Na pondělí připadá papučový den, Češi obují papuče i v práci

V pondělí 8. října se připomíná takzvaný papučový den. Odstartuje národní Týden mobilních hospiců, jehož cílem je upozornit hlavně na to, že je možné pečovat o nejbližší až do jejich posledního dne přímo doma, s podporou rozmanitých institucí a služeb. Papučový den může podpořit kdokoliv, stačí vyrazit do práce v papučích a nasdílet fotografii s hashtagem #papucovyden na sociálních sítích.

Podle výzkumů si 80 % lidí přeje zemřít právě ve svém domácím prostředí a v blízkosti rodiny a přátel. I proto začíná papučovým pondělím týdenní kampaň pro mobilní hospice, která se speciálním dnem snaží upozornit na to, že umírat doma je možné a že existují služby, které nabízejí doprovod. Odborný i lidský.

„Papučový den jsme vymysleli vloni, kdy měl svou premiéru. Letošní ročník bude mít mnohem intenzivnější podporu, protože se do jeho propagace zapojuje už na 15 mobilních hospiců. Což je skvělé. Pro nás je důležité, aby to byl den, o kterém se píše a mluví, který je vidět. Den, kdy umíme vysvětlit, proč mnozí z nás vypadají tak netradičně, protože kdokoliv se zapojí, předává vlastně určité poselství o tom, že chce změnit povědomí o umírání v České republice,“ říká k události Martina Dunděrová Mobilního hospice Ondrášek, kde nápad na papučový happening vznikl.

Papučový den může podpořit kdokoliv tím, že se vydá do práce v papučích, případně se v práci do papučí přezuje, zdokumentuje svou snahu a nasdílí fotografii s hashtagem #papucovyden na sociálních sítích. Všechny takto uveřejněné fotky se objeví na webu www.papucovyden.cz, kde najdou všichni zájemci rovněž další informace o akci nebo ukázky z minulého ročníku. Papučovým dnem se zároveň začíná Týden mobilních hospiců, který vyvrcholí Světovým dnem paliativní hospicové péče. K tomu se na celém světě připojují vždy druhou říjnovou sobotu tisíce hospicových zařízení, ty české zvou veřejnost na různé akce, ať už se jedná o dny otevřených dveří, koncerty nebo výstavy.

Mobilní hospice provázejí nevyléčitelně nemocného člověka v závěru jeho života. Přinášejí do domácnosti odbornou zdravotní péči, informace a podporu. Pomáhají rodině zvládnout péči o blízkého tak, aby mohl poslední chvíle života prožít dobře, smysluplně a v domácím prostředí. Týdenní kampaň, která začne zmíněným papučovým dnem, se snaží o všech těchto věcech informovat, ukázat, že to doma jde. A taky představit možnosti péče o blízké. Snaží se vrátit umírání domů,“ doplňuje Monika MarkováFóra mobilních hospiců, které sdružuje poskytovatele mobilní specializované paliativní péče v České republice. Cílem Fóra je prosadit, aby v blízké budoucnosti mohlo s podporou kvalitní paliativní péče dožít v domácím prostředí až desetkrát více Čechů než dnes.