAKÉ NA WEBOVÝCH STRÁNÁCH WWW.AXA.CZ