4 tipy, jak financovat rozvoj start-upu

Praha, 4. října – Možná jste právě jedním ze zakladatelů či manažerů nadějného start-upu
a aktuálně řešíte, kde sehnat finanční prostředky pro další rozvoj. Zde pro vás máme čtyři tipy.

Zajděte do banky

Dávno jsou pryč doby, kdy jste museli jako firma prosit banku o peníze. Dnes naopak banky rády peníze do firem samy investují a často tyto příležitosti aktivně vyhledávají. Samozřejmě, pokud jste společnost úplně nová či firma s krátkou historií, máte to složitější.  Ačkoliv i když v úspěch a budoucí finanční profit vašeho produktu věříte, ale nemůžete jej bankovnímu úředníkovi spolehlivě přesvědčivě deklarovat, můžete být se žádostí odmítnuti. Nebo vám peníze půjčí, ale zdaleka ne dostatečnou částku pro váš rozvoj a expanzi. V tom případě se vyplatí zkusit jinou banku. Nebojte se zaklepat po odmítnutí ani u čtvrté či páté, třeba právě zde budete konečně úspěšní.

Získejte peníze z davu

Určitě jste již zaznamenali termín „crowdfunding“. Ještě před pár lety termín bez obsahu, který rychle získal na popularitě. A tu si stále drží. Funguje na jednoduchém principu, kdy se na nějaký projekt skládá po menších částkách větší počet lidí. Ti se pak stávají prvními zákazníky projektu, za svůj příspěvek dostanou odměnu, nejčastěji daný produkt či službu, kterou daný projekt produkuje. Abyste ale byli úspěšní, musíte mít opravdu kvalitní a atraktivní produkt a propracovanou strategii. Pokud jste přesvědčeni o úspěchu, zkuste projekty Kickstarter, HitHit či Startovač.

Sežeňte si investora

Zdánlivě jednoduchý způsob, ale opak je pravdou. Investorů a business angels není mnoho, a navíc mají spousty nabídek a velice pečlivě si vybírají, kam své prostředky vloží. Dalším rizikem je to, že musíte obětovat část své firmy. A to nejenom, že investorovi přenecháte podíl ve firmě, ale také často rozhodovací manažerské pravomoci. Což může být nevýhodou, ale v případě dobré volby to můžete přetavit na výhodu a ke kýženému rozvoji mohou pomoci jak investorovy finanční prostředky, tak jeho manažerské zkušenosti a dovednosti. Ale můžete se samozřejmě také domluvit na formě finančního podílu ve firmě bez manažerského zapojení.

Zkuste tokenizaci

Že jste o této možnosti ještě neslyšeli? Není divu, jedná se o zcela nový formát, který ostrý start teprve čeká. V principu tokenizace vychází z digitalizace finančních prostředků. Její předzvěstí je již využívané ICO, první veřejná nabídka digitálních mincí. Tomuto businessu se věnuje také nedávno založená společnost XIXOIO, která novou možnost brzy posune ještě dále. „Finalizujeme nový produkt a službu, které kombinují to nejlepší z ICO a IPO – úpisu klasických akcií. Start-upy tak budou moci prostřednictvím našeho řešení získat velice rychle peníze na svůj rozvoj. Investoři budou ale pouze stakeholdery, takže nebudou mít možnost mluvit do vlastního řízení a rozvoje firmy. Více představíme na XIXOIO konferenci First Crypto Banking Conference, která proběhne koncem listopadu v Praze,“ prozrazuje spoluzakladatel XIXOIO Richard Watzke.