Češi představili moderní řešení pro správu domů. Haidy spojuje dva existující systémy a nastavuje nový standard ve smart homes

Praha 3. října 2018 – Inteligentní dům, který lze ovládat na dálku, který ví, zda jste nechali otevřené okno v ložnici, a který umí zefektivnit náklady na energie a spoustu dalšího, již řadu let není otázkou sci-fi. Česká společnost Haidy nabízí inteligentní systém pro řízení chytrých domů – nejčastěji označovaných jako smart homes – již od roku 2007 a letos v září představila inovovaný systém s názvem Haidy 2.0. Nový produkt, který firma začne prodávat ještě letos, je výsledkem spojení a vylepšení dvou existujících produktů. Za novým systémem, jenž má globální ambice, stojí vývojářské studio Qest, které je mimo vývoj softwarových řešení odborníkem na „internet věcí“ (IoT) a které je součástí skupiny UP21.

„Nová Haidy spojuje výhody obou dřívějších systémů. Při vývoji jsme kladli důraz zejména na výrazně jednodušší implementaci a údržbu. Systém, který je postavený na principech průmyslové automatizace ve spojení s moderním softwarovým řešením a cloudovými službami, je připravený na další rozšiřitelnost, díky které bude i za deset let stále odrážet nejnovější trendy doby,“ říká František Zelenka, výkonný ředitel Haidy. Práce na prvním systému Haidy Plus začaly v roce 2008, ke komerčnímu spuštění pak došlo v roce 2010. Systém Plus je robustním řešením automatizujícím všechny aspekty budov a řešení se vždy vytvářelo na míru pro daného zákazníka. Zjednodušený systém Haidy Home určený pro byty a menší domy s omezenými možnostmi společnost prezentovala v roce 2013.

Trend smart homes spočívá podobně jako smart cities primárně v digitalizaci věcí, které máme kolem sebe. Výhodou je pak především snižování spotřeby a lepší plánování spotřeby energií, výrazná časová úspora díky automatizovaným procesům, které se navíc přizpůsobují životnímu stylu obyvatel nemovitosti, a zvýšený komfort bydlení včetně například kontroly kvality vzduchu.

Společnost Haidy bude systém s označením 2.0 nabízet jak jednotlivcům, kteří si staví vlastní nemovitost, tak také developerům či partnerům z řad stavebních projektantů a dalších firem pohybujících se ve stavebnictví.

„IoT považujeme za technologii budoucnosti. Věříme, že nejnovější verze Haidy je díky své otevřenosti a modularitě připravená na většinu výzev, které propojení fyzických věcí s internetem v následujících letech přinese. Haidy 2.0 automatizuje běžnou rutinu majitele domu jednoduše a bez nutnosti zásahu techniků. Naše řešení, které jsme pro klienta vyvinuli, se vedle jednoduché a rychlé implementace postará o zvýšení bezpečnosti nemovitosti a také o snížení provozních nákladů. Majitel Haidy 2.0 nemusí jednoduše na spoustu věcí myslet, protože se dějí automaticky, a systém tak zvyšuje komfort bydlení,“ doplňuje Martin Koperniech, CEO QEST.

Více o Haidy

Společnost HAIDY, a. s., byla založena v roce 2008 a první roky existence věnovala intenzivnímu produktovému vývoji vlastního řešení v oblasti smart homes. Po dokončení základní verze systému HAIDY Plus byly v roce 2011 zahájeny komerční aktivity se zaměřením na segment výstavby rodinných domů. Vzhledem k předpokládanému budoucímu trendu ve výstavbě bytů a zájmu ze strany developerů se společnost rozhodla vyvinout verzi HAIDY Home, jednodušší a cenově dostupnější variantu oproti HAIDY Plus. První verze systému HAIDY Home byla uvedena na trh koncem roku 2013. Vzhledem k rostoucímu trendu energetických úspor byly v roce 2014 rozšířeny aktivity společnosti o dodávky rekuperačních jednotek německého výrobce PAUL, jejichž ovládání společnost integrovala do systémů HAIDY Home i Plus. Tento krok společnosti pomohl stát se důležitým dodavatelem pro developerské projekty, které se v čím dál větší míře orientují na energetické úspory. V roce 2017 Haidy získala výhradní distribuční smlouvu na produkty zn. PAUL pro ČR. V roce 2018 poté společnost představila modernější systém správy domů s názvem Haidy 2.0. Hlavním vývojovým partnerem je společnost Qest, patřící do skupiny UP21.