Nejvyšší laťka zvuku a designu – ELAC představuje luxusní reprosoustavu Concentro M

Jeden z nejvýznamnějších výrobců reproduktorových soustav představuje zmenšenou verzi svých referenčních reprosoustav – Elac Concentro M. Tyto nepřehlédnutelné „sloupy“ designově inspirované tokijskou architektonickou lahůdkou Mode Gakuen Cocoon Tower nabízí unikátní spojení designu a hudební reprodukce na nejvyšší poslechové úrovni.

Praha, 8. října 2018 – Společnost BaSys CS, výhradní distributor produktů ELAC pro ČR, představuje reprosoustavu Concentro M. Design je odvozen z vyššího modelu Concentro a inspirován je světoznámým mrakodrapem Mode Gakuen Cocoon Tower. Tento tvar nebyl zvolen bezúčelně, design a akustické vlastnosti tvoří v obou provedeních výjimečnou kombinaci. Snížení počtu rovnoběžných ploch optimalizuje zvukové vlastnosti tím, že eliminuje takzvané stojaté vlnění, při němž se zvukové vlny tříští uvnitř skříně. Propracovaný oblý tvar potlačuje navíc vlny vznikající odrazem od přední části skříně. K dispozici jsou ve dvou provedeních – bílé a černé – s boky provedenými v leštěném dřevěném dekoru, potahem z pravé kůže, nebo z uhlíkových vláken.

Špičkové patenty Elacu v jedné soustavě

Konstruce Concentro M využívá to nejlepší od Elacu napříč všemi výrobky, včetně aktuálně používaných patentů značky. Mezi ně patří v první řadě výškový reproduktor „Jet“ nejnovější generace. Jeho membránu tvoří folie tenčí než lidský vlas, která je ručně skládána do unikátního tvaru vlnovky. Tuto konstrukci membrány s mnohonásobně větší plochou než u tradičního řešení reproduktoru představil Elac světu již v roce 1996. Přednostmi jsou větší účinnost, širší směrovost, absolutně minimální setrvačnost a tím také bleskové reakce reproduktoru na zvukový signál. Výsledkem je famózní a přirozenější podání výšek bez sykavek.

V sestavě Concentro M je tato technologie použita v provedení VX Jet, kdy je výškový měnič Jet osazen doprostřed středového reproduktoru. Díky tomu jsou všechny z pohledu směrovosti důležitě frekvence vyzařovány z jednoho bodu. Celý VX Jet reproduktor lze zároveň nastavit v jeho ose vůči přední stěně soustavy v rozmezí 12 mm a tím podle charakteristiky místnosti a vlastních preferencí upravit charakteristiku zvuku. Pro dobře zatlumené prostory, ve kterých jsou závěsy a čalounění, lze tak zvětšit prostorovost, a naopak v místnostech s vysokou odrazivostí stěn se dá reprodukce vhodně zaostřit a zlepšit lokalizaci zdrojů zvuku v nahrávkách.

Hluboké tóny reprodukují dva páry tyčí spojených basových měničů s hliníkovými membránami využívajícími velkou kmitací cívku pohybující se v poli mohutného magnetu. Ty jsou vestavěny do boků reprosoustav. Popsané řešení zachovává špičkové zvukové vlastnosti a současně zvyšuje tuhost a s ní související odolnost vůči nežádoucím rezonancím.

Reproduktorovou soustavu Elac Concentro M je možné objednat u autorizovaných prodejců distributora BaSys za cenu 410 000 Kč za kus, respektive 820 000 Kč za pár.

Podrobné specifikace Elac Concentro M naleznete zde: https://www.elac.com/product/16862-2/

O společnosti Elac:

Elac vyrábí inovativní výrobky s vynikajícím zvukovým přednesem a hodnotou, se závazkem dosažení nejlepšího zvuku na světě, již 90 let. Součástí nabídky je široký rozsah reprosoustav a audio komponentů. Od začátku je Elac pověstný svými pokročilými technologiemi, nekompromisní kvalitou dílenského zpracování a hodnotným Evropským stylem.

O společnosti BaSys:

Společnost BaSys je předním distributorem prémiové audio a video techniky se sídlem ve Švýcarsku a s distribučními společnostmi v několika zemích Evropy. Od roku 1990, kdy byla společnost založena, zastupuje světové značky, jako Pioneer, Bose, Loewe, Elac, Marantz, beyerdynamic, Neutrik, Bugera, Behringer, Monster, TC electronics, Midas, KlarkTeknik, Turbosound, Cordial, Rean.